Медия без
политическа реклама

Над 500 български граждани желаят да напуснат Украйна

От Киев са поискали помощ - както вещи от първа необходимост, така и в отбранителната сфера, съобщиха от МВнР

25 Февр. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС

Засега 363 български граждани от украинската столица Киев и още около 150 от Одеса желаят да напуснат воюващата страна. Това съобщиха от външното ни министерство на брифинг, посветен на темата. Информация за пострадали до момента няма.

Хората ще бъдат поетапно изведени от Украйна със сухопътен транспорт – 4 автобуса от Киев и 3 от Одеса. Към момента на брифинга – ранния следобед, трябва да потеглят автобусите от Одеса. По същото време машините, предназначени за Киев, трябва да са на границата с Украйна, на път към столицата. За Одеса се подготвят още 2 автобуса за утрешния ден. БНР съобщи, че бежански семейства със собствените си коли вече влизат в България през ГКПП Кардам и Дуранкулак. 

Българските дипломати поддържат постоянна връзка с колегите си от Румъния, САЩ и Великобритания, на чието съдействие разчитат за евакуацията, ако възникне нужда. Консулските служби работят, за да издадат временни документи на тези наши сънародници, които не разполагат с такива.

От МВнР не коментираха проблема с настаняването на пристигащите с аргумента, че не влиза в комепентността им. Ако са бежанци, тогава трябва да ги поеме Държавната агенция за бежанците, а за българските граждани, ако нямат къде да отидат, има инструменти да им се помогне - това обясниха от ведомството. Засега обаче се очакват само хора с български паспорти.

Във връзка с постъпили оплаквания, че никой не отговаря на телефоните на посолството в Киев, от МВнР дадоха странното обяснение, че телефоните им дават сигнал свободно, дори когато някой говори по тях. Но обещаха да качат допълнителна информация на сайта си.

Получен е списък от Украйна с неща от първа необходимост - дрехи, храна, строителни материали, детски вещи и др. Той е предаден на компетентните ведомства у нас. Поискана е помощ и по линия на НАТО в областта на отбранителната сфера, като за това дипломатите са информирали Министерския съвет и военното министерство.

Антон Марков - директор на Ситуационния център на МВнР, отбеляза, че още преди три седмици ведомството е призовало сънародниците ни да напуснат страната. И изрази съжаление, че апелът не е бил чут. В момента се налага да се приемат хора в сградата на посолството. "Други варианти нямаме. Няма с кого да работим в Киев, защото официалните власти не функционират", посочи той.

Посолството ни в Киев също се подготвя да се изтегли. Това ще стане, когато бъде помогнато на всички български граждани, които имат нужда. Пряка заплаха от бомбардировки няма, тъй като близо до посолството не се намират стратегически обекти. Налице са обаче опасения за действията на цивилното население и на силови групировки, както изтъкна зам.-министърът Ирена Димитрова на брифинга.

За етническите българи, които остават там, се обмисля вариант, заедно с партньорски държави, да им се доставят необходимото по хуманитарен коридор.

БЕЖАНЦИ

С призив да бъдем готови да помогнем на украинците, които напускат родината си, излезе по-рано премиерът Кирил Петков във Фейсбук.

По думите му, всички държави членки на ЕС, които са в близост до зоната на конфликта, се подготвят да приемат евентуално украински граждани, които желаят временно да напуснат страната.

“Не можем дори да си представим какво е на семействата, които напускат домовете си, в търсене на спасение, но можем да им подадем ръка и да им осигурим подслон и сигурност”, посочва премиерът. И се ангажира, че „България ще изпълни своя дълг особено към българското малцинство в Украйна“. Пред журналисти в Брюксел той допълни, че това не са обичайните бежанци, това са добре образовани европейци, за чието минало не се чудим и кои искат да продължат да живеят и работят спокойно. 

НЕДОВОЛСТВО

По-рано се чуха гласове на недоволство от работата на родните дипломати. Пред БНР такова изрази Борислав Петков, земеделски производител, който е в Киев за международна конференция. Той все още се намира в хотел в украинската столица, който е изцяло напуснат от персонала. Планира отпътуване на запад, за да може да напусне страната. 

"Обстановката се усложни за няколко часа. В Украйна беше всичко нормално ... Спахме в хотела, показаха ни бомбоубежището. Но има пълна неадекватност на българското посолство в Киев. От 17 държави, които участваха в конференцията, сме останали само ние. Казват ни, че чакаме указания от София. Попитах консула към кой пункт да се отправим, казват - няма информация. Това е отговорът, който чуваме - "няма информация".  С Борислав Петков са още двама земеделски производители, както е и екип на bTV.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата