Медия без
политическа реклама

Ясен Петров смени капитана в националния отбор

Андрей Гълъбинов отпада за утрешния мач срещу Швейцария, но ще е на линия срещу Италия

24 Март 2021Обновена
На една от тренировките преди мача срещу Швейцария на ст. "Васил Левски" селекционерът Ясен Петров се снима с треньор №1 във футбола ни за ХХ век Димитър Пенев. "Не можеш да се надяваш на бъдеще, без да познаваш историята си", бе коментарът в профила на националния тим в "Инстаграм".
Инстаграм
На една от тренировките преди мача срещу Швейцария на ст. "Васил Левски" селекционерът Ясен Петров се снима с треньор №1 във футбола ни за ХХ век Димитър Пенев. "Не можеш да се надяваш на бъдеще, без да познаваш историята си", бе коментарът в профила на националния тим в "Инстаграм".

Националният отбор по футбол има нов капитан - халфът на руския "Арсенал" (Тула) Георги Костадинов. Селекционерът Ясен Петров заяви, че решението е взето от него и екипа му, без да се стига до гласуване сред футболистите. Втори и трети избор за лентата ще са Васил Божиков ("Слован", Братислава) и Димитър Илиев ("Локомотив", Пд). Досега титуляр за лентата бе Петър Занев ("ЦСКА-София"), който е също в момента в отбора.

"Ние си носим отговорността за решението, както и самият Костадинов си носи отговорност за капитанската лента", коментира Петров и след това шеговито мотивира избора си: "Избрах го, защото е симпатичен".

Костадинов, който до момента бе трети избор за капитан, след Занев и Божиков, ще изведе тима утре срещу Швейцария в първия мач на България от група С на квалификациите за Мондиал 2022. Двубоят е от 19:00 ч. на ст. "Васил Левски" и ще се предава по БНТ 1. Това ще е и дебют на Ясен Петров на поста.

Именно на Националния стадион тренира тимът ни в последните два дни, вместо на лагера в Бояна, като причината е лошото време и заснеженият терен на базата на БФС. "Не ни е писано да ни е лесно. Благодарим на женския март. Но пък два дни имахме много добър тренировъчен процес на "Васил Левски", където теренът е в перфектно състояние. Благодаря на отбора за добрата работа и доброто старание в изминалите три дни", коментира селекционерът.

Той е готов вече с избора си на титулярен състав, но го запази до утре. Подчерта обаче, че ще интегрира по-внимателно младите футболисти, за да не им повлияе негативно психически. "Ще е убийство да ги вкарваме в мачовете с Швейцария и Италия", коментира той.

Един от двамата повикани играчи от Серия А - Андрей Гълъбинов ("Специя"), още не е напълно възстановен от лекото разтежение, с което пристигна на лагера. Затова той ще бъде съхранен утре и няма да играе срещу Швейцария, но ще е на линия за неделното домакинство срещу Италия.

Петров изложи накратко плана си за утрешния двубой: "Наясно сме с тактическата постройка. Съобразяваме се с качествата на нашите футболисти. Швейцария е явен фаворит, но се надявам да дадем най-доброто. Едва сме се запознали с играчите, дай Боже да е приятна изненадата от тях. Искам да почувствам момчетата в официален мач. Чисто игрово трябва да сме много балансирани и практични. Да не допускаме ситуации за гол и едновременно с това да създаваме такива. Идеята е да сведем рисковете до минимум, особено пред нашата врата. Както казах и преди, ще играем за резултат. И дума не може да става да мотивирам отбора. За каква мотивация говорим, когато играем срещу Швейцария и Италия?! Достатъчно умни са момчетата и разбират каква ни е задачата."

Селекционерът също така призова отборът да не бъде нападан и критикуван от самото начало. "Очакваме да бъдем подкрепени, виждаме всички каква е програмата ни. Дори и в труден момент, дори и да направим грешка - имаме нужда от подкрепа. Това очакваме и аз, и момчетата. Има голям негативизъм в последно време спрямо отбора. Надявам се да го трансформираме в позитивизъм", заяви Ясен Петров.

А новият капитан допълни: "Обстановката е прекрасна, изключително позитивна. Най-много ме радва, че младите играчи се чувстват добре, има уважение и разбиране при всички. Атмосферата е прекрасна. Надявам се, че това ще се усети на терена. Що се отнася до мен, то аз винаги съм бил колективен играч и в новата си роля ще се опитам да бъда максимално полезен на отбора. Никога не съм бягал отговорността, а тя сега е много голяма. Осъзнавам ролята си и се надявам да свърша работата си по най-добрия начин."

Селекционерът на Швейцария Владимир Петкович също даде пресконференция в София преди мача. "Всички, които са в състава, са готови да играят. Имаме още една тренировка, след което ще вземем решение за състава утре. Ще изчакам до последно, за да избера отбора, който ще се изправи срещу България. Тактическите постройки не са от голямо значение. Важно е всеки играч да си знае мястото на терена и да функционираме като състав. Очаквам, че българският отбор ще играе в схема 4-1-4-1, но важното за нас е да сме на 100% концентрирани през целия мач. Ще се опитаме да вкараме и ранен гол, който да ни помогне, но ние ще сме фокусирани и върху играта в защита", заяви роденият в Сараево швейцарски специалист.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата