Медия без
политическа реклама

САЩ искат да блокират сделка на Microsoft за 69 млрд. долара

Федералната търговска комисия се обяви против технологичният гигант да придобие компанията за видеоигри Activision Blizzard

09 Дек. 2022
Pixabay

Федералната търговска комисия на САЩ възнамерява да блокира  сделката за 69 млрд. долара на технологичния гигант Microsoft Corp. за придобиването на водещия разработчик на видеоигри Activision Blizzard и неговите хитови франчайзи. Според регулаторния орган най-голямата сделка досега в гейминг индустрията ще позволи на Microsoft да потисне конкурентите на своята конзола Xbox и бързо нарастващото абонаментно съдържание и бизнеса с облачни игри.

Федералната търговска комисия отбелязва още, че Microsoft утвърждава практика на потискане на конкуренцията при видео игрите, включително чрез придобиването на ZeniMax, компанията майка на Bethesda Softworks, която е добре известен разработчик на игри. Така Microsoft реши да направи няколко от заглавията на Bethesda, включително Starfield и Redfall, ексклузивни за своята конзола Xbox, въпреки уверенията, които е дала на европейските антитръстови органи, че няма стимул да задържа игри от конкурентни конзоли.

„Microsoft вече показа, че може и ще задържи съдържание от конкурентите си в игрите“, каза Холи Ведова, директор на Бюрото за конкуренция на ФТК. „Днес се стремим да попречим на Microsoft да получи контрол над водещо независимо студио за игри и да го използва, за да навреди на конкуренцията в множество динамични и бързо развиващи се пазари на игри“, посочва още тя.

Европейският съюз също започна разследване на планираното придобиване от Microsoft на компанията за видеоигри Activision Blizzard, опасявайки се, че сделката ще наруши честната конкуренция. „Трябва да гарантираме, че остават възможности за бъдещи и съществуващи дистрибутори на компютърни и конзолни видео игри, както и за конкурентни доставчици на компютърни операционни системи“, заявиха представители на ЕК, цитирани от "Fox News". Те трябва да решат дали да одобрят сделката до 23 март 2023 г.

През януари т.г. американският технологичен гигант Microsoft съобщи, че ще придобие гейминг компанията Activision Blizzard в сделка за рекордните за индустрията 68,7 млрд. долара. По този начин ще стане собственик и на заглавия като Call of Duty, World of Warcraft, Starcraft и Diablo. След като сделката бъде финализирана, Activision Blizzard ще се отчита пред Фил Спенсър, който ръководи звеното Microsoft Gaming. “Придобиването ще ускори растежа на гейминг бизнеса на Microsoft на мобилни устройства, персонални компютри, конзоли и облачни платформи и ще предостави инструменти за изграждане на метавселената“, посочва Microsoft в официалното си изявление по случай сделката.

Мегасделката за Activision Blizzard е най-голямата за гейминг индустрията досега. Приходите на само една от игрите под шапката на разработчика възлизат на милиарди долари. Новата част от поредицата Call all of Duty: Modern Warfare II надхвърли 1 милиард долара глобални приходи от продажби през първите си 10 дни от пускането на пазара на 28 октомври.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата