Медия без
политическа реклама

Световните първенства са опитните зайчета на ФИФА

По време на големите шампионати се лансират нововъведения, които след това се използват и в клубния футбол

Увеличеното допълнително време в края на мача е едно от нещата, които правят впечатление на Мондиал 2022.
ЕПА/БГНЕС
Увеличеното допълнително време в края на мача е едно от нещата, които правят впечатление на Мондиал 2022.

Още от 90-те години на ХХ век прави впечатление, че ФИФА използва световните първенства по футбол като поле за експерименти. Въвеждат се нови правила или иновации, които по-късно се прехвърлят и към клубния футбол.

Шампионатът в Катар не прави изключение с четири големи нововъведения:

- Полуавтоматичната засада. До момента тя не бе използвана на турнири от подобен ранг. Вижда се, че работи успешно и разсейва съмненията дали е имало засада или не.

- Правилото на петте смени. Отначало то бе въведено покрай пандемията от COVID-19, и то не във всички първенства. Мондиал 2022 е първият световен шампионат, на който са разрешени не само пет смени, а дори шест - ако някой футболист получи черепно-мозъчна травма. Иран вече се възползва от последната възможност при загубата с 2:6 от Англия.

- Увеличаване на броя на заявените футболисти. Това беше тествано още на Евро 2020, но на световни първенства се случва за пръв път - отборите имат право да разполагат с група от 26 футболисти вместо с 23, както бе досега.

- Промяната при добавеното време. Това е и най-значимата новост, чиято цел е да се намали бавенето на играта. Само за 16-те мача от първия кръг в груповата фаза бяха добавени общо 178 минути, което е малко над 11 минути средно на мач. Това се превръща в изненада за зрителите, а дори и за футболистите. Датският национал Кристиан Ериксен твърди, че играчите не са били предупредени за такова удължаване.

Всъщност първите опити в тази насока започнаха още преди 4 години в Русия. Шефът на съдиите към ФИФА Пиерлуиджи Колина обяснява: "В Русия се стараехме да бъдем по-точни с добавеното време, затова прибавяхме 6, 7 или 8 минути. Помислете си - ако на един мач са отбелязани 4 гола, то са загубени поне 4-5 минути за радост и подновяване на играта. Целта ни е да удължим шоуто за всички, които гледат световното първенство. Затова искаме да избегнем случаите, когато чистата игра е едва 42-43 минути."

Сега на Мондиал 2022 за изчисляване на загубеното време на мач отговаря четвъртият съдия, който подава информацията на главния към края на мача. Един от VAR-асистентите пък пресмята колко минути са отишли за прегледи на спорни ситуации и също я предава. Според Колина така е много по-справедливо, тъй като главният рефер е твърде зает с играта и не може точно да изчисли колко допълнително време да определи.

Двубоят от гр. В на Мондиал 2022 Англия - Иран (6:2) се запомни не само с осемте гола, съпътствали изразителната победа на британците, но и със смайващото допълнително време. Мачът продължи общо 27:11 минути над редовните 90.

 

Нека да хвърлим поглед и на новостите, въведени на последните няколко първенства:

 

Мондиал 1994 - три точки за победа

- Дотогава се присъждаха по две точки. С въвеждането на 3 т. ФИФА целеше да стимулира желанието на отборите да се борят за победа.

- Реферите получиха право да носят екипи в цветове, различни от черния. Дадена им бе възможност да избират - червени, жълти или сиви фланелки.

- На задната страна на екипите на футболистите пък се появиха техните фамилии, а номерата вече станаха видими на гърдите и на шортите. Дотогава те бяха позволени само на гърбовете (и двете нововъведения бяха вкарани първо в европейския футбол по време на Евро 1992 в Швеция).

- Жълтите картони, получени в груповата фаза, се анулираха за плейофите.

- За пръв път бяха очертани техническите зони пред резервните скамейки.

 

Мондиал 1998 - електронно табло за четвъртия рефер

- На турнира във Франция за пръв път резервните съдии използваха електронни табла вместо табели, за да показват смените и допълнителното време.

- За пръв път на световно първенство бе използвано и правилото за "златен гол" - ако падне гол в продълженията, мачът приключва в този момент. Правилото бе пробвано преди това и на Евро 1996 (благодарение на него Германия стана шампион), но след турнира във Франция бе отменено.

- Влизането отзад вече се разглежда като елемент на груба игра и се препоръчва автоматично да се наказва с червен картон. В момента това не е съвсем така, защото се разглеждат различни аспекти - височината на вдигането на крака, дали бутонките правят контакт с крака на противниковия играч. През 1998 г. обаче всички влизания отзад бяха считани за грубост.

- Три пълноценни смени. До 1970 г. смените изобщо не бяха позволени, от 1974 г. бе разрешена по една, след това и по две, а през 90-те години вече имаше право на две плюс една (при контузия).

 

Мондиал 2002 - правилото за шестте секунди

- Вратарят вече може да държи топката в ръце до 6 секунди. Целта е да не бави излишно играта. Дотогава той нямаше право да прави повече от 4 крачки с топката.

 

Мондиал 2006 - забрана за бижута

- На турнира в Германия съдиите за пръв път имаха право да наказват, ако някой футболист излезе на терена с бижута - пръстени, ланци, обеци, гривни. Причината - може да бъде наранен противник при единоборство. Първоначално бе позволено обеците или венчалните халки да се прилепят с левкопласт, но после и това отпадна.

 

Мондиал 2010 - картоните се анулират от 1/4-финалите

- В Южна Африка футболистите вече се "чистят" от жълти картони след 1/4-финалите. Това ги спасява от риска да пропуснат финала, ако са получили първия си жълт картон на 1/8-финал, да речем.

 

Мондиал 2014 - спрей за реферите

- В Бразилия беше голяма атракция използването на спрей от страна на реферите за обозначаване на мястото за изпълнение на свободен удар и за заставане на стената. Сега това вече се приема за нещо напълно нормално и се използва дори в долните дивизии по цял свят. 

Покрай въвеждането на правилото имаше и скандал - оказа се, че ФИФА е нарушила патента на изобретателя на изчезващия спрей, регистриран през 2000 г. В резултат световната футболна асоциация бе осъдена да заплати $120 млн. обезщетение.

- Прекъсвания за пиене на вода. Те обаче не бяха въведени по инициатива на ФИФА, а бразилски съд реши, че такива са нужни на всеки 30 минути, ако температурата надвишава 32 градуса. По-късно паузите за "водопой" стават регулярни за доста клубни първенства.

- За пръв път се използва и технология на голлинията. Германската система GoalControl бе пробвана на турнира за Купата на конфедераците през 2013 г., а след това бе използвана и на световното първенство през следващата година

 

Мондиал 2018 - VAR

- Най-съществената новост в Русия бе използването на "Видео асистент рефер" (VAR). А сега направо е невъзможно да си представим футбол на високо ниво без тази система.

- За пръв път бе позволено използването на четвърта смяна - в допълнителното време. Дотогава това бе тестването на първенства в по-дълни възрастови групи. След шампионата в Русия обаче се използва навсякъде (до пандемията от COVID-19, когато бяха позволени вече по пет смени, както стана дума).

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ФИФА, Мондиал 2022, VAR, футбол

Още по темата