Quantcast

Медия без
политическа реклама

FIA запуши устите на пилотите от F1

Автомобилните пилоти вече нямат право да изявяват на състезания своите позиции по различни проблеми

11 Яну. 2023
ЕПА/БГНЕС
Тениската, която Люис Хамилтън облече за награждаването в Тоскана, предизвика незабавна реакция на FIA.

Автомобилните пилоти не трябва да използват предоставената им платформа от международната федерация (FIA) за лични цели или послания. Това обяви президентът на организацията Мохамед бен Сулайем при посещението си в Саудитска Арабия, където в момента се провежда рали "Дакар".

Той всъщност коментира въведеното в края на 2022 г. ново правило, според което всички участници в състезания под егидата на FIA трябва да имат писмено разрешение от федерацията, за да отправят послания по "политическа, религиозна и персонална тематика".

"FIA иска да гради мостове, но спортът трябва да бъде използван само като средство за постигане на мир. Не искаме FIA да бъде използвана като платформа за отправяне на персонални послания - заяви 61-годишният арабин от ОАЕ. - Какво правят пилотите най-добре? Състезават се. Те изкарват пари от това шоу, в което те са звездите. Никой не ги спира, но има и други платформи за отправяне на лични послания. Те са добре дошли да споделят намеренията си с FIA и да минат през процеса на одобрение [за отправяне на послания]."

Бен Сулайем категорично отхвърли твърденията, че по този начин

 

FIA иска да запуши устите на пилотите.

 

Според него федерацията просто иска да "изчисти и подобри" спорта. "И аз имам собствени възгледи, но това не означава, че ще използвам FIA като платформа, за да ги разпространявам. FIA трябва да бъде неутрална. Ако правилото бъде нарушено, ще получиш това, което получаваш и за превишена скорост в питлейна", аргументира се арабинът.

Не е тайна, че новото правило се отнася най-вече до пилотите от Формула 1. Представители на най-комерсиалния моторен спорт най-често прибягват до отправяне на послания, като най-активни са бившите шампиони Люис Хамилтън (Вбр) и Себастиан Фетел (Гер).

Новият чл. 12.2.1.n на Международния спортен кодекс гласи, че автомобилните състезатели ще се считат за нарушители, ако направят "общо изказване и демонстрация на политически, религиозни и лични изявления и коментари, особено в нарушение на общия принцип за неутралност, насърчаван от FIA, според нейния устав, освен ако това не е предварително одобрено писмено от FIA (за международни състезания) или съответната национална федерация (за национални състезания)".

А до промяната на кодекса се стигна след

 

ред демонстрации на някои от най-известните пилоти от F1

 

през последните три сезона.

Най-големият скандал възникна след състезанието за Гран при на Тоскана на 13 септември 2020 г. на пистата "Муджело" в Италия. Люис Хамилтън, който от години говори публично в защита на човешките права и срещу дискриминацията, облече за награждаването си като победител тениска с надпис "Арестувайте ченгетата, които убиха Бриона Тейлър", а на гърба имаше снимка на Бриона и призив: "Изречете името ѝ".

Тейлър бе чернокожа медсестра от Луисвил, Кентъки, застреляна в дома си от полицаи, дошли да арестуват нейния приятел.

Тази постъпка на Хамилтън предизвика незабавна реакция на FIA, която издаде допълнителна забрана за подобни действия и тя влезе в сила още от следващата Гран при - на Русия, проведена на 27 септември. На пилотите бе разпоредено да носят задължително своите състезателни гащеризони и на награждаването, и за интервютата след финала. И това изискване бе вписано в спортните правила на F1.

 Себастиан Фетел обаче намери начин да наруши и тази забрана. Преди старта за Гран при на Унгария на 1 август 2021 г. той облече фланелка с цветовете на дъгата и надпис "Една и съща любов" като протест срещу дискриминацията на LGBTQ+ общността. Германецът бе порицан от FIA за тази си постъпка.

 Но през юни 2022 г. на Гран при на Канада той се появи с тениска, която гласеше: "Спрете добива на битумни пясъци - климатичните престъпления на Канада", като протест срещу масовия добив на такива пясъци в провинция Албърта. Същият надпис се появи и на каската на Фетел, но след това той изведнъж се върна към традиционния си състезателен екип, което предизвика подозрения, че е бил подложен на натиск. Тогава това беше отречено и от F1, и от отбора му - "Астън Мартин".

И това далеч не са единствените случаи на нетърпимост от страна на FIA към опитите за политически, екологични или социални изявления. Каквито най-често се случват на почетния подиум, при церемонии по награждаване.

През 2006 г. организаторите на Гран при на Турция бяха глобени с $5 млн., след като тогавашният лидер на кипърските турци Мехмед Али Талат връчи трофея на победителя (Фелипе Маса) и бе представен като "президент на турската република Северен Кипър", която е призната единствено от Турция.

След 1997 г. пък пистата "Херес" в Испания загуби мястото си в календара на F1, след като местният кмет се появи непланирано на подиума.

 

ОЩЕ ПРОМЕНИ В КОДЕКСА

Според тях отборите нямат право да наемат напуснали или напускащи в скоро време висши служители на FIA. Това означава, че президентът или вицепрезидентът на FIA не може да работят за който и да е отбор или пилот половин година след напускането на поста.

Според чл. 9.17 те не може да бъдат наемани преди края на този срок, независимо дали като служител, независим подизпълнител, консултант или в друго качество.

Още по темата