facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Технологии

Русия разработва невидим супер бомбардировач

3775
 mil.ru

Русия разработва невидим стратегически бомбардировач от ново поколение, който трябва да бъде най-модерният в света. Стелтът ПАК ДА (Перспективный Авиационный Комплекс Дальней Авиации) трябва да започне да се произвежда серийно от 2027 г. Предварителните изпитания са насрочени за април 2023 г., а държавните - за февруари 2027 г., пише в договора на конструкторското бюро "Туполев", с който разполага руският в."Известия".

ПАК ДА ще бъде построен по технологията "стелт", което означава, че ще е практически невидим за противниковите радари. Бомбардировачът ще бъде въоръжен с хиперзвукови ракети, които ще могат да поразяват важни обекти на хиляди километри, оставайки неуязвими за вражеските изтребители.

По договор е планирано да бъдат пуснати три образеца на новия боен самолет, като предварителните изпитания на прототипите да започнат през април 2023 г. и да завършат през есента на 2025 г. След това ще започне етапът на държавните тестове.

Екипажът на новия стелт ще бъде от четирима души, също както е на стратегическия ракетоносец Ту-160. За оборудването на първите три прототипа на ПАК ДА ще бъдат произведени 12 катапултни кресла, като само тяхното създаване и подготовка за серийно производство ще струва 500 млн. рубли (7.34 млн. евро).

"Предварително машината се тества при основните режими на работа - разказва заслужилият летец-изпитател и герой на Русия Игор Маликов. - Обикновено са необходими 50-100 полета и година и половина работа. В този процес се идентифицират недостатъците и се отстраняват. След това самолетът се предава за държавни изпитания, на които вече се проверява абсолютно всичко. Машините се тестват при различни температури, височини и скорости. Новият модел първо се вдига във въздуха при заводските тестове и по правило се правят няколко полета. Те са съвсем прости: излитане, 1-2 кръга и кацане. На този етап е важно да се убедим, че самолетът се държи във въздуха. Тези изпитания може да продължат от два месеца до половин година."

През 2017 г. тогавашният зам.министър на отбраната на Русия Юрий Борисов заяви, че летателните тестове на първите прототипи на самолетите от ново поколение може да започнат през 2025 г., а производството ще стартира през 2028-29 г. Всъщност през 2017-а се появи пълноразмерен макет и цифров модел на машината, а иначе още от 2009 г. "Туполев" изпълнява договор по ескизното му проектиране.

По решение на военните ПАК ДА ще бъде дозвуков, но пък слабозабележим, изпълнен по схемата "летящо крило". Самолетът ще има увеличена, в сравнение с Ту-160, продължителност на полета без дозареждане, а също така ще може да носи по-голям боен товар. В допълнение към конвенционалните и атомни боеприпаси, се планира ПАК ДА да бъде снабден и с хиперзвукови оръжия и ракети "въздух-въздух" за самоотбрана. 

В края на декември настоящият зам.министър на отбраната Алексей Криворучко заяви, че предприятията от Военно-промишления комплекс вече са започнали да изработват елементи за ПАК ДА, които ще бъдат използвани при сглобяване на тестови образци на модела.

Какво е известно за ключовите системи на новия стелт-бомбардировач? Според документацията на сайта на обществените поръчки, през 2020 г. се планира да започнат изпитания на двигателя му в летящата лаборатория Ил-76. Този двигател трябва да е с тяга 23 тон-сила (23 000 кг-сила или 225 554 Нютона) и да осигурява на "летящото крило" продължителност на полета не по-малко от 30 часа, което е много важно за бомбардировач с далечно действие, планиран като замяна едновременно на Ту-160 и Ту-95МС. 

Според вицепрецидента на Академията за геополитически проблеми Владимир Анохин, ПАК ДА е нов етап в развитието на конструкторската мисъл. И в продължение на много години новата платформа може да се развива и усъвършенства. В момента авиацията за далечни полети е в етап на модернизация - вече започна строителство на новия стратегически Ту-160М, обновяват се Ту-95СМ и Ту-22М3, като ще получът възможност да използват най-новите високоточни ракети.

