Медия без
политическа реклама

САЩ направиха двигател за замяна на руския в ракетите си

05 Юли 2020
Туитър

Американската фирма Blue Origin достави на консорциума United Launch Alliance (ULA) първия двигател ВЕ-4 за космическата ракета-носител Vulcan Centaur.

Това съобщи самият ULA на акаунта си в "Туитър", като уточни, че двигателят вече е в завода в Декейтър, Алабама. 

The @blueorigin #BE4 engine for #VulcanCentaur arrived at our Decatur, AL factory. ULA’s next-gen rocket is on track for launch in 2021! #CountdowntoVulcan pic.twitter.com/sojI1ON8D2

— ULA (@ulalaunch) July 1, 2020

От ULA отбелязват, че се очаква изстрелването на ракетата Vulcan Centaur с американски двигател да баде през 2021 г. Ускоряващият блок на ракетата-носител трябва да е задвижван от два BE-4. Моделът е разработен от Blue Origin като алтернатива на руските РД-180, които американците използват за своите ракети-носители Atlas. Предстои смяна и на Atlas именно с Vulcan Centaur.

Говорител на Blue Origin съобщи пред журналисти от специализирания портал Space News, че планът е вторият ВЕ-4 да бъде доставен на ULA до края на юли. Той поясни, че на този етап двигателите са предназначени само за провеждане на тестове от специалистите. А от ULA на свой ред не дават подробности за това кога ще получат двигатели BE-4, които вече ще са предназначени директно за полети.

Договорът между Москва и Вашингтон, който предвижда доставка в САЩ на 101 двигателя РД-180, оценени тогава на около $1 млрд., бе подписан през 1997 г. През 2014-а американският Конгрес въведе забрана за използване на тези двигатели заради изострените отношения с Русия. Но през 2015 г., когато стана ясно, че в близките години няма да бъдат създадени американски двигатели от същия клас, забраната бе отменена. По-късно Конгресът одобри поправка в проектобюджета за отбрана, предвиждаща придобиването на още 18 руски двигателя РД-180 до 2022 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

САЩ, Русия, Космос

Още по темата