Медия без
политическа реклама

НАСА успя да удари DART в астероид

27 Септ. 2022Обновена

Сондата на НАСА DART успя да уцели астероид за да промени полета му. Тестът за изпробване на начини за защита на Земята от потенциално опасни космически обекти бе показан на живо на сайта на НАСА.

DART се вряза в 2.14 ч. българско време днес в астероида Диморфос (Диморф) със скорост от около 24 хиляди километра в час.

Дидимос и Диморфос са двойка астероиди, които не заплашваха планетата ни, но бяха идеални за тест. По-план, сондата удари по-малкия астероис - Диморфос.

Въпреки че размерите са несравними - все едно количка за голф да удари огромна пирамида, високата скорост на DART би трябвало да отклони и по-големия астероид от орбитата му. Наземните телескопи ще измерят доколко се променя тя. Очакванията са орбитата да бъде съкратена с 10 минути, но екипът ще приеме за успех и 73 секунди. При такова разстояние това ще е достатъчно за безопасно отклоняване на астероид.

Въпреки че DART бе оборудван с голям брой камери, вкл. камера за оптична навигация (DRACO), тези инструменти се използват до Дидимос, т.е. до унищожаването на космическия апарат. Затова през 2024 г. Европейската космическа агенция (ESA) ще изстреля космическия апарат Hera. Той ще пристигне при астероида през декември 2026 г. и ще проучи всички поражения, причинени от сондата DART. Освен това, Hera ще бъде оборудван с два малки сателита, които ще кацнат на повърхността на обекта и ще изучават неговия състав.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Дидимос, астероид, НАСА

Още по темата