Quantcast

Медия без
политическа реклама

Седма различна федерация ще опита да върне България във FIDE

Най-новата шахматна организация БСФШ ще иска от спортния министър лиценза на БФШ 2022

12 Окт. 2023ОбновенаЯВОР ЕВТИМОВ
БСФШ
Милен Василев и Антоанета Стефанова - президент и почетен председател на БСФШ, която е амбицирана да върне членството на България във FIDE. На заден план се вижда и правният съветник Георги Градев (вторият от ляво на дясно).

На фона на привидното "обединение", шахматните федерации в България продължават да се роят. В началото на тази седмица в Търговския регистър беше вписана най-новата организация, която ще направи опит да върне страната ни в редиците на международните структури - световната федерация (FIDE) и европейския шахматен съюз (ECU).

Тя се нарича "Българска спортна федерация по шахмат" (БСФШ) и се роди само две седмици след т. нар. обединително събрание на "Българска федерация по шахмат 64" (БФШ 64). На 24 септември в София беше избрано ново ръководство на въпросната БФШ 64, подкрепено от три от останалите четири действащи федерации - "Българска федерация по шахмат 1928" (БФШ 1928), "Шахматна федерация България" (ШФБ) и "Българска федерация по шах" (БФШ).

Отказ да се включи в коалицията направи само "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022), която обаче притежава държавния лиценз от спортното министерство (ММС) и де юре единствена има право да администрира древната игра у нас. Де факто обаче от юни насам спортът се контролира от т. нар. Временна комисия, назначена от световната централа и управлявана от двама съпредседатели - румънеца Даниел Флоря (FIDE) и албанеца Ералд Дервиши (ECU), и един главен секретар - българския специалист по спортно право Георги Градев, представляващ БФШ 64.

Под надзора на двете международни структури за нов президент на наглед обединеното тяло беше избран Милен Василев, председател на столичния шахматен клуб "Младост". За почетен председател пък беше избрана бившата световна и европейска шампионка Антоанета Стефанова, на която беше гласувано доверие да бъде делегат от името на България на бъдещите форуми на FIDE и ECU.

Само няколко дни по-късно обаче регистрацията на новото ръководство беше оспорена в съда от друг софийски клуб - "Шах XXI" с председател дългогодишния лекар на националния отбор по футбол д-р Михаил Илиев. За да избегнат нови протяжни правни битки, алтернативните шахматни ръководители регистрираха изцяло ново юридическо лице - споменатата БСФШ, която беше вписана с вече избраното ръководство на БФШ 64.

Тя се явява седма поред шахматна федерация в България, като се прибавят лицензираната БФШ 2022, оспорващите правата ѝ БФШ 1928, БФШ 64, ШФБ и БФШ, както и оригиналната Българска федерация по шахмат, която продължава да съществува в правния мир, макар да не развива дейност от 2017 г., когато ѝ беше отнета държавната лицензия от тогавашния спортен министър Красен Кралев.

Основното предимство на БСФШ е, че се ползва с благословията на FIDE и именно тя е получила покана да представлява България в конгреса на световната централа, който ще се проведе онлайн на 17 декември. Очакванията са, че тогава тя ще бъде приета за член на международната федерация и на тази база впоследствие ще претендира да получи лиценза от ММС.

Това трябва да се случи въз основа на чл. 24, ал. 1, т. 12 от Закона за физическото възпитание и спорта (ЗФВС), която постановява, че спортният министър отнема действащ лиценз, ако спортна федерация (в случая БФШ 2022) "е с отнето или прекратено членство в съответната международна спортна организация с влязъл в сила акт на международната организация или с отнети от член на международната спортна организация права за организиране на спортни дейности по съответния вид спорт".

"Сега" отправи запитване към пресслужбата на ММС дали представител на новото ръководство на БФШ 64 (превърнало се в ръководство на БСФШ) вече е търсил контакт с министерството и дали министър Димитър Илиев планира действия по евентуално отнемане на лиценза на БФШ 2022. В получения отговор се казва:

"Министърът на младежта и спорта няма как да планира отнемане или издаване на спортен лиценз на една или друга федерация. Ще бъдат предприети предвидените от закона действия без всякакви прояви на субективизъм само при обективното наличие на някое от правните основания за отнемане на спортен лиценз. ММС е наясно, че БФШ 64 (б. а. - въпросите бяха отправени преди преобразуването) е поканена да участва в редовния конгрес на световната федерация по шахмат (FIDE), който ще се проведе онлайн на 17 декември тази година. Какви решения ще се вземат на конгреса, дали ще бъде приета за член на FIDE и с какви права, ММС няма как да коментира. Правомощията, които министърът на младежта и спорта има и ще упражни, са ясно описани в ЗФВС".

