Quantcast

Медия без
политическа реклама

Иван Иванов остана треньор на националите по щанги

Общото събрание на федерацията констатира 506 000 лв. задължения и не прие бюджет

Делян Кючуков
Президентът на БФВТ Ариф Маджид (вторият отляво на масата) слуша приетствието към общото събрание от генералния секретар на европейската федерация по вдигане на тежести (EWF) Милан Михайлович

Иван Иванов остана старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести поне до края на световното първенство в Рияд (Саудитска Арабия) през септември. Това гласува извънредното общо събрание на федерацията (БФВТ), проведено в присъствието на шефове от световната и европейска централи по този спорт. 

Всички регистриране 28 представители на клубове гласуваха за предложения 8-членен състав на треньорския щаб на националите. В него, освен Иванов, влизат Никола Колев, Пламен Братойчев, Радослав и Кръстина Атанасови, Борислав Налбантов, Живко Архондев и Живко Николов. Те ще изпълняват задълженията си до края на световното първенство, а дали ще останат и след това ще реши следващото общо събрание, което ще се проведе в края на септември или началото на октомври. Тогава ще се сформират и всички съвети и комисии на федерацията (като треньорска, апелативна и т.н.), каквито не са функционирали в последните 9 години при бившия президент Неделчо Колев.

Доста по-голям проблем от преизбирането на Иван Иванов, срещу когото имаше 1-2 изказвания, се оказаха финансите на БФВТ. Новият президент на федерацията Ариф Маджид отчете, че задълженията, натрупани от предишното ръководство с президент Неделчо Колев възлизат на точно 506 709 лв. Това е установил одитът, направен от външна счетоводна къща. 

Маджид пое ангажимент пред клубовете поне половината от тази сума да бъде осигурена от бъдещи спонсори, но останалите пари ще трябва да се връщат разсрочено, по споразумение със спортното министерство (ММС), от бъдещото държавно финансиране на БФВТ. А такова все още не е получено, защото проектобюджетът за 2023 г. все още не е одобрен от ММС, затова и такъв не бе гласуван на общото събрание.

Въпреки това Маджид е оптимист.

"Надяваме се да поставим ново начало, всичко вече да е прозрачно, да бъдем на чисто. Да, водим разговори и сме пред финализиране на спонсорски договори за БФВТ, но не искам да кажа с кои фирми, докато не подпишем. Жалкото е, че можеше тези допълнителни приходи да ги използваме за дейността на федерацията, а сега ще трябва да отидат за погасяване на задължения. Като кажеш на спонсорите, че парите са за стари задължения, не те гледат с добро око. Но има и такива, които искренно искат да помогнат. Аз съм оптимист, че ще си сложим ред в къщата и ще вървим напред. До следващото събрание предстоят няколко състезания, най-важното от които е световното първенство. Но вече работим и по олимпийските игри в Париж догодина, където се надяваме да спечелим медали", заяви след събранието Маджид, който добави, че най-вероятно България ще получи домакинство на следващото европейско първенство, за което разговорите с EWF са напреднали.

По негово предложение бе направена една промяна в управителния съвет. Вместо председателя на варненския клуб "Титан" Йордан Михайлов делегатите гласуваха в него да влезе Марин Милашки, който и в момента извършва доста голяма по обем работа като секретар в БФВТ. От клуб "Марица" издигнаха кандидатурата на олимпийския шампион от Москва`80 Асен Златев, но той сам си направи отвод с мотива, че този УС трябва да работи до следващото събрание, когато ще се види дали си е вършил добре работата.

"Радвам се, че делегатите отново ми гласуваха доверие. Но нямаме време за губене. Още в неделя с целия национален отбор заминаваме на лагер край Асеновград, защото до световното първенство няма никакво време - коментира треньорът Иван Иванов. - На европейското тази пролет мога да кажа, че се представихме що-годе добре само по инерция, както се казва. Всички тези разправии и финансови неуредици повлияха и отборът не бе добре подготвен. Не мисля, че до световното ще направим някакви чудеса - с 1-2 медала ще скачаме от радост. Но се надявам да тръгнем отново по възходяща линия и да спечелим максимален брой квоти за Париж."

Запитан дали се притеснява за поста си, предвид опозицията срещу него, Иванов отговори: "Хора, които са против мен винаги ще има. Но нека да мине световното първенство, след това ще видим какво ще реши общото събрание".

 

ПОЛОЖЕНИЕТО С КАРЛОС НАСАР

Световният рекордьор Карлос Насар, който пострада тежко (скъсано ахилесово сухожилие на левия крак) при битов инцидент в началото на май, също дойде на събранието.

Той разкри, че до една седмица ще му бъде свален гипсът. След това ще започне рехабилитация, първоначално с плуване. Насар заяви, че е твърдо решен да се върне в големите щанги, независимо от тежката травма, стига възстановяването да премине по план.

Европейският шампион в кат. 89 кг от Ереван 2023 има на практика гарантирана квота за олимпийските игри в Париж, тъй като в момента е №2 в ранкинга за игрите (той бе изместен от китаеца Ли Дайин, подобрил с 1 кг - до 396 кг, световния му рекорд в двубоя, по време на шампионата на Азия).

Това означава, че Насар може и да не участва в задължителните поне още две големи състезания, защото няма как да бъде изместен под 10-о място. Вероятно той ще иде на световното в Саудитска Арабия през септември, само за да премине на меренето, без да вдига, което ще му се води като изпълнено състезание.

Още по темата