facebook
twitter

Спорт

4-годишна карантина за руския спорт

Оставихме вратичка за участие по състезания на чистите от допинг състезатели, обявиха от WADA
141
 ЕПА/БГНЕС
Новоизбраният президент на WADA Витолд Банка, отиващият си на 31 декември сър Крейг Рийди и генералният директор на агенцията Оливие Нигли (от ляво на дясно) заемат местата си за пресконференцията, на която бяха обявени подробности по санкциите.

Изпълкомът на световната антидопингова агенция (WADA) лиши Русия от право на участие в международни състезания в следващите 4 години. Това стана на заседанието на върховния орган на WADA в Лозана, след като бе изслушано предложението на комисията по съответствие (CRC).

"Препоръката на CRC бе приета единодушно - пише в решението. - В доклада ѝ има извод, че данните от Московската антидопингова лаборатория са променени до и по време на тяхното копиране от WADA през януари 2019 г. Така условията за възстановяване на статута на руската антидопингова агенция (РУСАДА), съгласувани през септември 2018 г., не са изпълнени, защото данните нито са пълни, нито са достоверни. И това не освобождава от подозрение невинните руски спортисти. В 4-годишния период на санкции WADA няма да упражнява допълнителен контрол над дейността на РУСАДА, защото РУСАДА е ефективна в борбата с допинга в руския спорт".

След излизането на доклада на CRC от руската страна признаха, че е имало външна намеса в архивите на московската лаборатория, но обвиниха за това нейния бивш изп. директор Григорий Родченков, емигрирал през 2015 г. в САЩ и превърнал се в информатор на ФБР.

Считано от 9 декември, Русия има 21-дневен срок да обжалва решението пред Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана. Апелация в CAS срещу решението могат да подадат също МОК, параолимпийският комитет (IPC) и международните спортни федерации. Надали някоя от тези институции ще стори това, още повече че президентът на МОК Томас Бах вече обяви: "Ние сме длъжни да се съобразим с всяко решение на WADA. Подписали сме кодекса. Това прави всяко решение задължително за МОК."

Решението на WADA означава, че в следващите 4 г. на големи състезания, включително олимпийските игри в Токио 2020 и Пекин 2022 и световното първенство по футбол в Катар 2022, ще могат да участват само "чисти" от допинг руски спортисти, и то под неутрален флаг и без да чуват химна на страната. 

Как ще става това, обясни шефът на CRC Джонатан Тейлър (САЩ): "Ако спортист от Русия може да докаже, че не е участвал в допинговата програма, че данните му не са били манипулирани, че е преминал необходимите независимо проведени тестове до началото на съответното състезание, както и че отговаря на всички останали условия за това състезание - той ще може да участва".

В санкцията е записано също, че руски държавни служители, а също и чиновници от олимпийския и параолимпийския комитет на страната нямат право да посещават големи състезания в следващите 4 г. Освен това руснаци не може да се кандидатират, нито да бъдат избирани в управителните органи на международни спортни федерации. Русия също така няма право да се кандидатира за домакинство или да организира големи състезания в санкционирания период.

Ключови думи:

WADA, РУСАДА, Русия, допинг
5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Беларус започна да получава петрол от Норвегия

26.01.2020

2969 53
Изгоненият руски дипломат правел фалшиви документи за разузнавачи

26.01.2020

3123 46
Москва: Изгонването на нашите дипломати е провокация на София

25.01.2020

3545 74

Коментари

МногоУмен
снимка на МногоУмен

То още като видиш кои са отговорните люде - Джонатан Тейлър (САЩ) !! И работата е ясна... Жална им майка на братушките. За сетен път подцениха ситуацията. Сега имиджовият удар върху Русия е голям , и дори след наказанието с десетилетия ще ги влачат като престъпници. Досие , в което пише "осъждан"... 

samurai

Браво!Заслужено наказание!

Мордехай Вануну

Русия и цивилозованият свят трябва да създадат своя организация, аналог на Вада-та, а про-западните режими на наглосаксите да останат да си се състезават сами.

Force

Навремето имаше.

И?

Каубой
снимка на Каубой

Масква, алтернативни игри ,АФганистан и хитър ваву, пардон морду...здравийте другари!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×