Медия без
политическа реклама

Тотото до последно е работило с фирма на Васил Божков

Въпреки системни загуби и нарушения промени в ръководството засега няма

Служебният спортен министър Андрей Кузманов пристига за пресконференцията в залата на V етаж в Спортната палата днес по обед.
Илияна Кирилова
Служебният спортен министър Андрей Кузманов пристига за пресконференцията в залата на V етаж в Спортната палата днес по обед.

Макар да е превърнато от държавата в монополист на пазара на лотарийни игри, държавното дружество "Български спортен тотализатор" (БСТ) работи на загуба, а нарушенията и нередностите са системна практика в управлението му. Въпреки това промени в ръководството му на този етап на са предприети, а евентуални такива се предвиждат в неясно бъдеще. За констатираните факти са сезирани "компетентните органи", които правят собствени разследвания.

Това стана ясно от изказвания на служебния спортен министър Андрей Кузманов. Днес той представи отчет за свършената от него и екипа му работа след назначаването в правителството на президента Румен Радев на 11 май.

 

За тотото

От изнесените данни стана ясно, че към края на финансовата 2019 г. БСТ е на загуба с 27,47 млн. лв. Отделно тотото има задължения в размер на 39,16 млн. лв. към участниците в игрите, които само спрямо предходната година те са се увеличили с 14,58 млн. лв.

Представени бяха данни за скандални договори за реклама и ТВ излъчване. Припомнени бяха смущаващи процедури за обществени поръчки още от 2011 г., печелени от един и същи консорциум или от фирма, участваща в него - "Декарт" ООД. Въпросната фирма е свързана с емигриралия в Дубай хазартен бос Васил Божков, поради което в момента фигурира в т. нар. списък "Магнитски". Това пък стана повод министър Кузманов да се изкаже остро по адрес на своя предшественик Красен Кралев.

"След като направихме тази проверка, ни стана ясно поведението на министър Кралев по-миналата седмица, когато той в офиса на ГЕРБ в Русе тропаше по масата и казваше "моето министерство", "моите служители", "моите кашони". Явно наистина това е било негово министерство, защото цялото предишно правителство се бореше срещу г-н Божков и му бяха повдигнати 18 обвинения, но министерството на г-н Кралев явно не се е борило. Вие си направете сметка кой кой е в този цирк. Неговата фирма е продължила да работи в спортното министерство. След разпореждане на МС и наше разпореждане от 4 юни 2021 г. БСТ започва да използва автономен приложен софтуер за централизирана компютърна система. Всякакви отношения по договора с "Декарт" са прекратени", разкри Кузманов.

Той подчерта, че спортният тотализатор няма да спира, печалбите ще продължат да се изплащат и "това по никакъв начин няма да попречи тотото да работи както трябва".

На въпрос на "Сега" дали след всички разкрития за нередности все пак не смята да разпореди промени в ръководството на БСТ, Андрей Кузманов така и не успя да отговори категорично и ясно. Дори напротив - обясненията му звучаха объркано и включваха някои взаимно изключващи се твърдения:

"Има процедури по смяната на въпросните дружества, по смяната на бордове и т. н. Много разговори сме водили на тая тема и гледаме да излезем от ситуацията. В смисъл, тотото да продължи да работи по нормален начин, за държавата. Понеже, доколкото разбирам, досега тотото е работило за министерството на някой си. Разберете сами, че при този обем за 5-10 дни или месец не можем да констатираме нещо, което е правено с години. Или ако констатираме, гледаме да избягаме от ситуацията. Но да не се окаже, че това, което констатираме, е правилно - както се случва обикновено. Ще направим промени в ръководствата - ако сменяваме някой някога, ще ви стане ясно. Сега, извинявайте, не може да сочим с пръст всеки. Ние не сме дошли тук да уволняваме. Но ако се намерят още фалове, образно казано, и щети са нанасяни на държавата, естествено, че някои хора ще си ходят. И то в най-скоро време."

В момента изп. директор на БСТ е Любомир Петров, а в Управителния съвет влизат още Людмила Петкова, Валентин Точев и бившите футболисти Христо Йовов и Гошо Гинчев - всичките назначени миналия януари с решение на Красен Кралев и след консултации с тогавашния финансов министър Владислав Горанов.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев смени цялото ръководство на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" (БСТ).

 

За държавните спортни имоти

От изявленията на Андрей Кузманов не стана ясно и докъде са стигнали обещаните проверки на дейността на трите държавни дружества, стопанисващи спортни имоти с национално значение - "Национална спортна база" (НСБ), "Академика 2011" и "Сердика спортни имоти". Служебният министър намекна само, че в близките дни трябва да се очакват нови разкрития.

"По проверките - до утре или до няколко дни отново ще имаме изявление. По една друга проверка, която сигурно ще представлява интерес. За съжаление мога да кажа, че нещата започват да придобиват малко криминален вид за някои области и дейности в министерството на спорта", каза загадъчно Кузманов.

Запитан за забавеното откриване и двойното оскъпяване на "Арена Бургас", министърът призова на помощ изп. директор на "Академика" Елиана Шипковенска, в чиито активи попада строящата се зала в морския град. Въпреки доказателствата за непрекъснато увеличаване на бюджета за изпълнение на проекта тя отрече това и обяви, че "няма такова нещо".

"Цената ѝ е 63 800 000 лв. с ДДС. До момента сме изплатили 60 милиона и малко, около три милиона остават да се изплатят. Така че цената не е нараснала два пъти", категорична беше Шипковенска.

Публичните документи обаче показват, че всъщност с отпуснатите през август 2020 г. от правителството на Бойко Борисов поредни 5 млн. лв. "Арена Бургас" се оскъпи до обща сума от 73.8 млн. лв. А това е с 35.4 млн. лв. над предварително обявената стойност или близо два пъти (1.92 пъти) по-скъпо.

Ако приемем, че средата на месец юни е около 15-о число, то тази седмица пред зала "Арена Бургас" трябваше да има церемония по рязане на ленти. Но нямаше. Няма да има и следващия месец, а вероятно и по-следващия.

По темата за евентуална планирана от държавата крупна инвестиция в плувния комплекс "Червено знаме" в София пък Кузманов подчерта, че такава не съществува. Тя бе шумно рекламирана в началото на годината от Красен Кралев.

"Относно "Червено знаме" - аз откакто стоя в това министерство, не съм видял един документ за намерение, както се твърдеше миналата и по-миналата година - за крупни инвеститори и т. н. Няма никакво намерение някой да прави нещо. Толкова, доколкото аз имам представа и мога да кажа нещо, наистина на "Червено знаме" за да се случи нещо и да се изгради там нещо, трябва една много сериозна инвестиция, която трудно може би ще се намери такъв инвеститор. Но в рамките на служебния кабинет аз никога няма да позволя да се случи нещо друго освен спортен проект. Какъвто и да е инвеститорът", обеща Кузманов.

 

За отношенията с "ЦСКА-София"

По отношение на планирания строеж на нов стадион на мястото на "Българска армия" в Борисовата градина в София спортният министър потвърди думите си от 20 май, че и този проект е "в задънена улица". Тук той призова за отчет председателя на съвета на директорите на "Сердика спортни имоти" Людмил Лазаров - държавната фирма, която трябва да учреди съвместно дружество с ползвателя на съоръжението "ЦСКА-София" за извършване на мащабната инвестиция в най-големия столичен парк.

"Миналата седмица ние поканихме ръководството на ЦСКА, за да видим докъде са стигнали. На този етап те се притесняват, защото все още няма строителни документи по проект. Страхуват се, защото трябва да преведат 8 милиона лева в новото дружество, което представлява около 25% от капитала на новоучреденото дружество за изграждането на стадиона - обясни Лазаров. - В момента топката е в ръцете на ПФК ЦСКА. Министерството и дружеството сме готови във всеки един момент да продължим работата по изграждането на този проект. Страховете им идват от това, че в новоучреденото дружество имаме паритет в съвета на директорите, решенията там се взимат с единодушие. И те се страхуват, че еди представител на дружеството може да спре изпълнението на проекта. Това ги притеснява, защото искат да има строителни документи и разрешение за строеж, за да бъдат по-спокойни."

 

За отношенията с "Левски"

Служебният спортен министър коментира и състоянието на другия футболен гранд "Левски". И по-конкретно евентуалните инвестиционни намерения на представилия се като кандидат-купувач Джоузеф Диксън, показал планове за нов футболен стадион и търговска зона върху държавния имот, където се намира ст. "Виваком Арена Георги Аспарухов".

"Относно "Левски", терена и човека, който иска да ръководи... Нито го познавам, нито знам какъв е, нито има нещо написано, писъмце или нещо - заяви Андрей Кузманов. - Министерството на спорта няма нищо общо с терените на "Левски", не е като с ЦСКА. Мен, като министър на спорта, ме притеснява и най-малкият клуб в България. "Левски" е емблематичен клуб, но всички клубове и федерации са равни. Тотото, ако може да помага, ще помага на всички по равно. Това е моята визия и виждане. Някой друг може да има друго виждане. Да, "Левски" е емблема, но трябва да има равнопоставеност."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата