Медия без
политическа реклама

На Марс бяха открити органични молекули

16 Септ. 2022
Pixabay

 Марсоходът Perseverance е събрал някои от най-важните досега проби от мисията си, с които учените ще определят дали някога е съществувал живот на Марс, съобщи НАСА, предава Си Ен Ен.

Няколко от събраните проби включват органична материя, което показва, че кратерът ''Йезеро'', в който вероятно някога е имало езеро и реката, която се е вливала в него, са представлявали потенциално обитаема среда преди 3,5 милиарда години.

''Скалите, които изследвахме в делтата, имат най-високата концентрация на органична материя, която досега сме откривали по време на мисията'', каза Кен Фарли, който е част проекта Perseverance в Калифорнийския технологичен институт в Пасадена.

Мисията на марсохода, която започна на червената планета преди 18 месеца, включва търсене на признаци на живот на Марс. Perseverance събира скални проби, които може би пазят информация за това.

В момента марсоходът е събрал 12 скални проби. След поредицата от мисии, наречени Mars Sample Return, всичко събрано ще бъде отнесено на Земята през 2030 г.

Органичните молекули на Марс представляват градивните елементи на живота - като въглерод, водород и кислород, както и азот, фосфор и сяра. Не всички органични молекули обаче изискват живот, за да се образуват, защото някои могат да бъдат създадени чрез химически процеси.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Марс, Perseverance, НАСА

Още по темата