Медия без
политическа реклама

УС на щангите подаде сигнал в прокуратурата срещу президента Маджид

Според членовете на управата той е похарчил над 200 000 лв. от парите на федерацията за лични нужди

30 Яну. 2024Обновена
Ариф Маджид встъпи в длъжност през март 2023 г., а по-малко от година след това членовете на УС подадоха сигнал срещу него в прокуратурата.
БГНЕС
Ариф Маджид встъпи в длъжност през март 2023 г., а по-малко от година след това членовете на УС подадоха сигнал срещу него в прокуратурата.

Нов скандал е на път да разклати още веднъж българската федерация по вдигане на тежести. Вчера петима от седмината членове на УС на БФВТ са завели жалба срещу президента на централата Ариф Маджид в Софийска районна прокуратура, КПКОНПИ и спортното министерство (ММС). Отделно копие е внесено и в МВР.

В жалбата петимата обвиняват Маджид в харчене на пари на федерацията за лични нужди, с което само за последното тримесечие е нанесъл щети за над 200 000 лв. Представили са и 51 страници извлечения от сметката на БФВТ в "Юробанк България" за периода 1 октомври - 31 декември 2023 г., както и таблица за извършените, според това извлечение, нецелеви разходи. В него има регистрирани плащания с банковата карта на БФВТ за покупки на пури, десетки посещения в барове и дискотеки в Студентски град и т.н. Това е описано в жалбата по следния начин:

"Оказва се, че г-н Маджид е разходвал средства на сдружението [...] за свои лични нужди и несвързани със спорта и целите на федерацията разходи. Съгласно извлеченията, с тях са плащани сметки в столични заведения, специализирани магазини за пури, пътувания в чужбина, нощувки в хотели, наргиле барове. Извършвани са многократно преводи по сметки в Revolut, тегления в брой и др. В рамките на периода и до крайната известна дата на извлечението [31.12.2023 г.] г-н Маджид почти ежедневно е използвал покриването на лични разходи, като по наши изчисления присвоената от БФВТ сума за тези три месеца надхвърля 200 000 лв."

В своя сигнал до компетентните органи Живко Архондев, Иван Иванов, Кирил Панайотов, Димитър Димитров и Антон Коджабашев разказват, че след вписването на Ариф Маджид като президент на БФВТ през март 2023 г., съгласно устава, той е получил правото да оперира с парите на федерацията. Но след кратко време "г-н Маджид започна да ни отбягва в качеството ни на членове на УС, не представяше извлечения от банковата сметка, отлагаше отчети и ни лишаваше дори от устна информация за финансовото състояние на БФВТ".

Според документа, заради липсата на отчетност от страна на Маджид генералният секретар Димитър Димитров е трябвало "на практика да се моли на банката" да издаде извлечение по сметката, като в крайна сметка е успял да получи такова само за последното тримесечие, където са лъснали и въпросните лични разходи.

Заради това петимата членове на УС твърдят, че Ариф Маджид "не само е управлявал безстопанствено поверените му средства от държавния бюджет [от субсидията, отпускана от ММС], а е извършил продължавано длъжностно присвояване в особено големи размери".

Вчера, на заседанието на УС бе внесена подписка от 13 клуба с искане за извънредна изборно събрание и такова бе насрочено за 14 март. А Ариф Маджид обяви, че ще се оттегли от президентския пост и няма да се кандидатира повече.

Федерацията по вдигане на тежести ще има нов президент на 14 март. За тогава бе насрочено изборно общо събрание на щангите, на което настоящият шеф на централата Ариф Маджид ще се оттегли официално.

"Сега" обаче научи, че на заседанието членовете на УС са показали банковото извлечение и са разпитвали президента за установените неправомерни харчове от негова страна. Според присъстващи на заседанието, пред колегите си Ариф Маджид е заявил, че това били "представителни разходи", които вече е започнал да възстановява. Това обаче не е спряло петимата от УС да внесат няколко часа по-късно жалбата до МВР, прокуратурата, КПКОНПИ и спортния министър.

В нея се твърди също така, че във визирания период [последното тримесечие на 2023 г.] БФВТ е бавила плащанията към бюджета и свои контрагенти, заради което "...по наши данни, през януари 2024 г. за задължения към спортни бази е проведено принудително изпълнение чрез запори на банковата сметка на федерацията, което допълнително я ощетява с лихви и съдебни разноски".

За запори призна и самият Маджид завършването на вчерашното заседание на УС, когато коментира пред bTV задълженията на БФВТ към НАП: "Има, да, в момента сметките са запорирани. Към 80 000 лв. са от началото на годината. И има ревизионен доклад от НАП, който е от 150 000 лв. от 2020 г. и 2021 г."

 

Маджид се отметна и няма да подаде оставка

Часове, след като стана известно за подадения срещу него сигнал до прокуратурата, Ариф Маджид обяви, че е размислил и няма да се оттегли като президент на БФВТ, а ще бъде кандидат за нов мандат на насроченото извънредно изборно събрания на 14 март.

"След тези атаки, които се наложиха върху мен и моето име, в следващите дни ще видим как ще действам и какво ще правя. Тези атаки са неоснователни, абсолютни глупости са, така че гледаме напред, организираме си европейското първенство - заяви Маджид пред БНР. - Имаме си конгрес на 14 март и ще видим какво ще се случи тогава. Дотогава има време, ще помисля какво да правя, вече не съм твърд в решението си да се оттегля".

Според Маджид той е преосмислил намеренията си, защото трябвало да покаже на хората, "че този батак трябва да се бори с рогата напред. И това няма как да го оставя ето така".

"Ядосах се много след всички тези новини, които се изсипаха - пускали са тук някакви сигналчета към институциите, в които аз съм подал сигнали срещу тях за нещата за които всички знаем за какво става въпрос. Не се притеснявам от нищо и смятам, че накрая всичко ще излезе наяве - добави шефът на щангите. - Всички, които са подкрепяли тези хора, накрая ще съжаляват, че са ги подкрепяли. Това мога да ви го кажа с двете си ръце на сърцето"

Той твърди, че много от клубовете го подкрепят. Но все пак ще отложи решението си, докато наближи общото събрание. 

 

Още от скандалите в щангите:
 

Повечето от лицензираните клубове по вдигане на тежести в страната са подготвили отворено писмо до служебния спортен министър Андрей Кузманов и ще му изпратят в следващите дни, научи "Сега".
Министърът на младежта и спорта в оставка Радостин Василев обяви, че идната седмица лицензът на федерацията по вдигане на тежести (БФВТ) ще бъде отнет.
Щангистът Карлос Насар беше осъден на 7 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок и глоба от 450 лв. Решението е на Районния съд в Поморие и след сключване на споразумение с прокуратурата, съобщи bTV.
Безконечните разправии и скандали в българските щанги стигнаха до нова, (пред)последна развръзка.
Софийският градски съд пусна от ареста олимпийския шампион по вдигане на тежести от Барселона 1992 и треньор на националните отбори Иван Иванов срещу парична гаранция от 5000 лв. предава БТА. Синът му - също Иван Иванов, обаче остава в ареста.   https://www. segabg.
Иван Иванов остана старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести поне до края на световното първенство в Рияд (Саудитска Арабия) през септември.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата