Медия без
политическа реклама

Русия готви кораба "Орел", за да прати космонавти на Луната

22 Юни 2020
Така изглежда корабът "Орел" според Роскосмос
Роскосмос
Така изглежда корабът "Орел" според Роскосмос

Русия започна разработването на първата си мисия по изпращане на космонавти на Луната, обяви пред РИА Новости главният конструктор на новия пилотируем товарен космически кораб "Орел" - Игор Хамиц.

"За изпращане на хора на Луната е планирано да се използва "Орел". Той ще лети до изкуствен спътник около Луната, а от този спътник до лунната повърхност ще ходи и ще се връща специален модул. В момента се провеждат системни изследвания по разработката на такъв модул, а също и на мисията като цяло", заяви Хамиц. 

Първото изпитателно изстрелване на "Орел" ще е през 2023 г. - с ракетата носител "Ангара-А5" от космодрума Восточний. За 2024 г. е предвиден безпилотен полет, а през 2025-а - пилотиран до Международната космичеста станция. През 2026 и 2027 г. са планирани също пилотирани полети чрез "Ангара-А5", а през 2028-а трябва да е и първото изстрелване с ракета от свръхтежък клас "Енисей", която е предвидена за полетите до Луната. С това летателните изпитания на "Орел" ще приключат и ще се премине към редовната му експлоатация. Планът е през 2029 г. той да облети Луната, а още на следващата година да превози до нея и първите руски космонавти, които ще стъпят на повърхността й. 

Главният конструктор на "Орел" обяснява, че е планирано екипажът да е от 4-ма души, но ще има възможност за допълване на жилищния отсек на възвращаемия апарат с допълнителни две кресла тип "Казбек", за да може от Международната космическа станция да се прибират и шестима космонавти.

Според разчетите "Орел" ще може да бъде в околоземната орбитална станция до 1 година, а при полет до Луната - до 180 денонощия.

Хамиц заяви, че новият кораб е конструиран така, че в случай на авария при изстрелване, да се приводни в океана. Той твърди, че при такава сиуация космонавтите в кораба ще могат в безопасност да чакат спасителни екипи в продължение на 48 часа, като в този период ще имат и осигурена радиовръзка (трасето за изстрелване на ракети от космодрума Восточний се простира над Тихия океан). 

Освен това, според Хамиц, "Орел" ще е напълно нов тип кораб и в него няма да има нито една система или апаратура от тези, които се използват сега в корабите "Союз". Новият кораб, предвиден за полетите до Луната, се разработва още от 2009 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата