facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Русия нае реномирани швейцарски адвокати срещу WADA

2561
 ЕПА/БГНЕС
В тази сграда край Лозана през пролетта ще бъде решено делото на Русия срещу WADA.

Руските спортни структури наеха швейцарски юристи за предстоящото през пролетта дело в Спортния арбитражен съд (CAS) срещу световната антидопингова агенция (WADA), с което се надяват да избегнат тежките санкции.

Както е известно, през декември руската антидопингова агенция (РУСАДА) бе обявена в несъответствие спрямо антидопинговия кодекс за 4 г. напред. А от тази санкция следва, че руските спортисти нямат право да участват на големи международни състезания под националния си флаг, Русия не може да приема или да кандидатства за домакин на световни първенства, а руснаци няма как да са в управителните органи на международни спортни федерации.

Както се очакваше, РУСАДА подаде жалба в CAS и въобще не удиви никого, като нае за целта адвокатската фирма "Шнеленберг Витмер". Благодарение на усилията на тази кантора през 2018 г. CAS оправда 28 дисквалифицирани от МОК руски спортисти, а на още 11 наказанието бе смекчено.

"Шнеленберг Витмер" е сравнително нова фирма - основана е през 2000 г., но има много спечелени дела, в т. ч. многомилионни искове на големи енергийни и фармацевтични компании. Не е специализирана в спортната материя и единствената ѝ голяма юридическа победа е именно по делото на руските спортисти, изпонаказани за допинг след зимната олимпиада в Сочи `14.

Тогава юристите ѝ извършиха огромна по обем работа - направиха експертизи, привлякоха важни свидетели и на делото в Лозана задаваха неудобни въпроси на бившия шеф на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков (впоследствие станал главен източник на данни по делото срещу Русия за държавно организирана програма за допингиране), като го поставиха в неудобно положение на съдебното заседание.

Заедно с РУСАДА на делото, в качеството си на трети страни ще бъдат представени олимпийският (ОКР) и параолимпийският (ПКР) комитет на Русия.

ПКР ще бъде представляван също от швейцарска кантора - "Бонар Лоусън". Нейните юристи са доста опитни в допинговите дела - в момента например защитават 3-кратния олимпийски шампион от Китай Сун Ян, който с чук разби шишенцето с уринната си проба при контрол от допинг ченгета (WADA иска дисквалификация за Сун от 2 до 8 г.).

На "Бонар Лоусън" не са чужди и делата на руснаци. Тя бе наета от бившия спортен министър Виталий Мутко, който оспорваше доживотната си забрана да посещава олимпийски игри като официално лице. Персонално с делото се занимаваше настоящият вицепремиер по строителството на Швейцария Фебрис-Робер Тисо, който е нает и от ПКР сега.

Не по-малко интересен е и изборът на ОКР, който нае швейцарския адвокат Клод Рамони. Той защитаваше през 2009 г. руските биатлонисти Екатерина Юриева, Албина Ахатова и Дмитрий Ярошенко, дисквалифицирани за допинг. Ярошенко по едно време прие наказанието и се отказа, докато Ахатова и Юриева водиха дело в CAS. Рамони се позова на грешки при взимането на пробите, но да оспориш тест при наличие на еритропоетин (ЕРО) в кръвта е кауза пердута и делото бе загубено.

Рамони обаче си е спец по руския допинг. Той се занимаваше с оспорването на доклада на проф. Ричард Макларън през 2015 г. (въз основа на който дойде първото наказание на руснаците), с мелдониевия скандал, с делото на 38 руски олимпийци от Сочи `14 и отделно с делата на ски бегача Александър Легков и бобслеиста Александър Зубков. През 2016-а Рамони написа и статия за юридическо списание, в която заяви, че МОК има малко шансове да накаже руските спортисти по доклада "Макларън", и че само показанията на Григорий Родченков не са достатъчно. Само че наказание бе наложено...

Към момента все още не е ясно кой е адвокатът на WADA по делото, заведено от РУСАДА в CAS, но най-вероятно ще бъдат юристи на самата антидопингова агенция.

Ключови думи:

РУСАДА, WADA, CAS, допинг
7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пилот от Moto GP бе наказан за допинг

01.04.2020

67
Фермер въвлече Тайсън Фюри в допинг скандал

15.03.2020

412
Световната атлетика пуска само 10 руснаци на олимпиадата

13.03.2020

1011 6

Коментари

peniko

Мое предположение: Не вярвам руснаците да получат 100% "помилване", но ако са си платили достатъчно могат да се случат някои интересни неща. Например: ще излязат доказателства, че световно известни спортисти (не руснаци) са се "дрогирали". Може да се появят и такива, че служители от ВАДА са били съучастници ...... Оттам насетне ще е бизнес пазарлък.

Nashenec

След случката от последните 10 дни с англичаните и техния сър дето не искат да му датат пробите за вторична проверка извън Англия всичко е ясно с Вадата и как се бори с допинга.

Boris65

Нямат никаъв шанс срещу тоталната корупция и зависимост във ВАДА и МОК. Олимпийското движение от игрите в Л А си е пародия. 

nanyac

WorkingClassHero

ВИЦ

След като направи анализ на мощите на свети Александър Невски,...

На онзи същия Александър Невски, който носи позлатен шлем с текстове от свещенния Коран?

Същия колаборационист Александър Невски, който е представител на татарската администрация в западните земи на Ордата, който заедно с брат си събира данъци за Ордата и във връзка с това е изтребвал непокорни новгородци, рязанци, муромци и ярославци? Светията Александър Невски, по чиято заповед пред новгородския храм Св.София се извършват публични екзекуции, рязане на ръце "с широка секира", на носове, очи и уши на волнодумци несъгласни с божествения произход на властта на Ордата?

Nikolay Nachev

На онзи същия...

Да, същият този сър Мохамед Фара, чистокръвен британски благородник, внук на кралицата.

Пардон, не е чистокръвен, защото се крие от WADA, но ние като носители на ЕУ ценностите му вярваме.

?

slaughter
снимка на slaughter

Никой не ги  иска надутите , високомерни руснаци които се считат за богопомазани , но всъщност са една провалена нация в една изостанала , милитаризирана диктатура.

slaughter
снимка на slaughter

Никой не ги  иска надутите , високомерни руснаци които се считат за богопомазани , но всъщност са една провалена нация в една изостанала , милитаризирана диктатура.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×