Медия без
политическа реклама

Кубрат Пулев постигна с лекота 30-ата си победа в профибокса

Тервел Пулев също извоюва убедителен успех на галавечерта в Калифорния

15 Дек. 2023
Кубрат Пулев ликува като победител в неравния мач с Анджей Вавжик.
bTV
Кубрат Пулев ликува като победител в неравния мач с Анджей Вавжик.

Българският боксьор в тежка категория Кубрат Пулев постигна своята юбилейна 30-а победа на профиринга. В кулминацията от галавечерта в Коста Меса, щата Калифорния, 42-годишният софиянец спечели убедително срещу 36-годишния поляк Анджей Вавжик, след като два пъти го прати в нокдаун и след пълни 10 рунда получи единодушно съдийско решение (100:88, 100:88, 99:89).

Минути преди излизането на ринга за гвоздея в програмата организаторите поискаха българинът да даде допинг проба. От щаба на Кобрата отправиха молба тестът да бъде направен след двубоя, за да не бъде нарушавана подготовката на нашия боксьор, но домакините заплашиха, че ако той не се яви веднага в медицинския център, мачът ще бъде анулиран.

След като мина през задължителната антидопингова процедура, Кубрат не остави никакво съмнение в превъзходството си. Той бързо наложи своя стил на игра, а съперникът му се придвижваше предимно на заден ход и се отбраняваше.

В 5-ия рунд полякът имаше претенции, че е получил удар с лакът в лицето, за което реферът отправи устна забележка към българина. В последните секунди на 6-ия рунд пък Вавжик беше пратен в нокдаун, а ситуацията се повтори и в началото на 8-ия. Все пак той оцеля до последния гонг и допусна едва второто поражение в кариерата си.

И за двамата боксьори това беше първи официален мач след дълго прекъсване - особено за Вавжик (33-2), който не се беше качвал на ринга от септември 2016 г., когато спечели шеста поредна победа. Пулев (30-3) пък последно се би през юли 2022 г., когато регистрира третата си загуба, отстъпвайки по точки срещу Дерек Чисора.

"Противникът беше труден за намиране с удари. Не бях играл повече от година, така че беше важно да си намеря ритъма - коментира Кобрата пред bTV. - Винаги изисквам много повече от себе си. Като цяло съм доволен, но можеше и доста по-добре. Бях с температура преди мача. Имахме дискусии дали да не откажем срещата, но се вдигнах. Не поставям дългосрочни планове. Стъпка по стъпка. Догодина може някой по-сериозен съперник. В момента не съм толкова разчупен, токова обигран. Като съм далеч от ринга, то се отразява на мускулите, на краката, на всичко. Искам да благодаря на всички, които дойдоха от цяла Америка, за да ме подкрепят. Тази подкрепа е уникална. Поздравявам всички в България."

 

МАЛКИЯТ БРАТ

На същата галавечер в Коста Меса своя 19-и мач в професионалния бокс изигра и по-малкият брат - Тервел Пулев (18-1). В 6-рундов мач в полутежка категория 40-годишният столичанин се наложи с единодушно съдийско решение над представителя на домакините Дионардо Майнър (7-4) - 59:54, 60:53, 60:53.

"Труден мач беше. Противникът ми бе много силен физически и много хитър. Все пак, успях да вкарам повече чисти удари и да покажа, че съм по-добър. Не ни изненада с нищо. Да, получих тежки удари, но се справих и вкарах по-чистите удари. Ще се радвам вече да съм по-напред в класацията и да играя с по-голямо име", сподели Тервел пред bTV непосредствено след края на двубоя.

Последвайте ни и в google news бутон