Медия без
политическа реклама

Кандидатът за "Левски" показа чужд проект за стадион с палми

Компютърната анимация се оказа правена за мол в Манила и компрометира обещанието на Диксън да представи плана си за клуба

24 Юни 2021Обновена
Външната фасада на стадиона, според проекта.
Фейсбук
Външната фасада на стадиона, според проекта.

Кандидатът за акциите на "Левски" Джоузеф Диксън разпространи клип, в който показа каква е идеята му за новия стадион "Георги Аспарухов".

На компютърна анимация се вижда съоръжение с около 25 000 места, с козирки навсякъде и обградено от палми, както и с алея към него, също заградена с палми. Вижда се и огромен търговски център (площ 50 000 кв. м), какъвто Диксън вече спомена, че планира - с магазини, ресторанти, кино и т.н. Наблизо вероятно ще има и хотелска част, тъй като е предвидена и спа-зона с басейни. Общата инвестиция, по думите на Диксън, е за 250 млн. долара

Анимацията обаче изглежда като правена за друг регион на света и само нагодена към "синия" клуб с един напдис "Levski Sofia" на изобразения стадион. Отделно са високите футуристични сгради наоколо, които предполагат промяна на целия квартал около "Герена". Да не говорим за палмите и лявото движение, изобразени на анимацията.

По-късно лъсна и неприятно за Диксън разкритие - че проектът е "зает" от сайта 3Dwarehouse, като търговският център е копие на представения там стартов проект за мол SM City Monumento в Манила. Там дори авторът е написал "Това не е реален проект, а само за забавление. Моля, не крадете моите проекти или ме цитирайте, ако ще го използвате." Стадионът пък се оказа, че има сходна визия с "Парк де Пренс" в Париж. Този проект (използван и като база за "Георги Аспарухов") е именуван "Кинг Палас Стейдиъм" и по оригинален замисъл на своя автор (испанецът Микаел Кинтела) е с капацитет 78 000 зрители.

Отделно, това първо показване на някакви планове на английския бизнесмен, въобще не се припокрива с обещаното от него в края на миналата седмица.

"Бих искал през тази седмица да ви представя нашия план за "Левски", който ще ви бъде предоставен, с огромната надежда, че местната бюрокрация и дълбоко вкоренения вътрешен скептицизъм няма да блокира, а с това и да попречи тази сделка да бъде осъществена и клубът да получи надежда и солиден инвестиционен план, който заслужава и от който отчаяно се нуждае", написа Диксън.

Но, както става ясно, към въпросната анимация не вървят с документи за конкретни намерения, с които фенове и заинтересувани да се запознаят. Това не е първото разминаване между обещания и действителност от страна на Диксън.

Очакваната с огромен интерес пресконференция на кандидат-купувача на "Левски" Джоузеф Диксън и настоящия собственик на клуба Наско Сираков не оправда очакванията и внесе още повече въпроси и съмнения относно водените преговори.

 

Най-фрапиращите са твърденията му, че се е срещал с представители на държавната администрация по въпроса за строежа на нов стадион, както и, че е представил пълни банкови гаранции пред ръководството на клуба. Първото бе опровергано от Министерството на младежта и спорта, Столична община и Областната администрация, а второто - от члена на Надзорния съвет на "Левски" Петър Ганев.

Един от най-високопоставените шефове в "Левски" - членът на Наздорния съвет на футболния клуб Петър Ганев, изрази сериозни притеснения за сериозността на намеренията на кандидат-купувача на акциите Джоузеф Диксън.

 

В писмото си от неделя Диксън се оплака, че адвокатите на "Левски" бавели изпращането на договора в чужбина, а с това и сделката. Сега стана ясно, че въпросният проект за споразумение вече е изпратен и очаква подписа на англичанина. Едва след връщането на документите в България и последвалото парафиране от страна на настоящия собственик на клуба Наско Сираков сделката ще бъде завършена. Диксън вече заяви, че очаква окончателно финализиране, за да отпусне сума от около 3 млн. лв., която би била достатъчна за погасяване на спешните дългове и нормално начало на сезона.

Междувременно Сираков се презастрахова срещу евентуален провал на преговорите и продължава да работи за привличането на средства за клуба. Според различни информации, той води разговори за по-задълбочено партньорство с един от рекламодателите - букмейкърската компания "Палмс бет", както и за спонсорски договор със "Софийска вода".

 

 

Последвайте ни и в google news бутон