Медия без
политическа реклама

НАСА планира да „пенсионира“ Международната космическа станция

МКС ще се разбие в Тихия океан през 2031 г.

03 Февр. 2022
Pixabay

НАСА възнамерява да продължи да работи с Международната космическа станция до края на 2030 г., след което МКС ще се разбие в отдалечена част на Тихия океан, известна като "Пойнт Немо", предава Си Ен Ен.

Създадена през 2000 г., космическата лаборатория е обиколила 227 морски мили над Земята с повече от 200 астронавти от 19 различни страни. НАСА заяви, че търговски космически платформи ще заменят МКС като място за сътрудничество и научни изследвания.
"Частният сектор е технически и финансово в състояние да разработва и оперира търговски дестинации в ниската околоземна орбита с помощта на НАСА. Очакваме с нетърпение да споделим уроците и оперативния опит с частния сектор, за да му помогнем да развие безопасни, надеждни и  ефективни дестинации в космоса", каза в изявление Фил Макалистър, директор на търговските пространства в централата на НАСА.

В доклада, представен пред Конгреса относно прехода на Международната космическа станция, НАСА заяви, че планът е МКС да падне на Земята в необитаемата зона на Южния Тихи океан - известна като "Пойнт Немо". В доклада се казва, че излизането от орбита ще се случи през януари 2031 г.  "Пойнт Немо" се намира на около 3000 мили от източното крайбрежие на Нова Зеландия и на 2000 мили северно от Антарктида и се смята, че САЩ, Русия, Япония и редица европейски страни са потопили там повече от 263 парчета космически боклук от 1971 г.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата