Медия без
политическа реклама

България ще участва в доставката на 1 милион снаряда на Украйна

Министрите на външните работи и на отбраната от ЕС заседават в Брюксел в присъствието на украинския външен министър Дмитро Кулеба

20 Март 2023Обновена
Съветът на министрите на външните работи заседава в разширен формат с участието и на военните министри от ЕС
Съвет на ЕС
Съветът на министрите на външните работи заседава в разширен формат с участието и на военните министри от ЕС

Министрите на външните работи и отбраната заседаваха днес в Брюксел заедно с колегите си от Украйна и Норвегия, за да уговорят съвместни покупки на боеприпаси.

В неделя вечерта посланиците на ЕС постигнаха предварителна договореност за доставка на 1 милион 155-милиметрови снаряди на Киев - количеството, което Украйна поиска за тази година. Министрите подписаха днес споразумението за колективни покупки, като само унгарският външен министър Петер Сиярто отказа участие в общата схема. Но той не попречи на сключването на споразумението. Министрите бяха запознати с резултатите от обиколката на еврокомисаря за вътрешната търговия Тиери Бретон, която започна миналата седмица с посещение на три военни завода в България.

"България е сред страните членки на Европейския съюз, които подкрепят доставката на 1 милион снаряда калибър 155 за Украйна на обща стойност 1 милиард евро", съобщиха за БНР дипломатически източници.

Само шепа страни не са съгласни, и то не с целия текст, а с някои пасажи в него. Става дума най-вече за въпроси като времевата рамка за производството на част от снарядите след поръчката. Резервите на Унгария бяха, че тя не може да финансира поръчки за боеприпаси, но обеща да участва по друг начин финансово в европейския механизъм за мир, като подпомогне, например, борбата с незаконната миграция през Западните Балкани

В момента има голямо несъответствие в артилерийските престрелки между Русия и Украйна. Докато руснаците изстрелват дневно около 50 000 снаряда, украинците могат да отговорят с не повече от 5000-7000.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви постигнатото споразумение. Разполагаме с бюджет от два милиарда евро, отбеляза той пред журналисти. По неговите думи целта е доставките да бъдат осигурени бързо, евтино и в достатъчни количества.

Еврокомисарят по въпросите на промишлеността Тиери Бретон заяви пред брюкселското издание "Политико", че е намерил в България боеприпасите, които търси за Украйна. Освен държавното предприятние ВМЗ-Сопот той посетил още две предприятия, които не бяха назовани.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЕС, боеприпаси, Украйна

Още по темата