Медия без
политическа реклама

Шефът на руската борба: Да идем с танкове в Париж 2024

Няма друг вариант, ако ни принудят да участваме в отбора на бежанците, обяви Михаил Мамиашвили

19 Юни 2023
Президентът на руската федерация по борба Михаил Мамиашвили (вляво) разговаря с държавния глава Владимир Путин по време на официален прием в Кремъл след олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016.
ЕПА/БГНЕС архив
Президентът на руската федерация по борба Михаил Мамиашвили (вляво) разговаря с държавния глава Владимир Путин по време на официален прием в Кремъл след олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016.

Президентът на руската федерация по борба Михаил Мамиашвили обяви, че делегацията на страната трябва да отиде с танкове на олимпийските игри в Париж 2024, ако руските спортисти бъдат принудени да участват под неутрален флаг в отбора на бежанците във френската столица. Това е една от възможностите, обсъждани от МОК с цел допускане на състезатели от Русия до XXXIII лятна олимпиада.

"Нямам друг коментар за това, освен че тези, които го предлагат, трябва да бъдат изпратени на едно добре познато място - заяви шефът на руската борба, цитиран от R-Sport.ru. - Ако искат да ни видят на олимпийските игри през 2024 г. като отбор на бежанците, тогава трябва да идем с танкове в Париж. Няма друг вариант."

Почетният президент на руския олимпийски комитет Александър Жуков е друг от спортните функционери в Русия, който намира участието при подобни условия за "немислимо". Освен шеф на РОК (2010-2018) той е и бивш първи зам.-председател на държавната Дума.

"Това е просто неприемливо. Те няма да могат да разрушат руския спорт, просто е невъзможно. Такива изисквания и условия може да бъдат диктувани само под политическо напрежение", каза Жуков пред ТАСС.

От международния олимпийски комитет все още не са обявили как и дали изобщо ще допуснат до участие спортисти от Русия и Беларус на игрите в Париж 2024. В началото на тази година се разгоря гореща дискусия около евентуалната възможност представители на двете страни агресори срещу Украйна да бъдат допуснати само ако изрично декларират, че не подкрепят войната, и също така, ако не са свързани с военизирани спортни клубове.

 

Още по темата:

Русия планира да проведе серия международни спортни събития, включително "Световни игри на дружбата", малко след края на олимпиадата в Париж 2024 следващото лято.
Украинското министерство на спорта изготви проекторезолюция, която може да лиши националните спортни федерации от лиценз и финансиране, ако техни състезатели участват в международни надпревари, където присъстват руски или беларуски спортисти.
Изпълнителното бюро на МОК вчера издаде директива за връщане на руските и беларуски спортисти в международни състезания, но се оказа, че това засяга съвсем малка част от тях.
Около 200 души излязоха на протест в германския град Есен заради намерението на Международния олимпийски комитет да открие начин за допускане на руски и беларуски спортисти до участие на летните игри в Париж 2024.
Правителството на Великобритания се обърна към най-големите спонсори на МОК с призив за организиран натиск върху олимпийското движение по темата за евентуалното допускане на руски и беларуски спортисти до участие на летните игри в Париж 2024 под неутрален флаг.
България и Унгария са единствените две страни от Европейския съюз, чиито спортни министри не са подписали откритото писмо до МОК, призоваващо олимпийското движение да изясни какво означава "неутрален статут" за евентуалното присъствие на руски и беларуски спортисти на

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Париж 2024, Русия, МОК, борба

Още по темата