Quantcast

Медия без
политическа реклама

Финансирането на "Берое" рязко ще секне

"ТЕЦ Марица изток 2" повече няма да издържа футболния клуб

21 Дек. 2021

Футболен клуб "Берое" е изправен пред тежка финансова криза, след като бе лишен от основния си източник на финансиране. От 2011 г. насам, по решение на тогавашния премиер Бойко Борисов, клубът се издържа почти на 100% от "държавното дружество "ТЕЦ Марица-изток 2".

След като кабинетът на Борисов бе сменен, служебното правителство даде индикации, че възнамерява да прекрати издръжката на "Берое".

Първодивизионният футболен клуб "Берое" ще бъде лишен от основния си източник на финансиране - държавното дружество "ТЕЦ Марица-изток 2". Това предложи енергийният министър в служебното правителство Андрей Живков на днешната си пресконференция.

Днес новият министър на енергетиката Александър Николов потвърди, че решението за прекратяването на финансирането на старозагорския отбор е необратимо.

"Много дълго време, много дълго време ТЕЦ 2 беше използван за субсидиране на футболен клуб. Доста футболни клубове минаха през това да намират съвсем нормални търговски решения за функционирането си. Няма каквато и да е причина, нито каквато и да е пазарна или финансова логика, едно от дружествата в най-тежко финансово състояние да подпомага спортен, футболен клуб или какъвто и да е друг тип социална дейност, когато финансовите му резултати не го позволяват. Дори това да продължи да се случва, то не трябва да се случва под министерство на енергетиката, а ако се наложи подобна стъпка, да се кординира с министерство на спорта. Индиректно към нас и към екипа достигнаха слухове, че това нещо ще доведе до сериозно сътресение от социален характер в конкретния град (б.ред. - Стара Загора). Бих искал да кажа, че българското население не е длъжно да прави подобен тип разходи, под формата, на което и да е енергийно дружество под шапката на БЕХ. Стъпките, които са предприети от страна на БЕХ за премахване на този разход ще бъдат следвани", коментира министър Николов.

По информация на "Сега" в "Берое" са уведомени още през миналата седмица за предстоящото спиране на финансите. В момента ръководството на клуба търси начини да осигури бюджета поне до края на сезон 2021/22.

Още по темата