Медия без
политическа реклама

Двама наши борци ще се борят за европейска титла

Отборът ни по класическа борба ще завърши първенството с общо три медала

02 Апр. 2022
 Кирил Милов победи категорично украинеца Козлюк (в гръб) на полуфинала
bul-wrestling
Кирил Милов победи категорично украинеца Козлюк (в гръб) на полуфинала

Българският отбор по класическа борба ще завърши с три медала европейското първенство в Будапеща. Това е равносметката след предпоследния ден на търнира, в който се проведоха финалите в първите категории и предварителните схватки в останалите категории.

Първият медал бе спечелен от арменеца с български паспорт Айк Мнацаканян, който в схватката за бронза надви с 4:0 т. хърватина Антонио Каменяшевич. Това е първо отличие за 26-годишния ни национал в олимпийската категория до 77 кг. Досега Мнацаканян имаше два бронзови медала от световно първенство (2018, 2019) и един бронзов от европейското през 2019-а в кат. 72 кг.

Вторият ни борец в битка за отличия днес - Йоан Димитров, не успя да се пребори с опитния азер Ислам Абасов и загуби с 1:5 т. малкия финал в кат. 87 кг.

По-рано през деня пък двама от тима ни достигнаха до финалите. Едмонд Назарян (кат. 60 кг) и Кирил Милов (97) ще се борят утре за титлите, което означава, че са си осигурили минимум сребърни отличия.  

Назарян започна с 8:1 срещу Ерик Торба (Унг), след това надви Жора Абовян (Укр) с 3:1, а на полуфинала се наложи категорично с 10:1 т. (техничеси туш, - 8 и повече точки разлика) над арменеца Геворг Гарибян. Съперник за златото на 20-годишния Назарян ще бъде турчинът Керам Кемал, европейски вицешампион от 2021-а. Българският  представител пък има европейска титла в неолимпийската кат. 55 кг от 2020 г.

За титла утре ще се бори и световният вицешампион от 2018 г. Кирил Милов. В първата схватка той нямаше проблеми срещу унгареца Роберт Ершек с 10:1 т. (технически туш), после трудно победи норвежеца Феликс Балдауф с 2:1, за да дойде още една категорична победа - 7:1 на полуфинала над украинеца Владлен Козлюк.

Съперник на 25-годишния Милов на финала утре ще е финландецът Арви Саволайнен. Кирил вече има европейски медал в своята кариера - сребърен, отново на първенство в Будапеща - през 2019-а.

При 72-килограмовите Дейвид Димитров започна с успех над Хаавард Йоргенсен (Нор) с 3:1 т., но на 1/4-финал бе спрян от азера Улби Ганизаде с 5:13. 

Още по темата