Медия без
политическа реклама

Феновете на “Берое“ излизат на протест срещу енергийния министър

Привържениците на старозагорци искат диалог с Александър Николов заради спряното финансиране от ТЕЦ "Марица Изток 2"

24 Дек. 2021
БГНЕС архив

Феновете на футболния "Берое" организират "протестен събор" в Стара Загора заради решението на новия министър на енергетиката Александър Николов за незабавно спиране на издръжката на клуба от ТЕЦ "Марица Изток 2". Той ще се проведе на 28 декември от 16:00 ч. пред сградата на общината в града.

"Скъпи съграждани и приятели, каним Ви на 28.12.2021 г. (вторник) от 16 часа пред Община Стара Загора на голям протестен събор в подкрепа на любимия ни клуб, който е под яростна атака и има огромна нужда от подкрепата ни. Това е само началото! Весели празници и само "Берое"!", написа в профила си във "Фейсбук" националният фенклуб на "зелените".

Същевременно от сдружението на запалянковците изпратиха и отворено писмо до енергийния министър с копие до премиера Кирил Петков и до 11-те депутати от 27-и МИР Стара Загора. В него те канят Александър Николов в същия ден и същия час на разговор в сградата на Община Стара Загора, за да бъде намерено конструктивно решение на проблема.

Тяхното основно предложение е ТЕЦ "Марица Изток 2" да продължи издръжката на "Берое" до края на настоящия сезон, след което държавата да се откаже от собствеността върху отбора и да бъдат търсени купувачи. По заповед на министъра 100% от акциите на клуба на стойност 5 млн. лв. вече са обявени за продажба, като за преговорите с евентуалните купувачи отговаря председателят на съвета на директорите и изпълнителен шеф Илко Русев.

Първодивизионният футболен клуб "Берое" се запъти с бързо темпо към тежка финансова ситуация. Вчера новият министър на енергетиката Александър Николов обяви, че възнамерява да прекрати издръжката на клуба през ТЕЦ "Марица-Изток 2", който бе и собственик на акциите.

Ето и пълния текст на писмото от фенклуба на "Берое":

"Уважаеми г-н Николов,

първо бихме искали да Ви поздравим с високия пост, който отскоро заемате и да Ви пожелаем успехи в нелекия път, който Ви предстои. Ако съдим, обаче, от първата Ви крачка, то изгледите не са особено обещаващи. Напротив - класически фалстарт. Със сигурност осъзнавате, че ПФК "Берое" не е най-големият проблем на българската енергетика и спестените средства в размер на 300-400 х.лв/месечно няма да доведат до по-ниски сметки за ел.енергия в домакинствата. Прибързаните Ви, необмислени и крайни действия са нищо повече от откровен опит да унищожите един от символите на Стара Загора, замаскирайки този ход зад общи фрази като "обществена полза", "откритост", "нов подход", "икономическа необоснованост, "прозрачност" и още куп клишета, с които политиците ни облъчвате вече над 32 години.

Няма как да не сте наясно, че незабавното спиране на финансовия поток от едноличния собственик ТЕЦ Марица-изток 2 към ПФК "Берое" ще доведе до колапс не само за мъжкия отбор, но и на всички гарнитури от Академията на клуба. Ще доведе до буквално разбиване на състава, до разтрогване на договори от страна на играчи по вина на клуба, съдебни дела и санкции, което впоследствие би утежнило преговорите с евентуални нови собственици. По никакъв начин не оспорваме решението Ви държавата да се оттегли от финансирането на спортния клуб по същество, тъй като това е Ваше право, виждане и подход, който смятате за адекватен и аргументиран, "особено в контекста на дълбоката криза с енергийните цени, която налага необходимост от по-ефективно управление на компаниите в системата", както се посочва в съобщението за продажба на акциите в сайта на клуба. Напълно неприемлив е начинът, по който разпореждането е това да се случи - "от днес за утре", и последствията от непремереното действие няма да са незначителни.

Уважаеми дами и господа народни представители от старозагорски регион, приемайки факта, че сте избрани от 7 различни формации, всяка от които със своите специфики в политическата си дейност и концепция, се обръщаме към Вас с напомнянето, че едва ли са много събитията, инициативите и процесите, които бихте могли да приемете като обща - Старозагорска, кауза. Смятаме, че не е нужно да Ви представяме какво всъщност значи "Берое" за Стара Загора и региона.

Уважаеми г-н министър, настояваме финансирането на ТЕЦ 2 към "Берое" и свързаното с това изпълнение на подписаните договорни отношения с играчи, треньори, служители, агенти, мениджърски агенции, хотели, доставчици, охрана и др. да продължи до края на настоящия състезателен сезон - 31.05.2022 г. Настояваме към тази дата клубът да бъде с нулеви задължения, както бе заварен от ТЕЦ 2 при придобиването на собствеността преди 10 години. След края на сезона нека се пристъпи и към прехвърляне на акциите на клуба на нов собственик, който в периода дотогава ще има достатъчно време за одит, анализи, финансов план, сформиране на екип и пр.

Уважаеми г-н министър, склонни сме, все пак, да отдадем Вашите действия на липсата на опит или на влияния от странични фактори, за които "Берое" винаги е бил трън в...петата. Вярваме, че разумът ще надделее и в тази връзка най-учтиво Ви каним на среща в Стара Загора, на която ще присъстват представители на феновете, общинското ръководство, което вече пое ангажимент да съдейства в търсенето на финансиране и нов собственик, който да поеме управлението след горепосочената дата 31.05.2022 г. Гарантираме Ви, че тя ще протече в градивен, позитивен и ползотворен тон. Очакваме Ви на 28.12.2021 г. от 16.00 часа в сградата на Община Стара Загора. Ако решите да не ни удостоите с отговор, което бихме приели за отказ от конструктивен диалог, то запазваме правото си да предприемем по-драстични мерки в защита на любимия ни клуб от безпрецедентната атака, подета срещу него.

Весели празници!

Само Берое!"

Според неофициална информация от социалните мрежи, ако запалянковците на "Берое" не получат желаното внимание, алтернативната форма на протест ще бъде блокиране на движението по магистрала "Тракия" в района на Стара Загора. Това евентуално ще се случи "в първите дни на януари".

Футболен клуб "Берое" е изправен пред тежка финансова криза, след като бе лишен от основния си източник на финансиране. От 2011 г. насам, по решение на тогавашния премиер Бойко Борисов, клубът се издържа почти на 100% от "държавното дружество "ТЕЦ Марица-изток 2".
Последвайте ни и в google news бутон