Медия без
политическа реклама

Япония получи първа снимка от Луната

Модулът се е прилунил точно, но се е преобърнал, показва снимка от малък робот

25 Яну. 2024
На снимката ясно се вижда, че лунният модул се е преобърнал с главния си двигател нагоре
JAXA/Doshisha University
На снимката ясно се вижда, че лунният модул се е преобърнал с главния си двигател нагоре

Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) публикува първото изображение, получено след кацането на изследователския модул SLIM на Луната.

"Това изображение бе предадено на Земята с помощта на робота LEV-1. Потвърдихме, че комуникацията между роботите LEV-1 и LEV-2 е нормална", се казва в изявление на агенцията.

На изображението се вижда самият апарат след кацането, което въпреки точността не премина по план. Основният двигател на модула е насочен нагоре. Това показва, че вторият етап от кацането, при който апаратът трябваше да застане настрани, не е бил изпълнен. Тази ситуация е довела до това, че слънчевите панели на SLIM в момента не функционират.

JAXA смята, че по време на последния етап от кацането на Луната апаратът може да е загубил тяга от втория двигател. Въпреки това модулът успя да се прилуни само на 55 метра от целевата точка. По този начин агенцията изпълни задачата си да извърши свръхпрецизно кацане на не повече от 100 метра от първоначалната цел. Освен това двата робота, които се намираха на борда на апарата, успяха да се отделят в нормален режим. Това позволи предаването на изображението обратно на Земята.

Япония стана петата държава в света, която прилуни свой модул върху естествения спътник на Земята. Преди това това са успели Съветският съюз, Съединените щати, Китай и Индия. Модулът се прилуни на 20 януари около 00:20 ч. токийско време (17:20 ч. българско време на 19 януари).

Модулът SLIM с височина 2,4 м и маса 200 кг е предназначен за изучаване на кратерите и топографията на Луната с помощта на технологии, подобни на тези, използвани в системите за разпознаване на лица. SLIM е оборудван със специална камера, която може да измерва съдържанието на желязо и други елементи в скалите на лунната повърхност. Очаква се данните, получени от апарата, да бъдат използвани по-специално като част от лунната програма на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ "Артемис".

Японският модул е оборудван и с два малки робота. Планирано е всеки от тях да използва собствена широкоъгълна камера, за да прави снимки след кацането. Високият 30 см робот LEV-1 използва пружини за придвижване. Той действа и като устройство за записване и предаване на данни обратно на Земята. Роботът LEV-2 е с форма на топка с диаметър около 8 cm и тежи 250 g.

SLIM бе изстрелян на 7 септември 2023 г. от космодрума Танегашима в префектура Кагошима. Първоначално Япония планираше да изпрати модула на Луната през май 2023 г., но графикът бе изместен поради неуспешното изпитание на новата тежка ракета носител H3.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Япония, лунен модул

Още по темата