Медия без
политическа реклама

Раздържавеният "Берое" бе обявен за продан

Финансирането на клуба от ТЕЦ "Марица-Изток 2" спира още от утре, а кметът на Стара Загора остро възрази

22 Дек. 2021Обновена
Председателят на съвета на директорите на "Берое" и изпълнителен шеф на клуба Илко Русев.
BEROE.BG
Председателят на съвета на директорите на "Берое" и изпълнителен шеф на клуба Илко Русев.

Първодивизионният футболен клуб "Берое" се запъти с бързо темпо към тежка финансова ситуация. Вчера новият министър на енергетиката Александър Николов обяви, че възнамерява да прекрати издръжката на клуба през ТЕЦ "Марица-Изток 2", който бе и собственик на акциите. "Берое" бе на държавна издръжка от есента на 2011 г. насам. 

Футболен клуб "Берое" е изправен пред тежка финансова криза, след като бе лишен от основния си източник на финансиране. От 2011 г. насам, по решение на тогавашния премиер Бойко Борисов, клубът се издържа почти на 100% от "държавното дружество "ТЕЦ Марица-изток 2".

Днес стана ясно, че на заседание на борда на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е решено финансирането да бъде прекратено още утре (23 декември). Според Dsport, в клуба са взели решение акциите да бъдат обявени за продан, като цената е малко над 5 млн. лв. За преговорите с евентуалните купувачи ще отговаря председателят на съвета на директорите на клуба и изпълнителен шеф Илко Русев. 

Най-добрият вариант пред клуба е да се намери собственик, който да закупи дяловете и така да няма сътресения за отбора. Но към момента няма кандидати, които да са изразили желание да купят "Берое". Следващите варианти са да се намали цената на акциите или те да бъдат подарени, стига да се намери бизнесмен или компания, които да са готови да поемат издръжката. За момента община Стара Загора не може да се ангажира с финансова помощ за клуба.

 

ПОЗИЦИЯТА НА КМЕТА

Тази вечер кметът на Стара Загора Живко Тодоров остро разкритикува решението за прекратяването на финансирането на "Берое".

"Днес са взели решение да спрат финансирането на "Берое". Дори не искам да коментирам дали е правилно или не. Аргументи има и в двете посоки. Но! Не може от днес за днес! Как ще завърши отборът първенството? Някой помисли ли? Някой уведоми ли местната власт, феновете, даде ли се нормален срок да се потърси нов собственик? Отговорът е НЕ! "Берое" е емблема на града и беше редно поне да завърши сезона и да се даде достатъчно време за намиране на нов собственик! Явно това е най-големият проблем в държавата!", написа Тодоров във "Фейсбук".

 

КРАЕН ВАРИАНТ

Ако се стигне до най-лошия случай - да няма кандидат, дори и акциите да бъдат джиросани безвъзмездно, то ръководството на "Берое" ще се принуди да се издържа с продажба на основните си футболисти, а бюджетът ще бъде драстично намален. Към момента има интерес към поне двама титуляри - крилото Кийлън Лебон и централния защитник Омар Сако.

Заради неясната ситуация и песимистичната перспектива, от "Берое" за момента са стопирали плановете за зимна подготовка, която включваше лагер в Турция. Засега не е ясна и ситуацията с треньорския пост. На наставника Петър Колев е било обяснено през миналата седмица, че няма да се разчита на него, но ако бъде намален бюджетът, трудно ще се намери нов треньор. При това положение Колев може и да остане. Не се знае и бъдещето на голмайстора Мартин Камбуров. Договорът на нападателя изтече и той очаква предложение за нов, който да бъде до края на сезона.

Последвайте ни и в google news бутон