Медия без
политическа реклама

Усик пак би Джошуа и остана непобеден в профибокса (ГАЛЕРИЯ)

Шампионът запази световните си титли и ги посвети на защитниците на Украйна

21 Авг. 2022Обновена
Туитър

Александър Усик запази световните си титли в кат. тежка на професионалния бокс, след като в мача реванш отново би Антъни Джошуа. 11 месеца след победата си със съдийско решение на стадиона на "Тотнъм" в Лондон, когато отне титлите от англичанина, сега украинският боксьор ги защити, отново със съдийско решение.

В равностойната битка в Джеда, Саудитска Арабия, 35-годишният Усик в началото отстъпваше в играта, но след това спечели пет рунда поред (3-7-и), пласирайки повече удари. А когато британецът го постави в изключително трудна ситуация в деветия рунд и почти го повали, се върна на ринга сякаш преобразен и с поредица мощни удари разклати съперника си в десетия.

В последните два рунда Джошуа така и не успя да намери отговор на вихрушката от юмруци на своя съперник. А в последната, 12-а част се хвърли напред ва банк, опитвайки да реши мача с един нокаутиращ удар, но бе спиран от точните серии на Усик.

В крайна сметка съдиите се разделиха в отсъждането си - 2:1 гласа за украинския боксьор, който избухна в сълзи от радост.

Така Усик запази своите титли във версии Световна боксова асоциация WBA, Междунаодна боксова асоциация (IBF), Световна боксова организация (WBO) и Международна боксова организация (IBO), а към тях прибави и вакантната титла на авторитетното боксово списание "Ринг". 

Пред него има само още едно предизвикателство - да обедини титлите във всички версии, като за целта трябва да спечели тази на Световния боксов съвет (WBC), чийто шампион е друг британец - Тайсън Фюри, който обаче наскоо обяви, че смята да се пенсионира.

За евентуален бъдещ мач с Фюри шампионът каза: "Не, сигурен съм, че той няма да излезе в пенсия сега. Убеден съм, че той иска да се бие с мен. Аз искам да се бия с него. Ако не се бия срещу Тайсън Фюри, няма въобще да излизам на ринга. Само Бог знае, дали ще стана абсолютен световен шампион!"  

Минути по-късно Фюри в типичния си стил коментира мача. Той написа в "Инстаграм":

"След като видях това, мога да кажа, че беше един от най-слабите мачове в тежка категория, които съм гледал. Бих унищожил и двамата в една и съща вечер"

Това беше 20-и професионален двубой в кариерата на Усик и 20-а победа (13 с нокаут). Като аматьор роденият в Симферопол украинец е олимпийски шампион в кат. 91 кг на игрите в Лондон`12, има и световна титла от Баку`11. Побеждавал е в кат. 91 кг и в най-авторитетния български турнир - за купа "Странджа" през 2008 г. в Пловдив.

"Искам да благодаря на всички, които се молеха за мен. Да благодаря на Бог за помощта, която ми даде днес, защото той ми даде много днес. Моят Бог е Исус Христос. Благодаря много на Саудитска Арабия, Иншаллах - заяви все още през сълзи Усик. - Посвещавам тази победа на моята родина Украйна, на моето семейство, на моя екип, на тези, които защитават нашата страна - благодаря им много! Този мач е вече история. Много поколения ще го гледат, особено рунда (б.р. - деветия), в който той се опита да ме свали, но аз устоях и след това обърнах мача в различна посока. Благодаря на Бог!"

За 32-годишния Джошуа загубата е втора поред (все от Усик) и общо трета - единственият друг боксьор, който го победи на профиринга бе мексиканецът Анди Руис на 1 януари 2019 г., но след това британецът си върна титлите с успех в реванша. Антъни също е олимпийски шампион от Лондон`12, но в кат. над 91 кг, а сега балансът му в професоионалния бокс стана 24-3 от 27-те двубоя.

След загубата си Джошуа загуби самообладание, взе два от шампионските пояси на Усик и ги хвърли на земята, а след това грабна микрофона и говори пръв, което не е прието да се прави от загубилия боксьор.

"Усик е страхотен боец, това е просто емоция. Ако знаехте историята ми, щяхте да разберете страстта ми. Аз не съм боксьор аматьор - щях да вляза в затвора, но ме пуснаха под гаранция и започнах да тренирам. ко бяха ме осъдили, нямаше да мога да стана боксьор. Това показва страстта, която вложихме в битката. - каза Джошуа. - Победата на този човек днес показва нивото му на тежък труд, който е положил, така че, моля да го аплодирате като световен шампион. Казват, че не съм боец за 12-рундови мачове. Не тежа 14 стоуна (б.р. - 89 кг), аз съм 18 стоуна (114,4 кг), тежък съм. Това е тежък труд, този човек е феноменален."

Англичанинът се обърна и директно към Усик:

"Четох за Украйна и за всички шампиони от вашата невероятна страна. Никога не съм ходил там. Какво става там? Не зная, но не е добре. Да си шампион при тези обстоятелства... Моля, поздравете го".

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?