Quantcast

Медия без
политическа реклама

Замириса на организирана атака по БФС

Случайно или не, но Борислав Михайлов попадна под кръстосан огън заради реферите и с искане за извънреден конгрес

БГНЕС
Борислав Михайлов изпадна в недоумение как изведнъж се откри нов фронт срещу него.

Около Българския футболен съюз (БФС) отново има смут и напрежение, но сега източникът не е Димитър Бербатов. Президентът Борислав Михайлов е подложен на мощна атака, при това от няколко страни. Наглед изглежда, че става въпрос за отделни прояви на недоволство, но в българския футбол обикновено няма нищо случайно.

 

Изненадващият удар от "Левски"

Подкрепата на "Левски" за Борислав Михайлов сякаш изглеждаше непоклатима с изявлението на Наско Сираков преди конгреса на 12 октомври 2021 г. за 40-годишно приятелство, което не може да бъде загърбено. Изглеждаше, но до края на септември. Тогава от клуба пуснаха декларация, с която настояват за отмяна на наказание за мач пред празни трибуни. Текстът завършваше с думите: "Вие ги спрете (б.р. - феновете на "Левски"), господин Михайлов! Или послушайте съвета ни и си вървете завинаги!"

По-късно стана ясно, че зад декларацията стоят изп. директор Ивайло Ивков, треньорът Станимир Стоилов и самият Сираков.

Оказа се, че това е само прелюдия. На 1 ноември "Левски" изненадващо поиска извънреден конгрес (който да "прекрати омагьосания кръг от дела и обжалвания") и даде да се разбере, че не желае повече Михайлов за президент. "Настоящото ръководство на Българския футболен съюз е пропито от зависимости и се толерират корупционни практики от най-ниско до най-високо ниво", се посочва в изявлението.

Когато от БФС отвърнаха с възмутена контрадекларация, че няма да приемат ултиматуми от който и да е клуб, от "Левски" не останаха длъжни. Настояването за свикване на конгрес от БФС се повтори и дори бе подчертано: "В противен случай ще го направим ние, по всички правила на закона и Устава на БФС, които, бъдете сигурни, добре познаваме".

По този начин родният клуб на Борислав Михайлов изведнъж се оказа от едната страна на барикадата заедно с "ЦСКА-София", откъдето отдавна настояват за смяната на президента на БФС. Предстои да видим дали двата столични клуба (с огромна фенска маса) ще са достатъчни да поведат съкрушителна опозиция.

 

Съдиите - Бий самара, да се сеща магарето

Горе-долу по същото време станахме свидетели на интензивни оплаквания от страна на клубовете по адрес на системата VAR, срещу Съдийската комисия и лично срещу нейния председател - унгареца Виктор Кашай. "Ботев" (Пд), "Берое", "ЦСКА-София", "Славия", "ЦСКА 1948"... Повечето от тези клубове не се ограничиха само с ропот срещу VAR, но от "Ботев" (Пд) дори инициираха подписка за оставката на Кашай заради несправяне със задълженията му. Първият подкрепил се оказа "ЦСКА-София".

Ако някой си мисли, че просто Кашай е на прицел, сигурно вярва и в Дядо Коледа. Същинската мишена е президентът на БФС, който, от една страна, държи Съдийската комисия под своя надзор, не я отстъпва за администриране на Професионалната лига, а от друга страна, унгарецът е персонално назначение на Михайлов. Съответно и президентът носи отговорност при негов провал.

 

Къде е Бербатов?

Засега е на заден план. Основният опозиционер този път не е инициатор на атаките по Михайлов. Той само се включи по някое време, за да каже за N-ти път, че е крайно време за промяна в управлението на футбола ни. Бербатов и екипът му в момента са затънали в битки с тромавата съдебна система и към момента надеждите им за скорошен успех не са много големи. Но за сметка на това мениджърът Лъчезар Танев дава охотно интервюта от Испания, в които вече неколкократно подчерта, че обмисля да се кандидатира за президент на БФС и знае много добре какво трябва да се направи, за да тръгнат нагоре нещата във футбола ни.

Чува се, че той е фаворитът на "Левски" и нищо чудно. Помним навремето, че футболният агент имаше общ бизнес с Наско Сираков (фирмата "Танев, Сираков и ко"), а и двамата са много близки приятели.

В същото време във футболните среди циркулират още няколко имена за кандидати за поста на Михайлов. Сред тях се споменават президентът на Професионалната футболна лига Атанас Караиванов и бившият спортен министър Красен Кралев. Възможно е още до края на годината да се разбере дали крушката има опашка.

 

Реакцията на Михайлов

Ако се разчетат внимателно сигналите от страна на президента на БФС, личи си, че той е изненадан от масирания натиск. Михайлов вече веднъж сподели, че е лично обиден от позицията на "Левски", а сегашната декларация на футболната централа срещу "сините" само втвърдява впечатлението за разрив.

По въпроса със съдиите - на 29 октомври Михайлов говори в добро настроение при откриването на нова футболна база в Аксаково. И призова за повече търпение към VAR, към реферите и лично към Виктор Кашай. Изведнъж, пет дни по-късно, той внезапно нареди да бъдат наказани петима съдии. Поне това стана ясно от съобщение на Съдийската комисия. "Поради зачестилите случаи на недоволство на клубове от съдийски отсъждания в Първа лига, Съдийската комисия към БФС, по лично нареждане на президента Борислав Михайлов, анализира работата на реферите ни и реши следното", се посочва в съобщение на комисията за отстраняването на Ивайло Стоянов, Георги Димитров, Владимир Вълков, Иво Андреев и Димо Димов от наряди за елита, а на първите трима - и за Втора лига. Тоест Михайлов за няколко дни е променил настроението си, най-вероятно заради натиска към него.

За капак изведнъж казионната до момента Асоциация на футболните съдии в България изникна с изненадваща позиция, в която обвини Михайлов, че нарушава правилата с подобни еднолични решения. Още един фронт срещу президента... Последвалото замазване от Съдийската комисия, че наказанията са наложени именно от нея, а не от Михайлов, беше просто ненужно - на всички е ясно, че такива крути мерки не могат да се вземат без одобрението лично на президента на БФС.

 

Съмнения

Поставеният под напрежение Михайлов всъщност прави един познат номенклатурен прийом - жертва пешки (няколко рефери), за да спаси офицера си (Кашай) и всъщност да замаже очите на критиците: "Взимаме мерки".

Но това са в своята същност кризисни ходове на опрян до стената човек. Защото Михайлов постепенно е изтласкан в позиция "сам срещу всички", вече отхвърлен и от родния си "Левски". Няма зад гърба си покойния вече член на Изпълкома Камен Костадинов. А вицепрезидентът Атанас Фурнаджиев се оттегли от футбола (стана президент на биатлона) и заяви, че ще изпълнява по-скоро протоколни функции в Изпълкома.

В добавка са и няколкото съдебни дела с все още неизвестен край. И така остава само да се гадае колко от аматьорските клубове ще запазят подкрепа към Михайлов. Защото при професионалните (поне в Първа лига) опозиционерите вече са мнозинство.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?