Медия без
политическа реклама

Илон Мъск прогнозира безпилотна конкуренция за F-35

29 Февр. 2020
US Air Force

Основателят и изп. директор на космическата компания SpaceX и на компанията за електромобили Tesla - Илон Мъск, написа в "Туитър", че американският изтребител F-35 "няма да има шанс" срещу дистанционно управляван безпилотен изтребител.

Така новаторът коментира публикацията на журналистка от американското издание "Авиейшън уийк" Лий Хъдсън, която цитира изявление, направено от Мъск на военен симпозиум, за необходимостта от създаване на алтернатива на F-35.

"Конкурент (на F-35) трябва да е безпилотен изтребител, дистанционно управляван от човек, но неговите маневри се допълват от автономия. F-35 няма да има шанс срещу него", пише роденият в Южна Африка американски милиардер.

The competitor should be a drone fighter plane that’s remote controlled by a human, but with its maneuvers augmented by autonomy. The F-35 would have no chance against it.

— Elon Musk (@elonmusk) February 28, 2020

В същото време изданието "Дифенс Нюз" съобщава, че по време на симпозиума Мъск, отговаряйки на въпрос за иновативните му идеи в областта на войната във въздуха, изрази мнение, че "епохата на изтребителите е отминала". Според изобретателя бъдещето в тази област се крие в дронове.

Изтребителят F-35 на "Локхийд Мартин" беше приет на въоръжение от САЩ през 2015 г. с многогодишно закъснение. Очаква се той да бъде основният изтребител на ВВС на САЩ до средата на века. Създаването на самолета струва $1,4 трлн., той е най-скъпият военен самолет в историята.

Последвайте ни и в google news бутон