Медия без
политическа реклама

Наско Сираков отказа да прехвърли акциите си в "Левски"

Дългът на клуба към НАП вече е под 10 млн. лв. и ще бъде разсрочен за 3 години

13 Дек. 2023
СПОРТАЛ
Собственикът на "Левски" Наско Сираков (в средата) излезе пред медиите след дълго мълчание, а заедно с него говориха изпълнителният директор на клуба Даниел Боримиров (вляво) и членът на УС Борислав Георгиев.

Собственикът на "Левски" Наско Сираков категорично отхвърли възможността да се раздели с акциите си като резултат от ултиматума, поставен от сдружението "Левски на левскарите" и подготвяните протести на фенове.

Сдружението "Левски на левскарите" поиска официално оставката на мажоритарния собственик на "Левски" Наско Сираков, обяви председателят на сдружението Димитър Костадинов на пресконференция.

"На някои от феновете трябва да им кажа, че при мен нещата много по-лесно се постигат с добро. С лошо трудно ще постигнат нещо. Не ми доказват нищо. Те вредят на "Левски", но аз съм готов да разговарям с всеки на всяка тема, стига да не са ултиматуми и рекети. Да се опитват да ме притискат, да ме рекетират да прехвърля акциите?! Това няма да стане! Да се знае. За разговори съм отворен 24/7", заяви Сираков на заключителната пресконференция на клуба за края на 2023 г.

Той категорично отхвърли и обвиненията, че е подставено лице на Васил Божков или Бойко Борисов. "Наско Сираков не подставено лице и не е бил зависим от никого през целия си живот! Единствено съм зависим от семейството си и от никого друг. Вие ме познавате достатъчно добре. Как си представяте да съм поставено лице?! Мен 12 години ме държаха извън "Левски" точно заради това. Не мога да бъда контролиран. Известен съм, че правя това, което е добро за "Левски". Васил Божков не съм го чувал повече от две години", подчерта собственикът на клуба.

 

НАДЕЖДА ВЪВ ФИНАНСОВАТА КРИЗА

На срещата с медиите стана ясно, че финансовото положение на "Левски" бавно, но сигурно се подобрява. Дори има оптимизъм, че няма да има проблем с получаването на лиценз за сезон 2024/25. Към 26 ноември от клуба са внесли в НАП общо 5.291 млн. лв. и в резултат задълженията на клуба вече са под 10 млн. лв. И по-точно - 9.998 млн. От тях главницата е около 5 млн., а лихвите - 4.947 млн.

"Трябва да сме горди, че ние сме един от най-белите клубове в България. Всичко минава по банка, следи се от НАП. Няма никаква възможност за манипулация от гледна точка на финансите. И все пак - "Левски" не се е спасил още", коментира членът на УС Борислав Георгиев.

От въпросната сума 2 млн. лв. са дължими към Столична община, но там се изчаква да заработи ефективно новият Общински съвет, за да се проведат преговори. А за останалите около 7.9 млн. лв. предстои до края на януари да се подпише споразумение за разсрочено плащане в рамките на 3 години, според което клубът всеки месец трябва да внася в НАП по 220 000 лв. Георгиев е оптимист, че приходната агенция ще се съгласи на това разсрочване.

От останалите задължения са изплатени около 700 000 лв. по изпълнителни дела, по които "Левски" вече е бил осъден. Има и текущи дългове - общо към 1.8 млн., към доставчици. Остават си около 25 млн. дългове към компании на Васил Божков, въпреки уверенията му, че той няма да си ги търси обратно.

"Основната ни задача, за да преодолеем тези задължения, всъщност е да постигнем обединение на фенската маса. Трябва да се преустанови тази малка война между феновете", подчерта Борислав Георгиев. Той посочи и пример как "Левски" страда от въпросната враждебност на част от привържениците - за 2022 г. наложените глоби заради поведението на публиката са били за 120 000 лв., а за 2023 г. те са скочили на 428 000 лв. (включително и санкциите от УЕФА за мачовете в Лига на конференцията). Съответно има и спад в продажбата на абонаментни карти.

 

АНАЛИЗИ И ЦЕЛИ

Наско Сираков категорично обяви подкрепата си към треньора на "Левски" Николай Костов и заяви, че не смята да го сменя. "Резултатите сега са по-добри от тези през миналата година (б.ред. - тогава наставник на тима бе Станимир Стоилов). В 90% от мачовете, които не спечелихме, заслужавахме да победим. Не успяхме обаче заради немалкия брой контузени основни играчи, а и заради безобразно отрязване на главите от страна на съдиите. Ще направим всичко възможно през пролетта да заслужим да играем в Европа", заяви той.

Президентът на клуба гарантира също, че ще има входящи трансфери през зимата, като вече се търсят заместници на капитана Андриан Краев и Жереми Петрис. Последните двама явно няма да преподпишат предложените им нови споразумения и, по думите на Сираков, трябва доста да се потрудят в оставащите 6 месеца от договорите, за да заслужат мястото си на терена.

Наско Сираков постави и друга краткосрочна цел - "Левски" да получи дългосрочно стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов", независимо дали на концесия или под наем.

Ключови думи:

Левски, Наско Сираков, НАП

Още по темата