Медия без
политическа реклама

Лечева сезира прокуратурата за прахосани 5 млн. от Радостин Василев

Сумата е изразходвана неправилно по младежките програми, разкри служебният спортен министър

16 Септ. 2022
bTV стопкадър

Близо 5 млн. лв. са похарчени неправилно по програмите за младежки дейности на министерството на младежта и спорта по време на управлението на предишния министър Радостин Василев. Това разкри служебният спортен министър Весела Лечева, която добави, че ще сезира прокуратурата, след като завърши всички проверки и събере необходимата пълна документация.

По думите ѝ са подписани 38 различни договора на обща стойност над 4,9 млн. лв. Сред изпълнителите на проектите имало фирми със свързани собственици. При всички на очи се набивали нереално завишените стойности за изпълнение на дейностите.

"Наем на зала за обучителен модул за два дни - по 6800 лв. на ден, предвидени са 13 600 лв. Ще попитам търновци да ми посочат една зала, в която се правят семинари за такава цена. За дискусионен модел - за един ден 7400 лв. Сами разбирате, че това не е сериозно. Подписът е на г-н Василев - за Велико Търново общата сума за предвидения концерт е 86 000 лв., като възнаграждението за водещия е 5000 лв.", посочи Лечева при гостуването си в bTV.

Тя добави, че е изискала данни от всички организации за всички събития по разчетените планове. И разкри, че неочаквано една от организациите сама обявила, че отказва от своя договор и е готова да върне получените пари от бюджета на ММС.

"Това говори за изключително неправилно разходване на средства по младежките програми. Близо 1 400 000 лв. ще бъдат върнати на министерството. Очаква се в действителност да се променят правилата, така че средствата да се харчат прозрачно и да отидат при младите хора. Тези 38 договора са подписани от Радостин Василев, в рамките на близо 5 млн. лв. Ще сигнализирам прокуратурата в момент, в който съм готова с всички проверки, така че да ги предоставя на съответните органи, в рамките на моя мандат."

Лечева подчерта, че има готовност при необходимост да остане на поста, но предпочита да бъде сформиран редовен кабинет след изборите на 2 октомври:

"Очаквам да има редовно правителство. България има нужда от силно и стабилно правителство. Аз няма да откажа да остана на поста, имам своята отговорност. Ако се наложи, мога да продължа. Но се надявам да има редовно правителство."

 

ЗА ЗЛАТНИЯ СОФТУЕР

Служебният министър съобщи добра новина за друг от смущаващите договори, подписан от Радостин Василев буквално в последния ден от мандата му на 1 август - за закупуване на софтуер на стойност 1,7 млн. лв. за държавното дружество "Национална спортна база".

"Това, което на мен ми направи впечатление, първо този софтуерен продукт въобще не е бил заложен в бизнес програмата като разход. Този разход е изключително тежък за възможностите на дружеството. За софтуерен продукт, който сам по себе си е качествен, той може да се имплентира за предприятия, които имат хиляди потребители. В НСБ обаче може да се обслужат с далеч по-евтини програми. Но най-хубавото е, че проведохме разговори със собственика на фирмата, с който ще подпишем анекс да се върнат парите. Това може би ще е прецедент." Най-важното е, че нашият интерес е държавата да бъде защитена. Ние ще получим обратно парите, което за нас е много добре."

Абсолютно ненужен договор на стойност над 1. млн. лв. е сключен от държавното дружество "Национална спортна база" (НСБ) буквално в последния ден от битието на Радостин Василев като министър на младежта и спорта.

Още по темата