Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фехтовачи от 24 страни призоваха колегата Бах да спре руснаците

Писмото на над 300 състезатели излезе, докато МОК заседава заради руските и беларуски спортисти

28 Март 2023
ЕПА/БГНЕС
Томас Бах (вляво) говори при откриването на заседанието на Изпълнителното бюро на МОК, което трябва да разгледа ситуацията с руските и беларуски спортисти

Повече от 300 фехтовачи от 24 държави написаха отворено писмо до "колегата" Томас Бах, президент на МОК и олимпийски шампион на рапира отборно от игрите в Монреал`76. В него те настояват 69-годишният германец "да преразгледа ходовете си в посока разрешаване на руски и беларуски спортисти да участват в олимпийските квалификации за Париж 2024".

Отвореното писмо е с копие още до президента на международната федерация по фехтовка (FIE) Емануел Катисидиакис и до председателите на комисиите на спортистите в МОК и FIE - Ема Терхо и РубенЛимандро Гаскон.

То описва като "катастрофална грешка" гласуваното по-рано този месец решение на FIE за възстановяване състезателните права на руски и беларуски фехтовачи и обвинява федерацията, че "не изпълнява задължението си да се грижи за спортистите, в частност украинците".

Подписано е от 323-ма фехтовачи, от които 286, които все още се състезават, от 24 страни (сред тях няма българи).

„С пълно пренебрежение към гласовете на спортистите, вие позволихте на Русия и Беларус да се върнат в турнирите на FIE, както и в предполагаем турнир в Русия“, се казва в писмото.

В него има специален параграф, в който изрично се настоява Томас Бах да действа: „Призоваваме ви, в качеството ви на лидер на МОК, да поддържате препоръчаното от вас спиране на руската и беларуската федерации по фехтовка и техните национални олимпийски комитети и да гарантирате, че FIE се придържа към вашите насоки“.

Решението на FIE означава, че руски и беларуски фехтовачи може да участват в международни състезания още от 1 април. "Това е очевидно нарушаване на позицията на МОК и още веднъж разкрива, че руските интереси са над гласа и правата на спортистите, особено над тези от Украйна", се казва още в писмото.

 

А ИБ на МОК заседава за допускане на руснаци и беларуси

Отвореното писмо на фехтовачите до Томас Бах идва на фона на започналото тази сутрин в Лозана тридневно заседание на Изпълнителното бюро на МОК, чиято главна тема е евентуалното допускане на спортисти от Русия и Беларус до игрите в Париж 2024.

Ще бъдат обсъдени резултатите от консултациите с международни федерации, национални олимпийски комитети и организации на спортисти относно статута на руските и беларуски състезатели. Те бяха проведени, след като преди два месеца МОК обяви, че се стреми да проучи начини за връщане на Русия и Беларус в международния спорт.

Това бе обръщане на 180 градуса спрямо препоръката от февруари 2022 г. двете държави да бъдат изключени от международния спорт поради нахлуването в Украйна. При тази промяна на позицията Томас Бах каза, че двете държави може да се върнат при "строги условия" на неутралитет, защото МОК има „отговорност към правата на човека и Олимпийската харта“.

Едно от предложенията, които ще гледа ИБ на МОК в Лозана сега, е руски и беларуски спортисти да се състезават в азиатските олимпийски квалификации заради ограниченията за пътуване и силното противопоставяне срещу тях в Европа. Друга разглеждана възможност е Русия и Беларус да не бъдат допуснати до квалификациите по отборни спортове (футбол, баскетбол, волейбол, хандбал и т.н.), тъй като индивидуалните състезатели по-лесно може да бъдат "контролирани" за спазване на изискванията за неутралитет.

Доста от международните федерации, като FIE, подкрепиха новите насоки на МОК, но някои остават твърдо против възстановяване на правата на руски и беларуски спортисти. Такава, например, е тази по лека атлетика (World Athletics), която в понеделник обяви, че оставя в сила забраната в "обозримо бъдеще".

Същевременно 35 държави, включително домакинът на игрите Франция, призоваха МОК да изясни определението си за неутралитет, докато Украйна директно заплаши с бойкот игрите в Париж. Някои други страни, като Полша и някои скандинавски заплашиха да се присъединят към бойкота.

„Бойкотът е нарушение на Олимпийската харта, която задължава всички национални комитети да „участват в игрите на олимпиадата, като изпращат спортисти“, бе официалният отговор на МОК. 

Още по темата