Quantcast

Медия без
политическа реклама

Спортният министър отказа на FIDE да надзирава шахматното блато

Лицензът на БФШ 2022 ще бъде отнет само при наличие на правно основание, категоричен е Димитър Илиев

24 Авг. 2023ЯВОР ЕВТИМОВ
SPORTAL.BG
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев отговори отрицателно на желанието на FIDE и ECU да се включи в изборния процес за ново ръководство на българския шахмат.

Световната федерация по шахмат (FIDE) и европейският шахматен съюз (ECU) са получили отказ от министерството на младежта и спорта (ММС) за държавно участие в процеса по евентуален избор на ръководство за алтернативна българска федерация по този спорт, научи "Сега". Такова желание от страна на двете международни централи е заявено с официално писмо до спортния министър Димитър Илиев и неговия заместник Даниела Дашева на 10 август.

В писмото (вж. по-долу) FIDE и ECU резюмират безпътицата, в която се намира българският шахмат през последните шест години, и припомнят причините да назначат "специална временна комисия", която да управлява спорта у нас до избор на единно тяло. Своеобразното обединително събрание е насрочено за 24 септември 2023 г. в парк-хотел "Москва" в София.

Въпросната комисия беше формално сформирана на 17 юни. В състава ѝ бяха включени по един представител на световната и на европейската централа като съпредседатели - съответно румънецът Даниел Флоря и албанецът Ералд Дервиши, и бяха поканени за членове представители на всеки от петте враждуващи лагера, регистрирали си отделни федерации: лицензираната от ММС "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022) и оспорващите лиценза ѝ по съдебен път "Българска федерация по шахмат 1928" (БФШ 1928), "Българска федерация по шахмат 64" (БФШ 64), "Шахматна федерация България" (ШФБ) и "Българска федерация по шах" (БФШ).

Отзоваха се всички, с изключение на БФШ 2022, която пък не признава легитимността на подобен орган при наличието на официално издаден от държавата лиценз за извършване на спортна и административна дейност от нейна страна. Отказът за участие на БФШ 2022 е изрично подчертан и в писмото от FIDE и ECU до ММС, подписано лично от президентите на двете структури - съответно Аркадий Дворкович и Зураб Азмайпарашвили.

"С това писмо бихме искали любезно да поканим министерството официално да се включи в работата на комисията по разработване на правилата и да изпълнява ролята на надзорник на изборите за ново ръководство на Българската шахматна федерация, което ще бъде признато в съответствие с правилата и процедурите на FIDE и ECU", гласи отправената покана към спортния министър.

В допълнение двете международни организации практически настояват ММС да отнеме лиценза от БФШ 2022 и да го предостави на бъдещата нова шахматна централа:

"Също така бихме искали министерството да удостовери легитимността на планираните избори и да издаде съответния лиценз според резултатите от тях. В противен случай съществува голям риск федерацията да бъде изключена от FIDE и българските шахматисти да бъдат лишени от юридическо представителство в събития и на двете международни организации."

"Сега" отправи запитване към спортното министерство относно позицията на министър Димитър Илиев по исканията на FIDE и ECU. От пресслужбата потвърдиха наличието на въпросното писмо и съобщиха, че вече е изготвен и изпратен отговор до двете институции. В него се посочва, че министърът оценява усилията на двете международни организации за намиране на трайно и легитимно решение на ситуацията в българския шахмат.

"Желанието на Министерството на младежта и спорта е България и българските шахматисти да заемат своето заслужено и юридически признато място на международната шахматна сцена", пише в отговора на Илиев до Дворкович и Азмайпарашвили.

Във връзка с предложението да участва във временната комисия спортният министър обръща внимание, че същността на препоръката в предходно писмо от FIDE и ECU е министерството да не се намесва в т. нар. "нов съвместен изборен процес", т. е. в организационното самоуправление на българските шахматни федерации.

Освен това той категорично отбелязва, че законът не му позволява да участва в подобни формати, нито да легитимира съгласно българското законодателство техни актове или действия, и той няма да превишава законовите си правомощия. "Поради същите причини представител на ММС в каквото и да е качество не може да участва в работата на т. нар. Временна комисия", се казва в отговора.

По отношение на скрития ултиматум за евентуалното отнемане на лиценза на БФШ 2022 министърът пише, че "министерството ще предприеме предвидените от закона действия без всякакви прояви на субективизъм само при обективното наличие на някое от правните основания за отнемане на спортен лиценз".

Случаите, в които министърът на младежта и спорта отнема лицензия от спортна организация, са изброени в чл. 17в на Закона за физическото възпитание и спорта (ЗФВС). Другата възможност е съдебно решение в полза на жалбоподател срещу издаден лиценз.

Ключови думи:

шахмат, Димитър Илиев, ММС, FIDE, ECU

Още по темата