Медия без
политическа реклама

Наско Сираков: Освен да окрадем някоя банка и да приключим бързо

"Левски" пуска 3 млн. нови акции по 5 лв. с надеждата да получи свежи финанси

09 Март 2023
Наско Сираков твърди, че лицензът на "Левски" не е застрашен
БГНЕС
Наско Сираков твърди, че лицензът на "Левски" не е застрашен

"Освен да окрадем някоя банка и да приключим бързо". Така соственикът на 86.6% от акциите на ПФК "Левски" АД Наско Сираков описа положението във футболния клуб, който има дългове за над 26 млн. лв., от които 11.5 млн. лв. към Националната агенция по приходити (НАП).

Голмайстор №1 на "сините" за всички времена свика пресконференция, за да даде разяснения по идеята за увеличаване на капитала на акционерното дружество, откъдето трябва да дойдат свежи пари за погасяване на задълженията. Вместо него обаче това направи личният консултант на Сираков - Борислав Георгиев.

Той обяви, че на 21 февруари Надзорният съвет на клуба е взел единодушно решение за вдигане на капитала на "Левски" чрез емисия на 3 млн. нови акции, които са около 10% от настоящия капитал (в момента той е точно 30 669 974 лв.). Номиналната стойност на акциите ще си остане 1 лв., но емисионната им стойност - онази, на която ще се придобиват, ще бъде 5 лв. 

"Надзорният съвет взе също така решение настоящите акционери да могат да участват пропорционално в увеличението с дял, съответстващ на дела им отпреди това. Целта е да се даде възможност на всички акционери към датата на Общото събрание (6 април) да участват неограничено в записването за тези акции и впоследствие в тяхното заплащане. Има регламенти на Евросъюза и АД с такива финансови задължения трябва да се ограничи с до 150 нови акционери - обясни съветникът на Сираков. - Защо е тази разлика между емисионна и актуална стойност? По устав записване за акции може да стане, като се внесат 25% от номинала, а след това в рамките на 1 година може да се доплати. Тоест - ако новите акции се пуснат по номинална стойност, всеки желаещ ще е длъжен да внесе само 25 ст. Докато при емисионна стойност от 5 лв. - желаещите ще трябва веднага да внесат по 4.25 лв., което ще е приток на свежи финанси за клуба."

Извън това Сираков говори предимно общи приказки и повтори стари лозунги за единство и светло бъдеще, плюс дежурните благодарности към феновете, които са дарили до момента над 9 млн. лв. за клуба. Разбира се, не бе подминат спонсорът "Палмсбет", който Сираков определи като "светлинка в тунела".

Същото той каза и за треньора Станимир Стоилов, чиято работа с играчите направила така, че те да струват много повече пари от сумата, за която са били купени. Даже обеща във вторник отново да излезе пред медиите, този път заедно със Стоилов.

Сираков неглижира обвинението на изп. директор на "Левски" Ивайло Ивков, че е отхвърлил оферта за 3 млн. евро за Хосе Кордоба: "Чувам бомбастични суми, че съм отказал от 6 млн. и нагоре за наши футболисти. Това е лъжа. Такива суми не са идвали за наш играч в клуба."

Собственикът на най-големия дял от 26 560 197 акции повтори пак онова, което се знае отдавна - че най-голям проблем е дългът към НАП от 11.5 млн. лв. 

"През тези 2.5 г. [откакто Сираков е начело на клуба] се изплатиха ужасяващо много пари, задлъжнели към бивши треньори, футболисти, контрагенти, фирми. За сметка на тези пари най-потърпевшата институция беше НАП. Факт е, че те останаха на опашката, но ако ние не се бяхме разплатили с тези хора и институции, "Левски" нямаше да има лиценз. Сега приоритет №1 на "Левски" е изчистване на задълженията към държавата."

Сираков заяви, че клубът не би трябвало да се притеснява за спортния си лиценз. Каза също така, че няма да бъде изплатена "нито една стотинка" към бившия собственик Васил Божков, комуто "Левски" всъщност дължи около 15 млн. лв. - 7 млн. лв. към "Национална лотария" и 8 млн. за строежа на сектор А (б.р. - този дълг Божков изкупи по време на своето управление в клуба). Васил Божков обаче преди няколко дни обяви, че никога не си е искал тези пари, няма и да си ги иска.

"Аз не съм чул г-н Божков да е потърсил нито един лев от "Левски" - каза Сираков. - Казусът е изключително заплетен. Не е в моите знания да отговоря на този въпрос. "Левски" няма да плати нито една стотинка от тези задължения. След като г-н Божков не изисква нито една стотинка, няма да платим нито една стотинка."

Ключови думи:

Наско Сираков, Левски

Още по темата