38

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАТО предупреди за евентуална криза на сигурността

01.04.2020

2373 29
Русия остро осъди членството на Македония в НАТО

01.04.2020

4381 99
Руски Су-27 се разби в Черно море

25.03.2020

7481 41

Коментари

Страници

nanyac

ПАК ФА се разби.

Да живее ПАК ДА!

Sine_metu

Вт., 14/01/2020 - 20:13 (нов)

nanyac

ПАК ФА се разби.

 

О, ще се разбиват още! Можеш да заспиш с радостна усмивка.

И американци, и руснаци, а вече и китайци разбиват границите на възможното. Та некой самолет ли нема да разбият за твое удоволствие и душевна полюция?

Сладур

Явно са пооткраднали нещо от американците, ама не им стига. Това като го гледам е Запорожецът на самолетите

harmless
снимка на harmless

 И в продължение на много години новата платформа може да се развива и усъвършенства.

Не може, ще. Много години означава 30+ години до серийно производство, евентуално.

 

 

Много ще се смея, ако обмислят пак да го правят с индийците :))))

Sine_metu

Вт., 14/01/2020 - 20:22 (нов)

harmless

И в продължение на много години новата платформа може да се развива и усъвършенства.

Не може, ще. Много години означава 30+ години до серийно производство, евентуално.

Много ще се смея, ако обмислят пак да го правят с индийците :))))

 

Ценността на серийното производство е само в мислите ти.

От самото начало разглеждат проекта не толкова като оръжие, колкото като «научно-исследовательские работы, создание научно-технического задела по данной тематике. Это не только и не столько военная тематика, сколько проработка вопросов аэродинамики, прочности, новых материалов и технологий»

Като знаеш това, по-лесно ще си обясниш и сътрудничеството с Индия

Sine_metu

П.П.

Нали разбираш руски?

Ако не, не губи време :)

вила

Ние сме по-напред от руснаците, нашите самолети никой не ги е виждал, но вече сме изръсили над два милиарда лева и никой не може да ги свали, Защото са  само на картинка

harmless
снимка на harmless

Като руските ПАК ДА.... и те са на картинка само, изръсени са неизвестно колко милиарда (проектът е започнал към 2009 г)  и никой не може да ги свали, освен ако не се нарисува картинка на сваляне.

Селинджър

Закъснели са! България има 8 броя напълно невидими  суперфърчила F16 боклук 70. Платихме ги изцяло но никой още не ги е видял. 

KTP

Нема страшно, ние сме си платили най-модерният самолет и вероятно, ако го получим, ще е около времето когато и ПАК ДА ще започне да влиза на въоръжение масово... 2030 г., някаде там, ако не ни мине мечка път... 

Boris65

Ама невидим тостер , кафе машина невидика, прахосмукачка невидима не могат ! 

Стоф

Видими да направят първо.

н16
снимка на н16

След като американците слязат от сцената, трябва някой да има - да се грижи за реда.)

harmless
снимка на harmless

Няма да е Путин. Никой не живее толкоз дълго.

slaughter
снимка на slaughter

Дядо ми и баща ми чакаха американците да слязат от сцената. Леонид Брежнев беше обещал. Всеки ден четяха Работническо дело и чакаха радостната новина. В края на 1980те бай Тошо каза , че " няма пари , а решава този който има пари" ...и Съвецкия съюз се гътна и умря! 

 Сега пак чакат хамериканците да слязат от сцената. 

 Историята не е била милостива към никоя велика сила. Всичките са имали своите добри години и след това са отстъпвали лидерското място на други. Но този който ще се изкачи на върха след Сащ няма да е дойде от Сибир. Вервайте ми!

harmless
снимка на harmless

 да осигурява на "летящото крило"

 

Като си ги знаем руснаците к'ви майстори на електрониката и автоматизацията са, т'ва летящо крило може директно да го наречем с истинското му име 'падащо крило'

ПГеоргиев

Много важно за "невидимите" самолети освен малката отражателна повърхност, е и малката топлинна следа.

