Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украйна ще спира парите на спортове, които се състезават срещу руснаци

05 Апр. 2023
ЕПА/БГНЕС
Украинските запалянковци няма да може да гледат свои сънародници в спортни надпревари срещу руски и беларуски състезатели.

Украинското министерство на спорта изготви проекторезолюция, която може да лиши националните спортни федерации от лиценз и финансиране, ако техни състезатели участват в международни надпревари, където присъстват руски или беларуски спортисти. Дотук се стигна, след като миналата седмица изпълнителното бюро на МОК препоръча на международните федерации да допуснат обратно до състезания индивидуални спортисти от Русия и Беларус, ако те не подкрепят открито войната в Украйна и участват с неутрален статут.

Правителството в Киев реагира с решение, че украински спортисти няма да се включат в никакви квалификационни турнири за олимпийските игри в Париж 2024, ако в тях участват руснаци и беларуси. И беше постановено, че нарушаването на тази забрана "може да бъде основание" за лишаване на федерациите от техния национален статут.

Изпълнителното бюро на МОК вчера издаде директива за връщане на руските и беларуски спортисти в международни състезания, но се оказа, че това засяга съвсем малка част от тях.

"В изпълнение на решението на Министерския съвет по определени въпроси от 30 март 2023 г., министерството на спорта изготви проекторезолюция за изменения в правилата за предоставяне на национален статут за състезателна дейност на спортна федерация и лишаване от такъв статут", се казва в съобщението от спортното ведомство на Украйна.

Говорител на министерството допълни: "Една от основните характеристики на националния статут е, че тези федерации получават държавна подкрепа и финансиране за участието на национални отбори в международни състезания. Министерството на спорта, заедно със службите за сигурност на Украйна, работи по въпроса с прилагането на персонални специални икономически и други ограничителни мерки (санкции) на спортни федерации и техни членове за действия, които създават реална и/или потенциална заплаха за интересите на обществото или държавата."

Министерството също така работи в посока за подкрепа на национални федерации, които може да бъдат санкционирани от международни спортни организации при отказ да участват в техни събития.

От украинската федерация по тенис, например, вече заявиха, че ако на състезателите им бъде забранено да играят срещу руснаци и беларуси, това ще доведе до "унищожаване на украинския тенис".

 

Още по темата:

Повече от 300 фехтовачи от 24 държави написаха отворено писмо до "колегата" Томас Бах, президент на МОК и олимпийски шампион на рапира отборно от игрите в Монреал`76.
Около 200 души излязоха на протест в германския град Есен заради намерението на Международния олимпийски комитет да открие начин за допускане на руски и беларуски спортисти до участие на летните игри в Париж 2024.
Правителството на Великобритания се обърна към най-големите спонсори на МОК с призив за организиран натиск върху олимпийското движение по темата за евентуалното допускане на руски и беларуски спортисти до участие на летните игри в Париж 2024 под неутрален флаг.
Два дни преди първата годишнина от началото на войната в Украйна международният олимпийски комитет (МОК) публикува свое официално изявление по темата за евентуалното присъствие на руски и беларуски спортисти на летните игри в Париж 2024.
България и Унгария са единствените две страни от Европейския съюз, чиито спортни министри не са подписали откритото писмо до МОК, призоваващо олимпийското движение да изясни какво означава "неутрален статут" за евентуалното присъствие на руски и беларуски спортисти на

 

Ключови думи:

спорт, МОК, Париж 2024

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?