Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лечков: Щабът на Бербатов е за домати и синхронно плуване

Членът на Изпълкома на БФС заговори отново за намеса на държавата във футбола

06 Март 2022
СПОРТАЛ
Йордан Лечков на влизане за заседанието на Изпълкома на БФС във вторник, на което бе отменен насрочения за 18 март конгрес.

Членът на Изпълкома на БФС и бивш вицепрезидент на футболния съюз Йордан Лечков поде нова словесна атака срещу Димитър Бербатов в опит да оправдае обявената във вторник отмяна на конгреса, насрочен за 18 март.

Конгрес на Българския футболен съюз (БФС) на 18 март няма да има. Изненадващото решение излезе след днешното заседание на Изпълкома на БФС, който се бе събрал, за да приема процедурни стъпки, свързани именно с провеждането на въпросния конгрес. След края на сбирката

"Конгрес вече се проведе по техните правила (б.ред. - на опозицията), на техен терен, назначен бе от съда, присъстваха представители на УЕФА и ФИФА. Тогава стана ясно, че конгресът е редовен. Всичко друго е една голяма спекулация. Трябва да се гледа уставът, а не да се чете между редовете. Всичко сме изпълнили на 100%, както е по устав. Не виждам причина сега да се провежда нов конгрес. Ако има, той трябва да е само отчетен и на него да се приеме бюждета. Ние не сме задължени да го правим, дори съдът да го насрочи. Тогава го организирахме, защото бяхме добронамерени. Казано е в устава, че конгресът се свиква от президента и Изпълкома", заяви остро Лечков пред БНТ. Но не отговори на въпроса защо от БФС са чакали до последния възможен момент, за да отменят конгреса.

Вместо това Лечков продължи с нападките срещу Бербатов: "Сега е несъстоятелно Бербатов да има щаб. Щаб за какво? За домати, краставици, синхронно плуване? Кой отбор точно представлява в момента той?! Неговите действия втръсват вече на всички футболни хора. Биха били полезни на своите градове - Благоевград (б.ред. - Бербатов), Враца (б.ред. - Мартин Петров), Монтана (б.ред. - Стилиян Петров)... Дай два лева за бази, направи стадион, школа... Затова говорим за липса на опит и непознаване на материята от тяхна страна. Ако искаме да бъдем конструктивни, не трябва да се обръщаме към съда. Много бързо се забравя, че се даваха пари в деня на конгреса".

Бившият кмет на Сливен не спести критики и към спортния министър Радостин Василев, който вече неведнъж бе заявявал, че трябва промяна в БФС. Лечков дори се оплака от държавна намеса във футбола (б.ред. - нещо, което би довело до санкция от ФИФА за българския футбол, ако бъде доказано). Той вече веднъж се бе оплаквал от това - когато бившият вече премиер Бойко Борисов и спортният му министър Красен Кралев обявиха, че повече няма да работят с това ръководство на футболния съюз, докато Борислав Михайлов е начело. Това доведе до подаване на оставка от Михайлов през октомври 2019 г. Оставка, която през април 2021 г. той оттегли и се завърна начело на БФС.

"Тези, които ни управляват в момента не са толкова стабилни и не знаят какви приоритети имат, че да се месят в нашата сфера. Това е намеса на държавата. Не искаме такава помощ от държавата, а промяна в закона за финансиране на футбола, клубовете и всички спортове изобщо. Вече в Изпълкома сме гласували предложенията за промяна", каза още Лечков.

На 1 март Изпълкомът на БФС отмени насрочения за по-късно този месец (18.III) конгрес. А президентът Борислав Михайлов обясни, че го прави в името на доброто на футбола - за да не се стигне до юридическа каша заради течащите жалби за предишния конгрес - от 12 октомври м.г. Финт,

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?