Медия без
политическа реклама

Тиери Бретон намерил в България точно каквито муниции търси

Еврокомисарят не забелязва пречки от Радев и служебното правителство за доставка на боеприпаси за Украйна

16 Март 2023
Няма пречки за мунициите - нали ме покани военният министър Димитър Стоянов (вдясно), каза Тиери Бретон (вляво)
БГНЕС
Няма пречки за мунициите - нали ме покани военният министър Димитър Стоянов (вдясно), каза Тиери Бретон (вляво)

Еврокомисарят по въпросите на промишлеността Тиери Бретон заяви пред брюкселското издание "Политико", че е намерил в България боеприпасите, които търси за Украйна. Освен държавното предприятние ВМЗ-Сопот той посетил още две предприятия, които не бяха назовани. 

"България има добър капацитет за значително увеличаване на производството в рамките на срок, който може да бъде съвместим с това, което търсим", казал той на журналист от европейския клон на американското издание. По думите му е време да се премине от планове към действия, да се определят фабриките, които могат бързо да увеличат производството, техните нужди и капацитет, както и да се предвидят потенциалните затруднения по веригата на доставки.

"Познавате ме, трябва да бъдем бързи - така че това е, което правя. Миналата седмица [ръководителят на външнополитическата служба на ЕС] Жозеп Борел и аз предложихме този план за увеличаване на производството, а сега съм на място." Планът съдържа три направления: първо, доставка на боеприпаси от наличните арсенали за 1 млрд. евро; второ, производство на нови боеприпаси за възстановяване на количествата за още 1 млрд. евро; трето дългосрочна стратегия за стимулиране на оръжейната индустрия в ЕС.

"Политико" напомни, че откакто падна прозападното правителство на Кирил Петков позицията на България е колеблива спрямо военната помощ за Украйна. "Президентът на страната Румен Радев е критикуван за прокремълска реторика", отбеляза изданието.

Запитан за потенциалния риск да разчита на страна с известен като приятелски настроен към Русия елит, Бретон увери, че е окуражен от положителните сигнали от действащото правителство на България и не се притеснява за нейната надеждност, когато става въпрос за попълване на запасите от боеприпаси на страните от ЕС. Но какво да кажем за проруската позиция на Радев?, пита "Политико". "Не виждам особени политически рискове", настоя Бретон. "Министърът на отбраната, който е много близък до настоящия президент, ме покани на това посещение".

Според еврокомисаря българските фирми "имат възможност да увеличат доставките към настоящите си клиенти, които са членове на ЕС". "Страните, които имат запаси, ще могат да ги предоставят на Украйна, а производителите ще могат да увеличат производството си, за да попълнят тези запаси. За мен беше много важно да имам тази гаранция", казва той.

След България Бретон ще посети Словакия, Чехия, Полша, Франция и Румъния в рамките на "отбранителна обиколка" на страните, които имат потенциал да увеличат производството на боеприпаси. Еврокомисията е набелязала 15 предприятия в 11 държави от ЕС, които могат да отговорят на новите оръжейни потребности за подпомагане на Украйна.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?