Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сираков излезе от добрия тон и обяви, че "Левски" е негов

Аз не съм пазител на акциите, а мажоритарният собственик, набийте си го в главите, заяви разпалено той

12 Апр. 2023ОбновенаДЕЛЯН КЮЧУКОВ
СПОРТАЛ
На пресконференцията собственикът на "Левски" Наско Сираков излезе от добрия тон и даде ясно да се разбере, че той държи цялата власт в клуба.

За около три години Наско Сираков претърпя пълна метаморфоза в ролята си на притежател на мажоритарния дял акции в "Левски". След като получи безвъзмездно 86.6% от Васил Божков в началото на юни 2020 г. и се самоопредели като пазител на акциите и на левскарщината, днес той показа, че вече мисли другояче.

"Аз вече не съм пазител на акциите, а съм мажоритарният собственик, да си го набият в главата (т.нар. организирани фенове - б.р.). Ако не могат да го преглътнат, някой да ги чукне по гърба", заяви с остър тон голмайстор №1 в историята на клуба. Той посочи, че фенският Тръст "Синя България" притежава 10% от акциите, "които са им подарени", но пропусна да спомене, че и на него тези 86.6% също бяха подарени от предишния собственик Васил Божков.

С тези си думи Сираков отряза и последния път за помирение с феновете. Два дни по-рано от Тръст "Синя България" приканиха Сираков да си депозира акциите, а самата организация да джироса своите 10% в полза на Станимир Стоилов, когото определиха като новият истински носител на левскарския дух.

Досегашният треньор на "Левски" дори прегърна идеята да получи тези 10%, но поиска, също като Тръста, и Сираков да се раздели със своя дял.

Самият Наско Сираков обаче категорично отхвърли подобна идея с думите: "Да депозирам акциите на клуба и любимците на България да управляват с 10%? Няма да стане!"

Като цяло собственикът говори резервирано и за Станимир Стоилов, въпреки че обясни какъв кредит на доверие му е гласувал в "Левски", как дори не си е помислил да го сменя след 11-те мача без победа и, че Стоилов е добре дошъл още утре, ако реши да се върне. В същото време обаче вметна реплики от сорта: "Последно говорихме над един час в понеделник с Мъри. Предложих му - в УС ще вкараме човек от феновете. Той ме пита подигравателно човек от "Сини сърца" ще вкараш ли? Аз му казах "не", че ще е от сдружението."

Или пък: "Не може да се настройваш от думите на друг човек (б.р. - изп.-директор Ивайло Ивков) срещу генералния ни спонсор, при положение, че те не са се намесили в нито едно управленско решение на клуба."

И още: "Това е невиждан в историята срам. Никога в световната футболна история не се е случвало старши треньор да напусне клуба, защото изпълнителният директор е освободен. Това е неправилно мислене. Всички изисквания бяха изпълнени на Мъри. Преди година и половина Станимир Стоилов не ми е поставял условия той да определя кой да бъде изпълнителен директор. Ако беше го направил, щях да се съглася. Но пак казвам - това е голям срам", заяви Сираков.

 

УПРАВЛЯВА ЛИ "ПАЛМС БЕТ"?

Сираков се постара да подчертае пред медиите, че "Палмс Бет" е само генерален спонсор и не взема решенията в клуба, нито пък прибира 10% от приходите в клуба (включително и от даренията). Но призна, че упражняват контрол.

"Всичко, което имаме в момента нямаше да се случи, ако не беше генералният спонсор. Абсолютно неприемливо е да ограничаваш да има някакъв контрол от тяхна страна... Изведнъж генералният спонсор стана лош. Защо? Защото подкрепят Наско Сираков. Хубаво е те да се махнат, да стане същото безвремие, каквото беше първата година... Генералният спонсор не може да се бърка в управлението на клуба и не го е правил. Да излязат и Мъри, и Ивков да кажат дали има и едно решение, бламирано от мен или генералния спонсор и дали има наложено такова решение." След което Сираков увери, че за две години и десет месеца не е взел нито една стотинка - нито от "Левски", нито от "Палмс Бет".

 

СПОНСОРЪТ ВСЕ ПАК Е ВЗИМАЛ 10% ОТ ФЕНСКИТЕ ДАРЕНИЯ

Оказа се, че по прочулият се вече договор на спонсора с "Левски" (б.р. - оказа се все пак, че той е консултантски, а не за управление и това се видя от показаната от представителя на "Палмс Бет" в Надзорния съвет на клуба Венцислав Димитров титулна страница на контракта) наистина първоначално 10% от фенските дарения, от таксите в детско-юношеската школа и от абонаментни карти, е трябвало да се отиват в букмейкърската компания.

Това бе признато и от Сираков, и от Димитров, като последният все пак призна, че заслугата да бъдат премахнати тези клаузи е на изп.-директор Ивайло Ивков. Димитров дори изтъкна, че след като това е станало, от спонсора са издали обратни фактури, за да не получат в "Палмс Бет" парите от дарения, карти и ДЮШ.

За удръжката на 10% от всички други постъпления обаче Сираков продължава да вярва, че собственикът на "Палмс Бет" Мило Борисов няма да си ги поиска в някакъв следващ етап и отхвърли вероятността това все пак да се скрепи с надлежно писмено споразумение.

 

"ЛЕВСКИ" НА ЛЕВСКАРИТЕ" УМРЯ В ЗАРОДИШ

Заедно с войнственото отношение към организираните фенове, Наско Сираков обяви, че инициативата "Левски" на левскарите", на която самият той бе един от създателите, пропада. Тя целеше фенове да плащат членски внос и така да получават правото на глас за важни решения. Собственикът припомни с гневен тон, че идеята е негова, съответно има правото да не я осъществи.

"Като не си платя членския внос за тази година, ще отпадна, а нямам никакво намерение да го плащам. Не мога да бъда в сдружения, които открито от 6 месеца се отричат от мен. Това е провален проект, това е мой проект. Не да се пъчат и да обясняват, че те са го измислили. Аз казах, че искам "Левски" като си стъпи на краката да стане отбор на привържениците. А те се изтъпанчват 7 човека в управителния съвет, където "сините" фенове не могат да ги гледат. Айде, сиктир оттук!", раздразнено каза Сираков.

 

ИМА И.Д. ТРЕНЬОР, НО ШЕФ НА ШКОЛАТА - НЕ

Наско Сираков потвърди, че Елин Топузаков не само ще води "Левски" в дербито срещу "ЦСКА-София" в понеделник, но и до края на сезона. Топузаков до момента бе наставник на дублиращия отбор на "сините", като под негово ръководство тимът е на 16-о място в Югозападна Трета лига. Все още няма обаче шеф на детско-юношеската школа, след като Йончо Арсов напусна заедно със Станимир Стоилов. Постът е бил предложен на Тодор Симов, но той е отказал с мотива, че иска да работи като треньор.

Няма и кандидат за изпълнителен директор. "Нямам", беше краткият отговор на Сираков на въпрос дали има идея кой може да е заместникът на Ивайло Ивков.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?