facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Технологии

НАСА подготвя първи пилотиран полет с ракета на Мъск

2 753
 SpaceX/ЕПА/БГНЕС

Националната космическа агенция на САЩ (НАСА) и частната американска компания SpaceX на милиардера Илон Мъск обявиха, че другия месец ще бъде реализиран първият пилотиран полет от американска земя от близо десетилетие. Ракетата носител "Фалкон 9" и космическият кораб "Дракон" с двама астронавти на борда трябва да стартират към международната космическа станция на 27 май.

"На 27 май НАСА отново ще изпрати американски астронавти на американска ракета от американска земя!", възкликна администраторът на космическата агенция Джим Брайдънстайн чрез публикация в "Туитър".

Стартът трябва да бъде осъществен в космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал, Флорида, от историческата платформа 39 А, използвана при програмата "Аполо". От нея беше изстреляна и совалката "Атлантида" през 2011 г., което беше и последният пилотиран полет в космоса, извършен от НАСА от американска територия. Оттогава космонавти са изпращани в орбита единствено от територията на Русия.

От 1961 г. само три държави са изпращали хора в космоса: Русия, САЩ и Китай, в този ред. SpaceX ще стане първата частна компания, която ще участва в реализирането на пилотиран полет.

Ключови думи:

НАСА, SpaceX, Илон Мъск
99

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАСА: Изпращането на хора на Луната ще струва 28 млрд. долара

23.09.2020

2428 71
НАСА ще купува прах и камъни от Луната

23.09.2020

235 3
Илон Мъск: Пирамидите са построени от извънземни

05.08.2020

1257 1

Коментари

Страници

Дзопино

нещо форсирано ми се струва? или е по план така?

geo_19

Дори поизостанаха от плана заради неуспешния тест със спасителната система при старт.

vasilevil

Ще борят короната от космоса.

Тъмно пиво

Купиха си батут

KG...P

Е те тоя Мъск е най-големия играч! Удря в земята и Сорос .

mi6osp.

Този кораб е построен с доста по-ниско ниво на безопасност от класическите и затова полетът е по-рисков.

Дано всичко завърши благополучно. 

PlaNed
снимка на PlaNed

НАСА подготвя първи пилотиран полет с ракета на Мъск

Човечеството се подготвя за полети от средата на 40-те!  Да, Мъск започна малко по-късно ... преди осемнадесет години!

"Не казвай хоп, преди да си скочил"

Johnny2965

Интересно, кои ще са смелчаците? Обзалагам се, че единият ще е от малцинствата.

Stоrmbringer

Не са.

 

 

Astronauts Doug Hurley and Bob Behnken will take off from Kennedy Space Center launch pad in Florida on the SpaceX Falcon 9 rocket aboard a SpaceX Crew Dragon spacecraft. This was the same launchpad used by Atlantis, the shuttle used in 2011, and by the Apollo spacecraft that made the historic first mission to the moon over half a century ago. Liftoff time is scheduled for 4:32 p.m. EDT (20:32 UTC).

paragraph39

/:/...другия месец ще бъде реализиран първият пилотиран полет от американска земя от близо десетилетие...От нея беше изстреляна и совалката "Атлантида" през 2011 г., което беше и последният пилотиран полет в космоса, извършен от НАСА от американска територия. Оттогава космонавти са изпращани в орбита единствено от територията на Русия

................................................................................................................

ВЪХ?!

Значи, въпросът и проблемът е от чия ЗЕМЯ и ТЕРИТОРИЯ са били изстреляни в Космоса сащските астрпонавти след 2011 г. и досега, а НЕ на чия държава са принадлежали пилотираните космическите кораби и ракетните им двигатели, чрез които сащските астронавти са били изведени на космическа орбита!

Сакън да НЕ се каже, че са били и са РУСКИ!

ОТДЕЛНО, пък ошашавещото дири първокласниците "Оттогава/2011 г.- бел. §39// космонавти са изпращани в орбита единствено от територията на Русия"!

Няма ли кой да му каже на автора на дописката или на дежурния  редактор, че космодрумът "Байконур" НЕ е на територията на Русия, а на държавата Казахстан, която НЕ е част от Руската Федерация/Русия/!

ПФУ!

 

Скрудж

Байконур е руски (на територия под наем) космодрум край едноименния град Байконур в Къзълординска област, Казахстан. 