Освен радиолокационен образ, самолетите оставят и инфрачервена следа, която е лесно откриваема от инфрачервените камери на сателитите.

Допреди години, преди Украйна да се революционизира, руснаците получаваха авиационни двигатели от "Мотор Сич"-фирма, много напреднала в проектирането, разработката и производството на вертолетни двигатели за Ми-24, Ми-17, Ка-31, Ми-28, за самолетите Ан-70, Ан-124, Ан-140, Ан-148, Як-130.

 След преврата в Киев, наред с влошаването на руско-украинските отношения в разни сфери, хохлите прекратиха връзките на собственото си двигателостроене с руското. Големи глъмове. След унищожаването на маса жизненоважни отрасли като машиностроене, приборостроене, самолетостроене, корабостроене, скапаха и този. Сега го продават за 240 милиона на китайците.

Но вско зло за добро. Руснягите развиха собствен такъв отрасъл и и правят сами мотори за новите ипо-нови изтребители и бомбардировачи. 

Имат малък проблем с втората генерация на АЛ41-Ф1, т. н. "тип 30", но в НПО "Сатурн" ще се справят.

Та в Самара,  град свързан тясно с нашата славна история, ще успеят да напраят НК-65, който да заведе ПАК ДА чааак до Чикаго и назад. 

 

harmless
снимка на harmless

За протокола, понеже не се съмняваш в успеха им, поне един модел руски самолет тип 'летящо крило' в серийно производство, има ли ?

вале

За протокола ,поне един работещ пилотиран американски космически кораб,....?,сигурен съм в успеха им.?

geo_19

Има разбира се:  Безпилотен самолет „Охотник-Б”

 

 https://hightech.fm/2019/08/05/c-70

slaughter
снимка на slaughter

Георгиев наздраве! Много хубава реч! Да ударим по този случай по един Баяришник. Може и по повече. Мъй въйдержим!

harmless
снимка на harmless

Този 'охотник' е на ниво прототип и има един непотвърден полет от 20 мин на 600 м височина.

Чичо Гошо

Като четях новината за вдигнатите 52 бройки фъ 35, за над 4 млрд $, чудех се къдя са апологетите на 8-те (не произведени) фъ 16, за 2 млрд $... Къдя сте уа?

Безопасните папуаси да слагат противогази, че афстралийските пушъци им задимяват междуушията.

harmless
снимка на harmless

Для первых ПАК ДА изготовят 12 катапультных кресел — их создание, а также подготовка к серийному производству обойдется в 500 миллионов рублей.

 

Това е първата поръчка за производство на модулите на бъдещият самолет, веднага след като са харесали скиците как ще изглежда. Просто да падладееш от смях :))))

nebenebe

Ще прокопсат. И тяхната орисия е тежка.

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

А читав тостер кога?

nanyac

Та в Самара,  град свързан тясно с нашата славна история, ще успеят да напраят НК-65, който да заведе ПАК ДА чааак до Чикаго и назад. 

Демек снажен юнак за неродената мома щял неизбежно да се появи. И сетне пътешествие...

 

Случайно да си се поинтересувал с какъв двигател се разби другата неродена мома ПАК ФА и какво е правила преди падението си?

Аладар
Изкопирали са формата на рибата манта ==> https://dariknews.bg/novini/sviat/gigantska-riba-v...
Гласът

ПАК ДА ще бъде построен по технологията "стелт", което означава, че ще е практически невидим за противниковите радари. 

 

Айде стига глупости. Тук сто пъти са ни обяснявали, че няма самолети невидими за противниковите радари.

Sine_metu

Вт., 14/01/2020 - 21:05 (нов)

nanyac

Случайно да си се поинтересувал с какъв двигател се разби другата неродена мома ПАК ФА и какво е правила преди падението си?

 

Ами ти да не би случайно да знаеш „с какъв двигател се разби другата неродена мома ПАК ФА и какво е правила преди падението си“?

Ще ти стиска ли да си кажеш честно, без дежурните пропагандни полюции :)

 

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×