Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руски футболен шеф нарече българите предатели заради отменени мачове

"Спартак" (Москва) и "Урал" поискаха парично обезщетение от "Левски" за отказаните контроли

23 Яну. 2023ОбновенаСВИЛЕН КИРИЛОВСКИ
ftbl.ru
Андрей Червиченко

Много остри думи към българския народ отправи бившият президент на футболния "Спартак" (Москва) Андрей Червиченко заради отменените приятелски мачове на "Левски" с руски отбори. "Сините" трябваше да играят на лагера си в Дубай контроли с "Краснодар" (17.I), "Спартак" (22.I) и "Урал" (31.I).

Първият мач беше отменен от руска страна, като причините не бяха оповестени. След последвалите протести на фенове на "Левски" от ръководството на софийския клуб се принудиха да отменят и другите два мача.

Това предизвика гнева на Червиченко, който от 2000 г. бе вицепрезидент на "Спартак", а от май 2002 г. до юли 2004 г. бе президент и собственик на акциите на московския клуб. Той остана разочарован, тъй като обяви, че е пътувал до Дубай, за да гледа тъкмо контролата срещу "Левски".

"Ще направя кратко пътуване в историята: българите са професионални предатели. Това е народ, който постоянно предава Русия, която постоянно се впряга за него. Във всички войни българите са били срещу нас, макар че най-много викаха, че сме братя. Да се ​​учудвам, че действат по този начин... Поведението им не ме учудва. Не знам защо някой се учудва на това", коментира пред сайта "Чемпионат.ру" Червиченко, който е много популярен в руските футболни среди.

Въпреки неговите думи два български клуба вече играха с руски отбори по време на зимната си подготовка. В Турция "Локомотив 1929" (Сф) отстъпи с 0:2 срещу "Шинник" (Ярославъл) на 19 януари, а два дни след това "Берое" загуби пак там със същия резултат от "Рубин" (Казан).

Също в Турция "Славия" ще се изправи срещу два руски отбора - "Факел" (Воронеж) на 30 януари и "Оренбург" ден по-късно. "Арда" пък ще играе там на 2 февруари с "Динамо" (Москва).

А в Дубай, където е "Левски", води подготовка и "Ботев" (Пд), който е предвидил да играе срещу "Урал" (25.I) и московския "Спартак" (27.I). Мачовете на пловдивския тим едва ли ще бъдат отменени, предвид факта, че собственик на "Ботев" е руският бизнесмен Антон Зингаревич.

Президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов пък наскоро изрази горещата си привързаност към Русия. "Пълна простотия е да изключат всички руски отбори от състезанията. Рано или късно всички ще се убедят в това. Русия е най-могъщата държава и скоро всички ще бъдат на колене пред Русия, включително шефове в Полша, Брюксел и където и да било", заяви Стефанов пред Dsport.

 

Руснаците заплашиха "Левски" с големи неустойки

След отменената контрола от "Спартак" обявиха също така, че ще искат "сините" да платят голяма неустойка, защото са им провалили плановете. Часове по-късно и друг от руските отбори поиска да му се плати след отказа от спаинг двубой в Дубай.

Григорий Иванов, президент на "Урал" настоява за обезщетение.

"Мачът е отменен заради независещи от "Урал" обстоятелства. Той трябваше да се състои на 31 януари, но българският отбор ни уведоми, че няма да се проведе. В официалното писмо е казано, че контролата в Дубай се отменя заради обществения натиск върху "Левски", най-вече от страна на феновете - заяви Иванов пред "Мач ТВ". - Отборът от София моли да се отнесем с разбиране към тяхното решение и изразява надежда да се срещне с "Урал" на футболния терен в бъдеще. Имахме подписан договор за мач. Сега те ще платят глоба. В договора има такава точка. Знаете, че такива неща могат да се решават с години. Но в контракта има точка за неустойки към клуба, по чиято вина се провали мачът".

 

 

Ключови думи:

Русия, Левски, футбол

Още по темата