Медия без
политическа реклама

Спортният министър: Някой от БФС ще дава обяснения

Националният протест срещу Б. Михайлов бе свикан за 17:00 в четвъртък с международна покана

14 Ноем. 2023
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев и изп. директор на БФС Борислав Попов (вляво) говорят пред медиите след проведената срещата в Спортната палата днес следобед.
БГНЕС
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев и изп. директор на БФС Борислав Попов (вляво) говорят пред медиите след проведената срещата в Спортната палата днес следобед.

Настроенията срещу БФС и неговото ръководство, управлявано от Борислав Михайлов, се разпростряха отвъд чисто футболните граници и преминаха дори на държавно ниво. Гласове срещу срамния хаос, предизвикан покрай организацията на евроквалификацията между България и Унгария, се чуха директно от правителството, включително от министър-председателя Николай Денков и спортния министър Димитър Илиев.

"До тази ситуация се стигна, защото българският футбол през последните години върви упорито и устойчиво надолу. Време е БФС да си даде сметка за това. Нещо трябва да се промени. Държавата няма права да се меси във федерации, но аз като гражданин имам право да поставя въпроса, че трябва да се търси промяна", заяви премиерът Денков.

Министърът на младежта и спорта пък беше още по-жлъчен.

"Съжалявам, че мачът ще се играе без публика. Стадионите се строят с трибуни, за да бъдат те пълни със зрители, а не за да се чудим как да ги затваряме. Магията на футбола е във връзката между феновете и играта. Някой от БФС ще трябва да дава обяснения защо се стигна до тук. Ние ще търсим отговорност от виновните. Не може да спираме хората да протестират. Разбира се, разграничаваме се от всяка форма на обиди и расистки прояви, но щом някой иска да протестира, значи има основание", каза Илиев.

 

МЕДИАТОР

Спортният министър говори по темата преди инициираната от самия него срещата между представители на БФС и изключените от централата 145 клуба на опозицията, предвождана от Димитър Бербатов. От страна на футболния съюз в Спортната палата дойде изп. директор Борислав Попов, а недоволните от статуквото бяха представени от специалиста по спортно право Георги Градев и футболния анализатор и собственик на школа Бойко Величков.

"Имахме много тежък и емоционален разговор с двете страни. Както с ръководството на БФС, така и с представители на клубовете, които са били изключени от централата - разказа след срещата министър Илиев. - Напрежението между двете страни е доста голямо. Ние като медиатор успяхме да предложим да се назначи един независим одит, който да бъде юридически основан, да се проверят всички факти и обвинения - на база на съгласие от двете страни, от клубовете вече го има, резултатите от този одит, след това да се вземат мерки в посока това да се поправят грешките."

Шефът в БФС също потвърди за напрежението по време на срещата.

"Тонът беше много сериозен - разговорът в един момент излезе далеч извън рамките на добрия тон. Дали ще приемем одита? Българският футболен съюз има колективен орган на управление - писмото трябва да бъде внесено до Изпълком и там да се реши", заяви Попов.

Относно очакваните протести на 16 ноември, Попов каза: "Аз съм преживял много митинги - хората имат право да протестират. Споменах само това, че трябва да бъде в рамките на законите и конституцията. Затова споменах мача България - Англия, пострадалата полицайка. Всички българи, които желаят да си изразят мнението по демократичен начин, са свободни да го направят. Важно е БФС да усеща подкрепа от футболните клубове, които са го избрали. За съжаление, не във всички случаи получаваме ответен диалог, поради което има разминаване в определени позиции."

Изп. директор на БФС прехвърли отговорността за трагикомедията покрай локацията на мача между България и Унгария на българската полиция и на УЕФА.

"На 30 октомври пристигна две страници писмо от СДВР - обясни Попов. - В последните абзаци се подчертаваше, че мнението им е, че трябва да преместим мача извън София. Ние го преведохме и изпратихме писмото до УЕФА. Те са отговорни за сигурността и на този мач ще имат поне двама секюрити офисъри в София. Те решават да е на празен стадион. Длъжни сме да се съобразим. От европейската централа ни препоръчаха мачът да е в Пловдив при закрити врата. Това е препоръка, но тя трябва да се следва. Останалото са подробности. Аз съм назначен на работа, мога и да си тръгна, да, нямам никакъв проблем. Тръгвал съм си от осем работи до тук."

Любопитното е, че в днешното съобщение от БФС за връщането на мача в София се казва, че "решението на европейската централа е базирано на актуално становище на СДВР, която се ангажира с опазването на обществения ред преди, по време и след края на срещата".

След дългите разправии и скандали, инспирирани от поведението на БФС, мачът от европейските квалификации между България и Унгария все пак ще е в София, както бе предвидено първоначално, но с по-ранен час и без публика.

 

ПРОТЕСТЪТ

Същевременно организаторите на националния протест срещу ръководството на БФС измислиха нова схема, при която негодуващите от Михайлов и сие фенове ще бъдат позиционирани около националния стадион "Васил Левски". Протестът е насрочен за деня на мача срещу Унгария - 16 ноември, два часа преди началото му - в 17:00 ч.

Откъм сектор Б ще са позиционирани феновете на "Левски", откъм сектор Г - тези на "ЦСКА-София", а на ул. "Ген. Гурко" - привържениците на всички останали отбори от София и страната, които пристигнат в столицата в четвъртък. Организаторите поканиха и унгарските привърженици, които са планирали пътуване до България, преди да стане ясно, че двубоят ще затворен за публика.

"Обединен протест срещу БФС с искане за незабавна ОСТАВКА! и насрочване на извънреден конгрес в началото на 2024 г. Националното обединение и мирен протест срещу Борислав Михайлов и некадърното управление на футбола в последните 18 години е факт - СЕГА ИЛИ НИКОГА излизаме, за да ни чуят ясно и за да подадат оставки незабавно! На българския фен му писна и ще се съобразят с нас! (...) 18 години стигат! България вече е футболно джудже! Футболът у нас по всички нива е аматьорски! Корупцията по високите етажи е отвратителна и добре прикрита. Нехайството, аматьорщината и безобразната НАГЛОСТ на Борислав Михайлов, Йордан Лечков, Емил Костадинов и останалите в трупата от Бояна трябва и ще приключи сега!", пише в призива във "Фейсбук".

Организаторите отправят и апел за цивилизовано поведение по време на демонстрациите по улиците в центъра на София:

"Призоваваме протестът да бъде МИРЕН! Изключително важно е, да изразим мнението и позицията на всеки български фен спрямо законите на Република България. Използвайте транспаранти, знамена, пиротехника (без бомбички, без агресия срещу органите на реда, и на тях им е писнало като на нас) и изразете мнението си така, че да бъде отразено позитивно от медиите. Всяка агресия и нарушаване на правилата, ще бъде използвана срещу нас и ще ни обявят за лумпени, платени провокатори и т.н., а в БФС точно това очакват. Знаем, че емоциите взимат връх, но мислете и изразете демократично и спрямо закона, какво мислите за тях."

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ММС, Димитър Илиев, БФС, футбол

Още по темата