 

ПРИЗИВИ И КОНТРАПРИЗИВИ

В деня на вписване в Търговския регистър в понеделник (9 октомври) правният съветник на БСФШ Георги Градев отправи публичен призив към клубовете, които все още не членуват в новата организация, чрез публикация във "Фейсбук":

"БСФШ ще подаде документи за членство във FIDE до края на тази седмица. Очакваме всички шахматни клубове, които желаят състезателите им да бъдат регистрирани и да получават квоти за участия в международни турнири, да подадат заявления за членство в БСФШ до 12.10.2023 г. (четвъртък). Предупреждавам членовете на БФШ 2022, че ако не се присъединят към БСФШ, скоро ще загубят възможност за участие в международни турнири под егидата на FIDE и ECU. Ясно е, че лицензът на ММС не дава достъп до участие в международни състезания и квоти."

Ден по-късно "Сега" се свърза с президента на БФШ 2022 Васил Антонов за коментар на поредната абсурдна ситуация в българския шахмат. В индиректен отговор към БСФШ той отправи контрапризив:

"Обръщам се към всички клубове в страната да бъдат спокойни, защото лицензираната федерация е БФШ 2022. Ние отново сме внесли своите документи за възстановяване на членството във FIDE. През ноември е последното състезание от държавния ни календар и федерацията продължава да работи за развитието на българския шахмат. Оставам с надеждата и вярата, че тези усилия ще бъдат забелязани от ръководството на FIDE и лично от президента Аркадий Дворкович. Каня всички желаещи да се присъединят към нашата федерация на общото събрание през март 2024 г., за да можем окончателно да завършим обединението в рамките на легитимния и лицензиран орган в лицето на БФШ 2022."

 

КОНТИНЕНТАЛНО ПРИЗНАНИЕ

Допълнително доказателство, че БСФШ е федерацията, която се ползва с благоразположението на международните институции, дойде вчера на континентално ниво. В писмо от президента на ECU Зураб Азмайпарашвили, адресирано до президента на новата организация Милен Василев, страната ни получи покана за участие в Евро `23 за жени и в следващия конгрес на европейската централа.

"Като признание за Вашите усилия да възстановите членството на България в международните институции, Бордът на ECU реши да предостави специална покана за българския женски национален отбор да се включи в европейското отборно първенство в Будва, Черна гора (10-21 ноември 2023 г.). Това е жест на добра воля и признание на постиженията на българските състезателки. Също така каним Вас и делегата Антоанета Стефанова като наблюдатели на годишната Генерална асамблея в Будва на 19 ноември. Моля, уведомете ни до понеделник (16 октомври) дали приемате нашата покана, тъй като трябва да финализираме списъка с участници", се казва в писмото.

 

ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ

Часове след публикуването на материала в сайта на "Сега" на редакционния мейл се получи изявление от лицензираната БФШ 2022. В него се казва:

"​През последните месеци шахматът е във фокуса на общественото внимание.

Успехите на наши водещи състезателки в лицето на Нургюл Салимова и Белослава Кръстева са причината за засилен интерес към нашия спорт. В качеството ни на лицензирана федерация, ние осъзнаваме отговорността си пред българските шахматисти. При пълно спазване на законодателството изпълнихме целия държавен спортен календар за 2023 г,, като предстоят последните държавни шампионати - по ускорен шахмат и блиц, насрочени за 18 и 19 ноември в София. Подкрепата за водещите ни състезатели също е налице - бяха гласувани персонални награди за тях и треньорите им. Освен това те бяха предложени за награждаване от ММС.

(...)

Знакови са усилията, които БФШ 2022 полага, за да се преодолее инициираното от определени лица разделение у нас, довело до неучастие на най-силния ни отбор на световното отборно първенство за жени в Полша. Тези усилия се изразиха и в писмото, което отправихме преди броени дни към БФШ 64 за сформиране на работна група и съвместно кандидатстване за членство във FIDE. Вместо това продължи създаването и роенето на нови организации с претенции да ръководят шахматистите. Последната такава, основана от 3 клуба, побърза да призове всички наши членове да отидат при нея, защото това била единствената възможност за тях. В същото време ние отново призоваваме за единство, за участие на всички в събранието, което ще проведем през март 2024 г., за съвместна работа в интерес на българския шахмат.

Благодарим на г-н Милен Василев за успешната кореспонденция с президента на ЕCU г-н Зураб Азмайпарашвили, довела до право на участие на български отбор за жени на европейското първенство през ноември в Будва, Черна гора. Това би могло да бъде стъпка във вярната посока на обединение, ако протегнатата от нас ръка бъде поета и такъв отбор бъде сформиран съгласно законовите изисквания. Вярваме, че само с общи усилия България може да заеме своето достойно място на световната и европейската шахматна карта. Последните резултати ни задължават да го сторим!

Благодарим на FIDE, която регистрира нашите документи за членство за включване в дневния ред на предстоящата Генерална асамблея."

Ключови думи:

шахмат, ММС, FIDE, БФШ 2022, БФШ 64, БСФШ

Още по темата