Quantcast
Непал наказа индийски алпинисти заради фалшиво изкачване на Еверест | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Непал наказа индийски алпинисти заради фалшиво изкачване на Еверест

5 305
 БГНЕС

Непал наложи забрана на трима индийски алпинисти заради фалшиви твърдения за изкачване на Еверест през 2016 г., предаде онлайн изданието Outlook India. Това са Нарендер Сингх Ядав и Сиема Рани Госвами, както и Наба Кумар Пукон, който е бил ръководител на екипа.

Разследването срещу тях започва още миналата година, след като няколко индийски алпинисти, както и непалски шерпи, заявяват в социалните мрежи и пред журналисти, че изкачването не се е осъществило, понеже Госвами се разболял и трябвало спешно да бъде транспортиран в Непал. Въпреки че Ядав и Госвами са обявили успешното изкачване едва след като се връщат в Индия, а не когато стигат в Катманду, каквато е традиционната практика, срещу тях не са повдигнати никакви възражения.

Обвинението, че постижението е инсценирано започва да набира популярност през август м.г., след като 26-годишният Ядав бе обявен за един от петимата носители на националната награда ''Тенсинг Норгей'' за 2019 г. Това е най-високото отличие в Индия за приключенски спортове. Според алпинисти и специалисти обаче сертификатите за изкачване на Еверест, както и снимката на Ядав от върха, са били фалшифицирани.

Решението да се наложи забрана на тримата алпинисти за шест години е публикувано от Министерството на туризма на Непал и влиза в сила от 20 май 2016 г., денят, в който се твърди, че Ядав е стигнал върха. Следователно забраната приключва през май 2022 г. Дотогава са им забранени всякакви планински дейности в Непал. Организаторите на експедицията Seven Summits Treks са глобени с 50 хил. непалски рупии (353 евро), a водачът на шерпите е глобен с 10 хил. непалски рупии (70 евро). Всички те са се съгласили с идеята на Ядав да излъжат за провалената експедиция.

Непалската Seven Summits Treks е най-голямата фирма-организатор на височнни експедиции в Хималаите и Каракорум. Тя бе организатор и на международната експедиция за зимно изкачване на втория по височина връх в света - К2, при която загинаха общо петима алпинисти, сред които и българинът Атанас Скатов, а деветима други бяха откарани в болница след различни трамви и наранявания. 

Още

36 души загинаха при свалчища в Индия

23.07.2021

113
Прелялата Ганг разкри заровени жертви на COVID-19

26.06.2021

3755
Австрия премахна карантината за идващите от България

19.05.2021

791