Quantcast

Медия без
политическа реклама

Волейболистите приключиха с гръмка победа олимпийската квалификация

Българският тим взе квотата за Париж 2024 от Белгия и я поднесе на Канада

08 Окт. 2023
FIVB
Цветан Соколов (вдясно) се присъединява към радостта на съотборниците си след поредната си успешна атака на мрежата във вероятно последния си мач за България

Националният отбор на България завърши с  гръмка победа олимпийската квалификация по волейбол в Сиан (Китай), като на практика лиши Белгия от участие в Париж 2024 и поднесе на тепсия квотата на Канада.

Селекцията на Пламен Константинов измъкна драматично своя успех №4 в турнира с 3:2 (21, -23, -25, 22, 13), приключвайки с успешна блокада на Николай Пенчев при първия си мачбол в тайбрека на петия гейм. По този начин нашите останаха на 4-о място, като може да отстъпят по 5-о, ако Аржентина победи Нидерландия.

Но загубата е фатална за белгийците, които преди последните срещи бяха на заветната втора позиция - след европейския шампион Полша. Белгия разчиташе на завръщане на олимпийски игри след 56 години (от Мексико`68), но по-късно днес третият - Канада, играе с аутсайдера Мексико и при очаквана чиста победа (3:0 или 3:1) ще я измести от челната двойка, която печели  квотата за Париж 2024.

В своя вероятно последен мач за България капитанът Цветан Соколов отново бе топреализатор. 33-годишната звезда на световния волейбол, който преди заминаването за Сиан обяви, че най-вероятно повече няма да облича националната фланелка, завърши с 27 точки (1 ас, 4 блока). Мартин Атанасов приключи с 16 т. (1 ас, 3 блока), а Аспарух Аспарухов с 11 т. (1 блок).

За белгийците Фере Регерс бе най-резултатен с 26 т. (2 блока), а Вуут Д’Хеер добави 12 (2 ас, 3 блока). 

Отборната статистика сочи, че българският отбор бе по-добър при атаките на мрежата и на блокада, докато волейболистите на Белгия са допуснали по-малко грешки и са направили повече директни точки от начален удар.

Ключови думи:

волейбол, Цветан Соколов

Още по темата