Въпреки че Байконур се намира извън границите на Руската федерация, на неговата територия работят руски структури. 

Град Байконур има временен статут на град на федерално подчинение на Руската федерация. От структурите на казахстанския град Байконур действа само митница Байконур, обслужваща летищата на града, и районно управление на МВР на Казахстан, което следи за реда в предградията Тюратам и Акай и има регистрационни функции.

Stоrmbringer

на чия държава са принадлежали пилотираните космическите кораби и ракетните им двигатели, чрез които сащските астронавти са били изведени на космическа орбита!

Сакън да НЕ се каже, че са били и са РУСКИ!

Нито един американски пилотиран космически кораб не е бил задвижван или извеждан с руски двигатели. РД-181 също не са руски двигатели. Собственост са изцяло на американски компании, поръчали производството им в Русия по политически причини - след настоятелната препоръка на Държавния департамент, както наскоро обясни шефът на ULA Тори Бруно. За да успее Русия да запази ракетните си инженери и технологии от попадането им в ръцете на Иран, Сев. Корея и пр. Условие, което Русия, естествено, не спази и двете страни реализираха забележителен ръст в ракетните технологии. С руска помощ, естествено, при това зле и ненастойчиво прикривана. За пореден път Русия използва американската помощ срещу помагащата и в трудни моменти Америка.

mi6osp.

Като израз на добра воля и сътрудничество, Елцин даде на САЩ пълната технологична документация на руските ракетни двигатели РД 180.

След като близо две години американците не съумяват да изкопират технологията и да построят двигател, Елцин изпраща група руски инженери да им помагат, но отново не се стига до успех.

Официалната причина е, че всичко в документацията е по стадарта ГОСТ и като се премине на американския стандарт става фал от натрупани грешчици.

Неофициално - американците не са успели да заваряват руски титанови сплави. 

Междувременно американците патентоват РД 180 като свой двигател, защото в СССР той не е патентован (секретно изделие) .

Елцин изтегля руските ракетни специалисти, САЩ се отказват да правят двигателя и започват да го купуват от руски завод, който го прави по пръчка на патентопритежателя. 

Русия успешно направи стендовите изпитния на нов двигател - РД 181, с много по-големи възможности.и скоро РД 180 ще трябва да си го правят крадците на интелектуална собственост,ако могат.

САЩ не могат да възпроизведат даже двигателите на Сатурн 5, а нямат нови разработки на мощни ракетни двигатели.

Ракетата на Мъск  - 1-вата степен е с голям брой двигатели, разработени преди половин век, свързани по схемата "спарки" на Корольов.

Големият брой сдвоени двигатели увеличава риска и се разчита на управление със съвременна електроника. 

loom

егати глупостта. ти как си представяш, някой си да дааде томове докуменция. С тир или Самолет ?

Sergey Dimitrov

С влак си го представям.

Както са изнесли тонове плутоний, така могат да се изнесат и тонове документация. И в томове☺️

Воден прах

САС имат ли си и на коя секунда след старта ще сработи?😊

Han

Искрено бих посъветвал НАСА да не бързат!

 

Пилотираните полети до МКС в известна степен са по-трудни за НАСА от мисията до Луната, няма да уточнявам защо. 😉

 

Необходимо е първо да се направят няколко успешни изпитателни полета в безпилотен режим, вкл. със симулиране на аварийно-спасителен полет, при който да се изпробва реално спасителната система на кораба, и едва след това да се направи полет с хора.

 

Сега ще действат "на късмет", поради политически причини, а това е опасно!

 

При евентуален провал ще се разбере защо са й на НАСА хора като Илон Маск - ще бъде хвърлена цялата вина върху него и фирмата му, и ще се появи нов стартъп на следващ частен космически гений, с който невинната НАСА ще сключи нов договор.

 

Но това не е нормалният начин на развитие на пилотируема космонавтика. Нормалният е - работа, работа, работа. Развитие на фундаментална и приложна наука, изпитания, ако има неуспехи (а такива задължително ще има) - анализ, решаване, безмилостен контрол на качеството и така докато не се стигне до показателите на руснаците.

 

Да, НАСА е изостанала в пилотираната космонавтика, да, това е обидно за Америка...но с работа ще ги настигнат! С бързане и прехвърляне на отговорността върху хора като Маск - не...

loom

Този кораб е построен с доста по-ниско ниво на безопасност от класическите и затова полетът е по-рисков.

