Quantcast

Медия без
политическа реклама

Европа и САЩ пускат конкуренти на Илон Мъск в Космоса

Европарламентът гласува финансов пакет от 3 млрд. евро за алтернатива на "Старлинк", а Бил Гейтс ще прави своя сателитна мрежа

15 Февр. 2023
Стопкадър от Ютюб
IRIS² ще използва 5G мрежа

Европарламентът одобри във вторник план на стойност 3 млрд. евро за създаване на европейска мрежа от спътници, която ще предоставя комуникационни и интернет услуги както за службите за сигурност, така и за обществените потребители. Тя ще бъде алтернатива на мрежата "Старлинк" на американския предприемач Илон Мъск, който възнамерява да спре да предоставя данни на Украйна, за да не дразни Русия.

Мрежата, наречена IRIS² (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite ) и представена за първи път от комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон (Франция), ще помогне на ЕС да стане независим от други държави и търговски услуги за жизненоважни комуникации, "особено в областта на сигурността и отбраната", заяви Бретон пред "Политико".

"Както видяхме в Украйна, свързаността чрез сателити в конфликтни зони е от решаващо значение. Това е съществена възможност, с която Европа не разполага на този етап и която IRIS² ще осигури", добави той.

Евродепутатът Кристоф Грюдлер, който води преговорите от името на Европарламента, заяви, че "първите услуги на сателитната мрежа трябва да започнат да функционират през 2024 г.", а "цялостната система - през 2027 г.".

За да започне работа, IRIS² ще получи първоначален бюджет от 2,4 млрд. евро публично финансиране от ЕС, както и 642 млн. евро от Европейската космическа агенция. Грудлер заяви, че проектът има за цел да привлече и допълнителен частен капитал.

ЕС планира да оборудва спътниците с допълнителни функции, които ще им позволят да следят други спътници, както и чужди обекти в европейското въздушно пространство, като например шпионски балони. Те са бели и трудно се забелязват от Земята на фона на светлото небе, но погледнати отгоре са добре видими.

КОНКУРЕНТ ОТ САЩ

Един от конкурентите на "Старлинк" - Kymeta, има амбицията да измести компанията на Илон Мъск от Украйна, и то с финансовата подкрепа на Пентагона, съобщава "Блумбърг".

В момента Kymeta работи с Министерството на отбраната и преговаря с други страни от НАТО за своята мрежа, която се използва в различни наземни конфликти през последните две години, каза Маркс. Компанията се позиционира като по-добър и по-надежден доставчик на сателитни комуникации от ''Старлинк''.

Kymeta е финансирана от Бил Гейтс и вече работи с Украйна - част от технологията се плаща, друга - се дарява от компанията. Главният директор по развитието на Kymeta Бил Маркс каза, че заплахите на Мъск да прекъсне услугата на компанията си в Украйна и да я ограничи в оспорвани зони като Крим, са ''шокиращо неправилни''. ''Ръцете му ще се изцапат с кръв'', каза той.

Засега ''Старлинк'' се въздържа от коментар по темата.

Уолтър Бъргър, президент и съизпълнителен директор на Kymeta, обяснява, че интересът на Гейтс към компанията се дължи на все по-голямата роля на технологията в ''демократизирането на свързаността'' и подкрепата на по-големи инициативи като например извънградски широколентови мрежи. Американската армия очаква да види този вид технология през 2027 г., добави Маркс.

Според документ от 2021 г. на Института ''Мичъл'' сателитните услуги могат да станат ''гръбнак на мрежите на Министерството на отбраната''. Те трябва да бъдат част от инициативата за общо командване и контрол на Пентагона, наречена JADC2, за свързване на сензори и комуникация във всички клонове на армията. ''Причината, поради която американската армия харесва нашата технология, е, че ако сте от противниковата страна и направите нещо, за да компрометирате един от сателитите, нашата мрежа ще се превключи към друг сателит за по-малко от секунда. Така войниците никога не биха загубили връзка'', обяснява Маркс.

Kymeta е модулна - може да се свързва към сателити в ниската земна орбита и геосинхронна екваториална орбита, както и към клетъчни мрежи. ''Старлинк'' работи като единична мрежова система. ''Най-голямата разлика между нашите терминали и терминалите на ''Старлинк'', освен факта, че никога не бихме ги изключили, е, че нашите терминали работят в движение'', каза Маркс.

Kymeta поддържа морски и индустриални превозни средства, използвани от Федералната агенция за управление на извънредни ситуации, и пожарникари, борещи се с горски пожари. Компанията обяви и партньорство със сателитната мрежа на OneWeb в ниската земна орбита. Терминалът LEO трябва да бъде пуснат в началото на 2023 г.

Мъск няколко пъти си навлече гнева на украинците и подкрепящите ги по цял свят държави. Той първо заплаши да спре "Старлинк" в Украйна, защото не може да си позволи повече безплатно да предоставя услугите й. След като няколко държави поеха част от финансирането, Мъск ограничи ползването на "Старлинк" за дроновете на фронта, защото така конфликтът ескалирал и можело да се стигне до Трета световна война. Украинските власти го обвиниха и че "заглушава" акаунтите в Туитър, които предават информация за войната.

Американската компания "Спейс Екс" (SpaceX) предприе стъпки за ограничаване на достъпа на украинските безпилотни самолети до услугата за сателитна интернет връзка "Старлинк" (Starlink), заяви президентът на компанията Гуин Шотуел, цитирана от Ройтерс и БТА.

 

Ключови думи:

IRIS, Старлинк, Kymeta