Медия без
политическа реклама

Шефът на БФВ: Бойко Борисов се оказа бивш волейболист

Напълно спокоен съм, че националите ще спечелят тази квалификация, обяви Любомир Ганев

12 Яну. 2021
Илияна Кирилова

Богатата спортна визитка на министър-председателя Бойко Борисов се разшири с непознат досега акцент. Оказа се, че премиерът, който има опит в бойните спортове - като състезател по таекуондо и карате през 80-те години на ХХ век, и във футбола - като играч на "Витоша" (Бистрица) на професионално и аматьорско ниво през последното десетилетие, се е занимавал активно и с волейбол.

Това разкри президентът на българската федерация по волейбол (БФВ) Любомир Ганев, който за пореден път изрази благодарност за помощта на правителството към спорта у нас. Днес бившият национал даде отчет за първите си 10 месеца начело на най-успешния отборен спорт в страната, като в края на срещата с медиите в пресклуб "България" обяви план за построяване на нова зала в София, която да се превърне в "Дом на волейбола". И обясни:

"Нашата цел е да търсим отвсякъде кой с каквото може да помогне. Благодаря на г-н Борисов, оказа се, че той е бивш волейболист. За мен е важно там, където отиваме, да има отворени врати. Спортът остана едно от малкото неща, които радват нацията. Една от моите идеи, по-скоро мечти - искам до края на мандата да направим една зала "Дом на волейбола". Там да се премести офисът на федерацията, за да знаеш, че можеш да вземеш домакинство на балканиада и т. н. Вече водихме разговори и с г-жа Фандъкова, първо да видим къде ще бъде този Дом на волейбола. Това ми е мечтата - ако успея, да кажа, че съм свършил подобно нещо до края на мандата си."

Преди това Ганев говори дълго за националния отбор, който от утре започва участие в квалификацията за Евроволей `21. Съперници на България на турнира в Хадера (Изр, 12-17 януари) са домакинът Израел и Австрия. Трите тима ще се срещнат всеки срещу всеки по два пъти, като само победителят в групата ще се класира със сигурност за континенталния шампионат. Шефът на БФВ изрази пълна увереност, че това ще бъде нашият тим.

Опитният разпределител Георги Братоев остана извън състава на националния отбор по волейбол за квалификацията за европейско първенство през 2021 г.

"Аз съм напълно спокоен, че тази квалификация ще я спечелим - заяви Ганев. - Срещу Австрия и Израел не си спомням да съм играл. Рядко играем квалификации, но последното европейско... малшанс. Не успяхме да играем с пълен състав в последните два големи форума. Важни състезатели отсъстваха, нямаме голям избор да ги заменяме. Подмладяваме отбора, вече има само три-четири млади състезатели. Младите показват, че те са бъдещето на този национален отбор."

Президентът на федерацията коментира и отказа на опитния разпределител Георги Братоев да пътува с тима заради отредения му от селекционера Силвано Пранди статут на резерва. Според Ганев решението му е разбираемо и играчът няма да бъде санкциониран въпреки примера, който дава на по-младите състезатели.

"Няма никаква драма в това решение на Жоро. Всички състезатели, които са в националния отбор, трябва да знаят, че на първо място играят за България. Не се чувства на мястото си - уважавам решението му, той има още доста години да поиграе. Когато реши, когато се чувства подготвен, това са негови решения. Знаете, че той е от опитните състезатели, логично е младите да взимат пример от него. Не мога да кажа кой какво е направил, няма как да влезем в съзнанието на някого. Разбрах го, защото да си в националния отбор не е леко, доста лишения има, подготовката... Когато един човек не се чувства готов да помогне, бъдете сигурни, че съотборниците веднага го разбират", анализира волейболният шеф.

И вторият най-опитен волейболист в националния отбор отпадна от състава на България за евроквалификацията в Хадера (Изр) тази седмица (12-17 януари). След като селекционерът Силвано Пранди реши, че няма да има нужда от разпределителя Георги Братоев (33 г.