Медия без
политическа реклама

ФИФА наложи тежко наказание на "Берое"

Клубът получи забрана да картотекира нови футболисти заради дълг към бивш играч, но вече се е разплатил

29 Апр. 2024Обновена
Собственикът на "Берое" Ернан Банато (вдясно) има нови неприятности, след като спешно трябва да изплати дълг към бивш футболист, ако иска да картотекира нови попълнения за следващия сезон.
BEROE.BG
Собственикът на "Берое" Ернан Банато (вдясно) има нови неприятности, след като спешно трябва да изплати дълг към бивш футболист, ако иска да картотекира нови попълнения за следващия сезон.

"Берое" е получил забрана от ФИФА да картотекира нови футболисти до второ нареждане. За решението на Дисциплинарната комисия към световната футболна асоциация съобщи Българският футболен съюз (БФС)

"За наложена административна санкция на ПФК "Берое", забрана за регистриране на нови играчи в международен план,  съгласно решение на Дисциплинарната комисия към ФИФА, както и сезиране на ДК при БФС от Дисциплинарната комисия на ФИФА от 25.04.2024 година, на основание чл.71, ал.1, б. г/ от ДП /2023/2024/ – ДК налага забрана за картотекиране на нови футболисти на ПФК "Берое" на всички нива влизащо в сила от датата на сезиране.  Забраната е в сила до следващо решение на ФИФА", се казва в съобщение на Дисциплинарната комисия към БФС.

Въпросният член 71 в Дисциплинарния правилник предвижда наказания заради неизпълнени финансови задължения. Не е обявено официално кой бивш футболист на "Берое" е завел дело срещу клуба във ФИФА и го е спечелил. Но е ясно, че ако старозагорският клуб не се разплати с този играч, то няма да има възможност да привлича нови попълнения за предстоящия сезон 2024/25.

Реакцията от "Берое" не закъсня. Собственикът на отбора Ернан Банато коментира пред Dsport, че проблемът вече е изчистен: "Наказанието в размер на 1000 швейцарски франка е платено в сряда, 24 април. Зависи от ФИФА кога ще обяви падането на наказанието. Глобата вече е платена." Той допълни, че наказанието е дисциплинарно и клубът го търпи, защото не е реагирал навреме.

 

"ЧЕРНО МОРЕ" ПОНЕСЕ ПО-ГОЛЯМА САНКЦИЯ ОТ "ЛЕВСКИ" И "ЦСКА-СОФИЯ"

Дисциплинарната комисия към БФС обяви и наказанията за изминалия кръг в Първа лига. Интересното е, че "Левски" и "ЦСКА-София" поотделно са глобени с по-малки суми след дербито помежду им, в сравнение с "Черно море" за снощния мач срещу "Локомотив" (Пд). Заради различни провинения на феновете си, варненци трябва да платят 9300 лв. след победата с 1:0. Санкцията включва 4000 лв. за изстреляни ракети, 3000 лв. за нецензурни скандирания, по 1000 лв. за възпламеняване на бомбички и за използване на димки довели до спиране на играта, както и 300 лв. за нерегламентирано използване на димки.

Иначе "ЦСКА-София" е глобен с 9000 лв. (3000 лв. за нецензурни скандирания, както и по 2000 лв. за хвърлени предмети, за хвърлен предмет с последствие и за възпламеняване на бомбички на пистата). А "Левски" ще трябва да плати 5000 лв. (3000 лв. за обидни скандирания и 2000 лв. за хвърлени предмети), както и да възстанови щетите, нанесени от "сините" фенове по трибуните на ст. "Васил Левски".

 

Още по темата