Медия без
политическа реклама

Полетът на първия турски астронавт е отложен

18 Яну. 2024
Алпер Гезеравчи

Полетът на първия турски астронавт Алпер Гезеравджъ, който трябваше да се осъществи днес в 00:11 българско време, бе отложен за 00:49 ч. на 19 януари заради силен вятър на космодрума Кейп Канаверъл в щата Флорида, САЩ. 
 

Турция бе в очакване на първия си астронавт. Алпер Гезеравчи и екипажът на мисия "Аксиом 3" трябваше да полетят от Флорида, а стартът на мисията можеше да бъде наблюдаван и от площади в Истанбул и Анкара, от планетариуми и научни центрове.  

Axiom Mission 3 (Ax-3), в която ще участва Алпер Гезеравчи, ще стигне до Международната космическа станция (МКС).

Имаше готовност церемонията по изстрелването да бъде проследена и от планетариумите в Кьойлай и от площад Таксим в Истанбул след 23.00 ч. Гигантски куполни планетариуми, наречени "куполни шатри", бяха поставени от Министерството на промишлеността и технологиите на площад Таксим в Истанбул и площади в Анкара. Снимки на Алпер Гезеравчи, логото на Министерството на промишлеността и технологиите, Турската космическа агенция, Националния технологичен мост и първата пилотирана космическа мисия на Турция бяха разлепени по улиците на големите турски градове.

Церемонията по изстрелването можеше да бъде наблюдавана в Научния център в Коня, центърът ГУХЕМ в Бурса, научния център в Анталия, научния център в Газиантеп, научния център в Аксарай, научния център в Трабзон и научния център в Кайсери.

Мисията "Ax-3" на Axiom Space до МКС ще включва екипаж от четирима души. Хората, с които Алпер Гезеравчи ще участва в полета на "Акс-3", ще бъдат Майкъл Лопес-Алегрия, ръководител на мисията, представляващ САЩ и Испания, пилотът Валтер Виладей от италианските военновъздушни сили и Маркус Вандт от Швеция, който участва от името на Европейската космическа агенция.

Първият турски астронавт Алпер Гезеравджъ е бил пилот на изтребител F-16. В продължение на 21 години той е изпълнявал важни мисии в състава на военновъздушните сили на Турция. Гезеравджъ е роден на 2 декември 1979 г. в град Силифке, окръг Мерсин, Южна Турция. 

Ключови думи:

Турция, астронавти

Още по темата