Медия без
политическа реклама

40% от територията на Украйна е минирана

Според премиера Шмигал загубите на страната заради войната ще достигнат $700 млрд. тази година

08 Яну. 2023
Денис Шмигал
ЕПА/БГНЕС
Денис Шмигал

Украинският министър-председател Денис Шмигал обяви, че руската инвазия в Украйна е довела до създаване на минно поле с обща площ 250 000 кв. км, което е 40% от територията на страната, която официално е 603 000 кв. км.

"В момента това е най-голямото минно поле в света - добавя Шмигал в интервю за южнокорейската агенция "Йонхап". - Това не само затруднява пътуването на хората, но причинява големи смущения в земеделието, което е една от основните ни индустрии. Размерът на минното поле от 250 000 кв. км е по-голям не само от целия Корейски полуостров (около 221 000 км2), но и от Лаос, Румъния (всяка около 238 000 км2) и дори от Великобритания (около 244 000 км2)).

Дори и без мините, нанасящи безразборни щети, цивилните райони са най-силно засегнати от войната, казва още Шмигал в първото си ексклузивно интервю за азиатска медиа от началото на войната на 24 февруари 2022 г.

„Русия се насочва към инфраструктурата в гъсто населените райони - твърди той, отбелязвайки, че 70% от щетите са върху жилищни квартали. - Индустриални комплекси, като химически и стоманени заводи, както и пътна инфраструктура, са сред другите целеви обекти [на руските удари]".

Шмигал добавя, че Украйна е претърпяла огромни икономически щети от войната. Миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е спаднал с 30,4% спрямо 2021 г., а към началото на юни 2022 г., според Световната банка, общите икономически загуби са възлизали на $350 млрд. Украинският премиер прогнозира, че общите загуби от войната ще достигнат $700 млрд. тази година.

"Въпреки това украинската икономика работи. Правителството изплаща всички заплати и пенсии без забавяне. Разработваме програми за безвъзмездни средства за малкия и среден бизнес", казва още премиерът.

Според него 50% от електропреносните мрежи на страната са били повредени при 11-те масови въздушни нападения и 14 вълни от атаки с дронове от октомври насам.

„Няма нито една електроцентрала, която да не е поразена от руски ракети или дронове - допълва Шмигал. - Целта на Русия е да премахне всички енергийни мрежи на Украйна и да принуди нашите хора да избягат, като им оказва психологически натиск."

Относно опасенията, че войната ще се удължи много, Шмихал подчерта необходимостта от запазване на санкциите срещу Русия и подпомагане на Украйна. И специално посочва важността на санкциите върху търговията с газ и петрол и блокирането на доставките на оръжия и части за Русия, като каза, че всички световни компании трябва да се оттеглят от Русия.

Шмигал също така призова за финансова помощ, за да се помогне на Украйна да премине през зимата и да възстанови своята електроенергийна, пътна и водна мрежи. 

„Не знаем кога войната ще приключи, но е сигурно, че ще си върнем цялата земя - допълва той. - За да спечелим, санкциите са важни, но в крайна сметка те трябва да бъдат с помощта на оръжейна подкрепа“.

„За разлика от Русия, ние първо измисляме стратегии за защита на хората“, продължава Шмигал. „От началото на войната ние си върнахме 54% от територията, окупирана от Русия, и ще продължим да си връщаме окупираната земя тази зима или по всяко време. Възвръщането на нашата територия е важно, но също така е важно и укрепването на тила на фронтовите линии, за да запазим отвоюваната територия. Ние обръщаме голямо внимание на това като част от нашата стратегия за възстановяване на нашата земя“, казва още той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата