Медия без
политическа реклама

Тотото не може да е основен спонсор на "Левски"

29 Февр. 2020Обновена
СПОРТАЛ

Българският спортен тотализатор (БСТ) не може да е основен спонсор на ПФК "Левски", поне не и при сега действащата нормативна уредба.

Вчера в различни медии се завъртя версията, че тотото ще поеме издръжката на клуба, дори се споменава и конкретна сума - 1.5 млн. лв. месечно. Наистина, приблизително толкова са необходими за покриване на всички разходи на "сините", но... 

Тотализаторът е обвързан към устройствения си правилник. А в неговия чл. 31 императивно е записано как се разпределят приходите на тотото. "Не по-малко от 50%" от тях са за изплащане на печалби. "Не по-малко от 17%" пък са за издръжка и развитие на БСТ. Останалите, след приспадане на дължимите данъци и такси, са за "нуждите на физическото възпитание и спорта и за поддържане, ремонт, реконструкция, цялостно обновяване или създаване на нови спортни обекти и/или спортни съоръжения в държавните и общинските училища".

С други думи - последното перо са парите, давани на спортното министерство за издръжка на федерации, училища, масов спорт, ремонти и строеж на съоръжения.

В такъв случай БСТ може да дава за реклама на "Левски" само от парите си за издръжка и развитие - 17-те процента от приходите. 

Преди седмица смененият вчера изп. директор на тотализатора Дамян Дамянов каза пред БНТ, че приходите за 2019 г. са около 140 млн. лв. Тоест, тотото има около 24 млн. лв. (17%) за рекламодателство, и то ако не харчи за заплати, наеми и други свои издръжки. А по 1.5 млн. лв. за "Левски" ще означава БСТ да дава 18 млн. лв. годишно на клуба и да остане само с 6 млн. лв. за собствени разходи, което е крайно недостатъчно.

Затова или държавата трябва да промени устройствения правилник на тотото заради "Левски", или тотото да дава в пъти по-малко пари на клуба, като така няма да е основен спонсор, който издържа отбора.

"Нямаме основен спонсор все още. Появиха се публикации в медиите, но към днешна дата ние все още нямаме подписан нито един нов рекламен договор и борбата продължава."

Това пък каза пред БНТ днес изп. директор на "Левски" Павел Колев.

"Аз съм абсолютно убеден, че "Левски" ще намери спонсор. И то ще намери спонсори, най-вече благодарение на това, което направи публиката в последния месец. Такава безпрецедентна подкрепа към футболен или спортен клуб в България не е имало. Тази вечер ще направим отчет за какво сме похарчили всяка стотинка. Най-важна е тази емоционална подкрепа и че отбор, клуб и публика са рамо до рамо за първи път от десетилетие", каза още Колев.

И добави: "Според мен "Левски" е в началото на един път, който, ако бъде извървян, ще доведе до създаване на формален модел за издръжка на един клуб. Вече клуб да не зависи от един човек - модела "бащица". Зависимостта от един човек може да бъде избегната само и единствено ако клубът има аудитория и какво да предложи на рекламодателите. А "Левски" е такъв клуб и го показа в последните седмици. Няма български клуб в историята, който да е продал 5000 абонаментни карти, ние вече имаме над 5000. Зад всяка карта стои човек който очевидно обича клуба - тази връзка е изключително ценна за един рекламодател. Тоест, "Левски" вече има какво да предложи на всеки рекламодател - посещаемост, аудитория."

Относно слуховете за спонсорство от тотото Колев заяви: "Аз не съм водил разговори с никого от тотализатора. Нямам никакъв контакт с тези хора още. Ако има интерес от страна на БСТ да рекламира в "Левски" - аз съм отворен за разговори. Като изпълнителен директор нямам право да откажа такива разговори. В момента водим разговори с други фирми - не казвам имена, защото трябва да са конфиденциални тези разговори и нямаме нищо черно на бяло. Хората очакват да направим всичко възможно да привлечем повече приходи."

Последвайте ни и в google news бутон