Медия без
политическа реклама

Япония стана петата страна, стигнала до Луната

"Частично успешното" кацане върху повърхността на спътника беше потвърдено от JAXA

19 Яну. 2024Обновена
Разпространена от JAXA илюстрация показва как трябва да изглежда кацането на SLIM върху повърхността на Луната.
ЕПА/БГНЕС
Разпространена от JAXA илюстрация показва как трябва да изглежда кацането на SLIM върху повърхността на Луната.

Японският лунен модул SLIM (Smart Lander for Investigation Moon) е кацнал "частично успешно" върху повърхността на спътника на Земята. Това съобщи японската аерокосмическа агенция (JAXA), посочвайки, че получава стабилен сигнал от апарата.

Мисията обаче има сериозен проблем - вероятно при кацане модулът се е преобърнал, най-вероятно защото теренът се е оказал неравен. Все още не е ясно дали ще бъде възможно и да се получи научна информация от SLIM.

На своя официална пресконференция тази вечер от JAXA започнаха да разкриват подробности за развитието на мисията. Един от висшите ръководители на агенцията - Хитоши Кунинака, потвърди, че наземният контрол е в комуникация с апарата.

Основният проблем на SLIM в момента е, че соларните му генератори не функционират, т.е. не може да произвежда електричество и разчита изцяло на батериите си. Вероятно това се дължи на неправилната ориентация на "Лунен снайпер", вследствие на неточното кацане. 

Някои системи на космическия апарат са били изключени, за да се пести енергия, каза Кунинака. От думите му стана ясно, че момента се дава приоритет на изтеглянето на навигационните данни на SLIM, особено траекторията на неговото спускане и снимките, направени при кацането на кораба.

"Мощността на батерията вероятно ще издържи няколко часа и през това време екипът на Земята ще направи всичко възможно, за да накара слънчевите генератори да заработят", разкри още той.

Във всеки случай Япония стана петата страна след СССР, САЩ, Китай и Индия, която успешно усвои технологията за меко кацане на Луната.

"Самото кацане на Луната е много трудно, така че да се направи нещо подобно е огромно предизвикателство и тези усилия са много важни. Искаме да усилим точността на нашата технология, така че не на само Луната, но и кацането на Марс да бъде възможно", добавиха от JAXA.

English ⇒ https://youtube.com/live/nvXLt3ET9mE小型月着陸実証機SLIMによるピンポイント月着陸運用の様子をJAXA相模原キャンパスからライブ配信します。配信予定:2024年1月19日(金)23時00分頃~月着陸予定:2024年1月20日(土)00時20分頃【記者会見】...
Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Япония, луна