Дано всичко завърши благополучно.

Това е доста странно твърдение. Някакви данни за да го потвърдите или ще го пишем празни лозунги в защита на фалиращата Роскосмос ?

Stоrmbringer

В тяхната, русофилистична вселена, е така. Всичко американско е некачествено, всичко руско е върховно и безаналогово достижение. Йелоустоун е изригнал, САЩ са се разпаднали и правят совхози и колхози имени Ленина, а доларът е станал непотребна хартийка. Путин е обявен от прогресивното кагебейско човечество за галактически император, червената армия е направила десант в Поморие и Камчия, воссоединила е задунайската губерния Болгария след 99,99-процентен референдум и е сложила тях, форумните партайгеносета, да я управляват. А, също така им е върнала пенсиите на активни борци срещу капитализма, фашизма, демокрацията и еврогейското робство.

The Rowdy American
снимка на The Rowdy American

А, също така им е върнала пенсиите на активни борци срещу капитализма, фашизма, демокрацията и еврогейското робство.

И изходните визи, Кореком, стол спецзаказов, априлски срещи с младата художествено-творческа интелигенция.

Sergey Dimitrov

Събрали сте се на спявка виждам 😂. Получихте ли вече лишчетата от Козяк?

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Необходимо е първо да се направят няколко успешни изпитателни полета в безпилотен режим, вкл. със симулиране на аварийно-спасителен полет, при който да се изпробва реално спасителната система на кораба, и едва след това да се направи полет с хора.

 

Те направиха 3 или 4 пробни полета. Не всичко им беше наред, да не говорим, че им се взриви спасителната система, която направо унищожи капсулата. После направиха 2 успешни опита с нея и решиха, че всичко е наред, но за мен това не е достатъчно.

Наистина има бързане, защото отлаганията станаха много и на американците вече не им се търпи зависимостта от Русия. 

Аз обаче имам принципно възражение към пилотираната система на Илон Мъск, а това е, че астронавтите се настаняват в КА и РН се зарежда почти до последната минута с гориво. През септември 2016 г. видяхме до какво може да доведе това. Не знам как НАСА се съгласи на подобно нещо - допреди 2 или 3 години това беше абсолютно забранено от изискванията към пилотираната астронавтика. 

Да летиш с такава ракета, наистина се изисква огромна смелост. 

Дано всичко да мине добре! 

paragraph39

/:/ НАСА подготвя първи пилотиран полет с ракета на Мъск

.........................................................................................................................

ЪХЪ?!

А после и управляван от двама астронавти/пилот и навигатор/ електромобил "Тесла" по трасето из коридорите в МКС?! 

Нъл тъй, де?!

Скрудж

Тъй, тъй...тяхната мамица американска. 

ПФУ😄

Slava
снимка на Slava

След 205-дневна мисия на МКС, успешно кацане вчера в Казахстан.

 

https://www.instagram.com/p/B_GYN37p8RL/

nebenebe

Като гледам картинката, всичко изглежда добре. Има доста двигатели за фина настройка при стиковане. Желая им успех!

вале

Пожелавам успех и безавариен полет ,ще ми направят подарък за рождения ден ,ако всичко мине добре,така ще се събудят и в Русия ,че и в Китай.😃

Воден прах

"Драгън" е по почина "Направи си сам". Нищо де, "Союз"-ите имат як гръб - повече от половин век история.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

РД-181 също не са руски двигатели. Собственост са изцяло на американски компании, поръчали производството им в Русия по политически причини - след настоятелната препоръка на Държавния департамент, както наскоро обясни шефът на ULA

 

Хайде поне веднъж да не разнасяш тази миризлива партенка! 

Нищо подобно. 

Беше основана обща руско-американска компания с по 50% участие за продажбите на двигателя в САЩ и беше регистриран патент в САЩ, закупен от ULA, за производството на тези двигатели в САЩ, което ULA не успя да направи. 

Собствеността на патента обаче си остава руска. 

https://patentimages.storage.googleapis.com/db/77/d2/f1392d5930c4c5/US6244041.pdf 

 

И този патент изтече през 2019 г. 

 

Апропо, сега Русия разработва и "Союз-6" с РД-180, която би трябвало да замени "Союз". 

loom

Русия успява тотално неуспешно да го направи сама .. това с новия РД.

Апропо, какво стана с Ангара ? :))))))))))))))

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш